Planerad kull – Springerspaniel

Nikki är parad med Morris!
Nu hoppas vi på valpar i mitten av november

20november15-01Hollyoaks Maja

image2PH Elderdale Lust

Nyfiken? Släng iväg ett mejl till info(a)lillaliam.se eller slå en pling på 0704 – 08 70 59

1661859_10152116491389139_2656407318624551076_n

3 reaktion på “Planerad kull – Springerspaniel”

 1. Varför väljer man att para på en tik som har hd b/c ? C är inte ett ok resultat och inte Heller önskvärt.

  1. Enligt kennelklubben finns inget krav på A eller B höfter för att avla på individer på bland annat springerspaniel utan kravet är bara att avelsdjuren ska ha röntgenresultat. Anledningen till att jag valt att avla på Nikki trots den ena C-höften är att Nikki har syskon vars höfter är klassade som fria, både hel och halvsyskon. Den hane som jag valt har A på höfterna och nästan alla hel- och halvsyskonen är också friröntgade vilket inte är helt vanligt.

   Efter lite diskuterande med uppfödare med betydligt större erfarenhet än mig så har jag valt som jag gjort. Avel handlar inte enbart om att man parar två individer utan man bör ta med familj och nära släktingar i beräkningen när man funderar på att göra en kombination. Att avla på en A-hund som har flertalet D-syskon verkar ingen höja på ögonbrynen åt medan folk är snabba att hytta med fingret åt en kombination där en individ har en C-höft men har fria syskon 🙂 Sen bör man också ta i beaktning att det röntgas väldigt väldigt dåligt inom spaniels, oftast är det enbart individer som ska gå i avel som röntgas vilket gör att man kan diskutera om huruvida friröntgade individer bör gå i avel om denne inte har röntgade syskon.

   HD/AD är ingen enkel vetenskap flera orsaker spelar in och det är inte helt ovanligt att hundar som ex är röntgade med C senare röntgas om med bättre resultat vilket man säger beror på vem som läser av plåtarna och vilken typ av sedering man använder. Om det gäller Nikkis fall låter jag dock vara osagt utan hon har den bedömning hon har.

   Kul att du frågar, tråkigt bara att du inte vågar fråga med ditt egna namn eller med en e-postadress som är registrerad utan väljer att vara anonym och inte stå för vad du tycker 🙂

 2. Spännande kombination som gör mig riktigt sugen.
  Förlorade min 3 åriga jaktspringer då hennes bakknän inte höll och korsbanden gick.
  Är i valet och kvalet om jag vågar skaffa ny (har haft 2 st) då flertalet verkar ha just knäproblem men.. som sagt den här kullen tror jag kan bli riktigt bra.
  Lycka till.
  Med vänlig hälsning Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *