Mat- och vattenrutiner kring tävling och träning

Jag har testat mig fram och hittat rutiner som passar mina hundar och som gör att de presterar bra på både träning och tävling. Det ska tilläggas att jag enbart tävlar i sprint där hundarna jobbar i 10-15 minuter, dvs under en relativt kort period men med hög intensitet, och att detta som sagt är mina erfarenheter på mina egna hundar.

 

Innan tävling
Ca 2 timmar innan – drygt 0,5 l vatten + ett par matskedar färskfoder.
20-30 minuter före start – 1-2 dl vatten + FitDog Energy

 

Under tävling?
Eftersom jag kör sprint finns inte tid för några vattenstopp eller liknande, så nej, inget vatten eller mat under tävlingen.

 

Efter tävling
Direkt efter målgång – ca 2 dl vatten + Fitdog Recovery
Inom 30 minuter efter målgång, när de varvat ner lite – Mat, vatten + FitDog Recovery. Skäggen får 200 gr foder, Spanielsarna 100 gr foder.
Eventuellt frukost / kvällsmat 2-3 timmar senare.

12471561_898002973628620_3903970770524453561_o

Stora mål innan / efter tävling/träning
Oftast innebär en start på en dragtävling att man starta på morgonen eller iallefall innan lunch, när ska man då fodra med dagens frukost eller gårdagens kvällsmat? Själv ger jag inte hundarna någon frukost samma dag som vi ska tävla utan de får sin frukost nån timme efter att de kommit i mål, efter att de fått sitt återhämtningsmål.

Det där med sista målet dagen innan tävling tvistar de lärda om. Vissa ger sista målet 24 h innan tävlingsstart, andra ger kvällsmålet dagen innan tävling senast kl 17. Jag har testat lite allt möjligt, dock inte 24 timmar innan för då skulle mina matmonster krypa ur skinnet. När hundarna fick torrfoder så gav jag sista målet senast kl 18 kvällen innan. Idag äter de enbart färskfoder och då får de sista målet någon gång mellan kl 20-22 kvällen innan och för oss verkar det vara ett vinnande koncept.

Om vi tävlar eller tränar på eftermiddagen/kvällen så får de sin frukost precis som vanligt runt kl 07-08.

IMG_6933.JPG

På träning då?
Inför ett träningspass ser rutinerna likadana ut när det gäller hur de får mat och vatten innan samt efter träningen. Det som skiljer är om de får vatten under själva träningen, och det beror på vad vi tränar, tex:

Träningstävling/ tävlingslikapass med hög fart och korta distanser – inget vatten
Lågintensiva pass som ex dra kedjor i promenadtempo, springa lösa när jag joggar – vattenpauser
Distanspass, lösa eller i sele – vattenpauser med jämna mellanrum
Fartintervaller – lite vatten i pauserna / lågintensiva

Så generellt kan man säga att under högintensiva och korta pass så får de inget vatten under själva träningen men under lågintensiva pass eller högintensiva pass med pauser (typ intervallträning i olika former) får de vatten under själva träningen.

 

Övriga tankar
Mina hundar får uteslutande färskfoder vilket i sig innehåller mycket vatten men de får även en del vatten i matskålen vid varje mål. Det har fått effekten att jag inte upplever att mina hundar inte alls är lika törstiga som när de åt torrfoder. De dricker väldigt sällan vatten ur sina vattenskålar och det är väldigt sällan jag ser att deras urin är starkt färgat eller har en stark lukt. Jag upplever också att färskfodret tas upp och går igenom hundarnas matsmältningssystem fortare än vad torrfoder gör, därför ger jag hundarna kvällsmålet sent om vi ska tävla dagen efter och ger dem frukost om vi ska träna/tävla på eftermiddagen. Som generell-regel brukar man dock säga att det ska gå minst 4 timmar mellan att hunden äter ett mål mat sedan ska träna.

 

Bara till drag?
Är det bara draghundsägare som behöver tänka på hur, när och vad de stoppar i sina hundar? Jag har tidigare sysslar med brukssök och räddningssök och om jag hade vetat vad jag vet idag så hade jag lagt upp våra mat och vattenrutiner på ett helt annat sätt än vad jag gjorde då. Då var det ingen som pratade om att man skulle vattna upp hundarna innan träningen eller gav sin sökhund ett mål mat efter passet utan huvudsaken var att man hade med en vattenflaska till hunden under passet, men då kan man vara lite väl sent ute. Många sökhundar ligger i timtals i bilen efter sitt träningspass utan att ha fått någon form av återhämtningsmål, tänk hur mycket bättre dessa hundar hade kunnat prestera om man hade tänk igenom mat och vattenrutiner kring hundens träning!

12374958_887877414641176_2338641740091977311_o