Tillskott behövs det?

Tillskott som ex FitDog – behövs det?
Ofta får jag fråga om man verkligen behöver tillsätta olika saker i hundens mat med tanke på deras prestation. Mitt svar brukar vara ja, och nej 🙂 En hårt arbetande individ, människa som djur, kan behöva mer än vad en icke hårt arbetande individ gör. De ämnen som hunden kan behöva fylla på med efter ett fyspass är inget hokuspokus. Det är saker som man själv kan mixa ihop om man känner att man har tid, ork och lust som fett, protein, vitaminer, mineraler och kolhydrater. I tillskott för hund som ska användas innan och efter träning så är det oftast någon form av fettpulver, någon form av protein, vitaminer, mineraler och maltodextrin som är sammansatt i en viss balans. Just Maltodextrin är något som används av många draghundsförare oavsett inriktning i sporten och oavsett vilken typ av foder de ger.

För mig personligen handlar det om att jag vill ha något enkelt, därför passar FitDog oss bra. Jag har testat andra tillskott som ex blodpulver och Standarts Aktiv, båda fungerade bra men fastnade i håret kring hundarnas mun, var kladdigt och svårt att få bort. Alla som är ute och tävlar med sina hundar vet att man inte har obegränsat med plats, i synnerhet inte draghundsförare som oftast har ett helt gäng med hundar med sig och som ofta åker långa sträckor för att tävla en helg eller två. Bara fodermängden kan ge en huvudbry när man ska lasta. Som exempel, när jag var iväg till Norrland tidigare i år hade jag med mig runt 35 kg foder. Och då har jag bara 4 hundar med mig. Om jag då dessutom skulle ha med mig ister, kolhydrater i någon form (typ ris, bröd etc) och vitaminer av olika slag så skulle det ta upp ännu mer plats. Nu behöver jag bara ha med mig två påsar som jag kan stuva in vart som helst i bilen utan att behöva tänka på att jag behöver ha, ännu mer, kylmöjligheter.

En annan aspekt är risken för magsäcksomvridning. De flesta vet att man inte bör ge hundar en större mängd vatten eller mat tätt inpå ett fyspass p.g.a. risken för magsäcksomvridning men samtidigt måste vi få i hundarna både mat och vatten för att de ska kunna återhämta sig optimalt och bygga upp muskulaturen igen. Då kan kosttillskott vara ett bra alternativ.

11828614_837807452981506_1218404998916409847_n

Jag fick möjligheten att testa FitDog under 2015, jag blev väldigt nöjd med resultatet och inledde då ett samarbete med företaget. Det som går åt mest hos oss är deras Recovery som hundarna får efter ett avslutat fyspass. Recovery innehåller maltodextrin som snabbt fyller på glykogendepåerna i kroppen samt flertalet vitaminer som används i högre grad under och efter en fysisk prestation som därmed också behövs fylla på. Den innehåller även magnesium som har en stor inverkan på kroppens muskulatur och dess elasticitet, bland annat kan fenomenet ”shaking legs” vara en tecken på magnesiumbrist. De får även Energy, främst innan träning men det är även den det jag tar med mig ut på de träningspass där de får vattenpauser, t.ex. när de drar kedjor. Energy innehåller fett och protein som hunden lätt kan ta upp och kan göra om till just energi.

12512345_936158813146369_708746961934739001_n

Oavsett vad för typ av tillskott man ger så bör man tänka på risken för doping och vad Dopingkommiteén anser om preparatet. När det gäller just FitDog så fick jag detta svar från Nationella Dopingkommissionen, 27 augusti 2015:

Förutsatt att producenten kan garantera att ”smitta” med andra substanser inte kan ske under tillverkningsprocessen klassas produkterna som kosttillskott.
 
NatDopK erinrar även om dopingreglementets syn på kosttillskott.
Utdrag ur Nationellt Dopingreglemente för hund, kapitel 6.2:
 
Kosttillskott
Kosttillskott är livsmedel vars syfte är att
komplettera normal kost och som är koncentrerade
källor av näringsämnen, dvs vitaminer och mineraler
eller andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk
verkan, var for sig eller i kombination. Begreppet
näringsämnen avser här endast vitaminer
och mineraler, ämnen med näringsmässig
verkan avser bl a essentiella fettsyror och
aminosyror, och ämnen med fysiologisk
verkan avser bl a fibrer och orter.
 
Kosttillskott sorterar under livsmedelslagen
(SFS 2006:804) och är inte föremål for
särskild kontroll. Inom humanidrotten
har upptäckts flera fall där kosttillskott har
innehållit otillåtna ämnen, t ex efedrin eller
höga halter koffein, varför stor försiktighet
bor iakttas.

 

Förövrigt så gäller dopingreglerna alla hundar som utövar någon form av hundsport inom SKK, SDSF, SHCF (Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund), så de som kör agility har samma dopingregler att förhålla sig till som de som kör skydd, långdistans eller whippetrace.