Aktuell valpkull

9 valpar föddes den 5/5 2020 efter:

Penny – Hollyoaks Emy
HD: A
&
Birk – Racing Giants Birk
HD: A AD: 0/1
Genomfört MH, 1:a på skott
SM-Guld slädhundsstil 4-spann, grupp B, 2020
SM-Silver Barmarksstil 4-spann, grupp B, 2019

Inavelsgrad: 5,3 %
Preliminärt HD-index: 102

Birk är en mycket energisk, intensiv och glad grabb som gör allt i ultrarapid. Han har två lägen, på eller av, och han gör aldrig något halvdant. Trots att han lätt går upp i varv så har han huvudet på skaft och har inga problem att hålla ihop under arbete. Han gör alltid sitt yttersta för att göra rätt och han är en hund som man aldrig behöver höja rösten åt då han är något förarvek. Han har stor social kamplust, mycket hög jaktlust, är en naturlig apportör och har ett tajt sökmönster.

Penny är en nyfiken och balanserad tik med god anpassningsförmåga. Hon är mycket följsam och lättarbetad men har en portion självständighet vilket gör att man ibland får påminna henne om t.ex. avståndet i söket. Hon har en härlig attityd, stor social kamplust och tar mer än gärna för sig i leken med både folk och hundar. Hon har mycket hög jaktlust och fina apporteringar, jag hade dock önskat mer fart i söket men å andra sidan är hon noggrann och missar aldrig vilt eller apport.

Båda hundarna är öppna, sociala och trevliga mot både folk och fä. De är uppvuxna på landet i en mindre hundflock och är fantastiska med barn. De är miljöstarka och tack vare sin enorma nyfikenhet och jaktlust tar de sig även igenom situationer som först kan te sig läskiga. De går inte bra ihop med katter och är mer än sugna på att plocka gårdens höns.

Detta är INTE en rastyp man köper om man vill ha en aktiv sällskapshund utan då passar den vanliga Engelska Springer spanieln mycket bättre, även om jaktspringern är en utmärkt familjehund efter att den fått sina behov tillgodosedda. Jaktspringern är avlad för arbete och MÅSTE få arbeta för att må bra och för kunna vara en bra familjehund.

Trots att rastypen enbart avlas på dess jaktegenskaper och mot jakt så är den populär bland tjänstehundsfolk där den främst används som specialsökhundar ex inom tull, polis och räddningstjänst med mycket gott resultat. Man ska dock vara medveten om att detta i grund och botten är en jakthund vars jaktlust har varit prio 1 i aveln under många många generationer, och att det INTE går att arbeta eller bestraffa bort jaktlusten. Om du tycker att malle, bordercollie, riesen eller annan bruksras är för mycket / har för hög aktivitetsnivå så är jaktspringern INTE ett bra alternativ.

Om man däremot är intresserad av en arbetsmaskin i mindre format men inte vill ha bruksrasernas skärpa och vakt så kan jaktspringern vara ett alternativ.

Detta är en tjuvparning men tanken att göra kombinationen i framtiden har funnits sedan tidigare. I stamtavlan finns flertalet tjänstehundar inom polis, tull samt specialsök och så klart många duktiga jakthundar. Valparna växer upp i hemmiljö på landet tillsammans med vår familj och utfodras med färskfoder. Valparna levereras avmaskade, veterinärbesiktade, chippade, vaccinerade och med stamtavla samt köpeavtal från SKK vid tidigast 8 veckors ålder.

Vi bjuder in och står för kostnaden för MH vid lämplig ålder och ser gärna att våra valpköpare röntgar sina hundar. Om intresse finns kan vi även anordna MT för de som vill testa sin hund ytterligare.


Intresserad av valp? Melja på info (a) lillaliam.se eller skicka ett meddelande på vår fb-sida.