2-spann släde

Under den kommande vintern blir det premiär för en tävlingsklass som egentligen har funnits länge, nämligen 2-spann släde! Klassen har funnits i IFSS tävlingsregler ett bra tag och ute i Europa är det en klass med jättemånga utövare, inte minst i B-gruppen då många med Alaskan Malamute, Grönlandshund och Samojed tävlar däri. I Sverige har den dock inte funnits med, vilket för mig varit ett mysterium eftersom vi tillämpar alla andra IFSS regler samt har en del internationella tilläggsregler, men efter förra årsmötet där Svenska Riesenklubben la in en motion om att den skulle bli en tävlingsklass så är den alltså nu det!

Hittills i SDSF’s tävlingskalender (som hittas på www.draghundsport.se, klicka på ”tävlingar” och sedan ”tävlingskalender”) så är det bara två uppstickare som vågar sig på att arrangera klassen, Kiruna SHK och SPHK västra. Tyvärr känns det lite långt att åka till Kiruna för en endagars-tävling och tyvärr finns inte klassen med på vinterns SOC, hade den funnits med där så hade jag åkt upp. SPHK arrangerar dock sin tävling som en två-dagars tävling i Nornäs, Dalarna! Lite bättre avstånd och dessutom känns det mer värt att åka för två dagar. Någon måste börja ta steget och jag tror att fler klubbar kommer ta efter å arrangera klassen när det förhoppningsvis blir fler som kör, tänk vilket uppsving för vintersporten och framförallt slädhundsstilen!

IMG_2653.PNG

Så ett tips för er som vill tävla drag även på vintern, köp en släde om ni inte redan har gjort det och ut å tävla! Tävlingen i Nornäs går den 24-25/1 och det finns gott om boende i närheten, dels i Särna, Näsfjället och Sälenfjällen 🙂 det är dessutom lågsäsong då så det brukar vara billigt också 😉