Älgjaktstider

Då var den heligaste veckan av de heliga här, älgjakten! Den började i måndags men själv blev jag inte varse om det förens jag i tisdags upptäckte att det var ett jäkla hallå på vår grusväg. Då slog det mig, nu är jakten igång.

Jag ska vara helt ärlig, det här med älgjakt är inget jag någonsin fattat grejen med. Sitta på en stubbe i skogen, i flera timmar, och bara vänta. Nej, då är fågeljakt mycket roligare, eller jakten som bedrivs med catchdogs utomlands. Där kan vi snacka action! Stilla sittande är inget för mig 😉

Iallefall, trots att man inte är jägare så blir man ju påverkad av jakten i allra högsta grad. Man vågar inte gå ut i skogen som man brukar, man kan inte köra hundarna på skogsstigarna med rädsla för att hamna i skottlinjen och man får leva med att ha gråhundar som springer längs med stängslet runt tomten. Att jag inte kan träna hundarna på mina ”snälla” vägar kan jag leva med, jag kör dem på grusvägen istället vilken för övrigt är nysladdad och fin så det är ingen fara. I skogen går vi ändå då vår promenadslinga inte är särskild lämpad för jakt. Trots för det första inte att någon orkar gå där och skulle de göra det så måste de stå 5 meter från älgen för att få skottläge då skogen är så tät en bit från huset. Men för säkerhetsskull har hela flocken reflexer på sig.

20141019-081944.jpg
Vad jag däremot inte tycker är okej är att jakthundar försöker ta sig in på min tomt, troligtvis pga att Nikki är på gång att börja löpa. Hon är tydligen vääääldigt intressant för dessa älghundar. Visst, sexualldriften är en stark drift men jag trodde i min naiva värld att älghundarna skulle välja att jaga älg istället för att jaga små spanielflickor, men jag hade tydligen fel. Nåväl, så länge älghundarna håller sig utanför stängslet så är det lugnt. Kommer de in så har vi dock problem! En främmande hanhund som kommer in i en flock med fyra hanar, ingen bra kombo >_< Trots älgjakten så har jag kört hundarna i veckan. Jag har försökt få tag i jaktledare för området men utan resultat men istället fått tag på en av markägarna. Rent lagligt så har jag inte hittat något som kan hindra mig från att varken gå i skogen eller köra hundarna men man vill ju inte få skjutna hundar, bli skjuten själv, möta en lös älghund eller för den delen störa jakten för dem som lever för det. Men nu har jag iallefall gjort mitt för att försäkra mig om när och vart de jagar, mer än så går det ju inte att göra 🙂 20141019-082002.jpg

Förutom hundar och jakt så är det fullt ös på jobbet och skolarbete är inte att tänka på under veckan som varit eller veckan som kommer. Jobb och hundar prioriteras före helt enkelt. Igår spenderade vi dessutom halva dagen på akuten efter att husse fått åka ambulans in pga ryggsmärtor och nevrologiska bortfall i benen, vi blev hemskickade med smärtstillande, utan att de gjort någon röntgenundersökning eller liknande. Går den svenska sjukvården ut på att döva symtomen istället för att hitta orsaken till den?

20141019-084044.jpg

4 reaktioner på ”Älgjaktstider”

 1. Det här kring älgjakt är något jag själv har funderat ganska mycket över under många år..
  Allemansrätten i Sverige präglas av att vi får vistas i skog och mark vi inte själva äger, men under tanken om att ”inte störa, inte förstöra”. Dvs om någon går på annans mark under jakt medför detta i de flesta fall en störning, vilket rubriceras som ofredande i äganderätten.
  Allemansrätten innebär inte att man får hindra markutnyttjande som skogsbruk, fiske och jakt. Jag har läst flertalet artiklar och intervjuer med advokater och liknande, och alla menar att allemansrätten är väldigt löst definierad och inte en rättslig grund som ska gå före äganderätt och nyttjande av mark.

  Vi måste ha i åtanke att för det första; Vi svenskar är lyckligt lottade som överhuvudtaget har allemansrätten och rätten till att vistas i skog och mark.
  För det andra: markägarna har i många fall betalat MILJONER för att få sin skog.
  En störning av jakt medför ofta en ekonomisk förlust, oavsett om de själva behåller köttet eller säljer det.
  Det är inte bara det som vi ”vanligt folk” ofta förstör. Jag har hört många skogsägare jag känner berätta om människor som utan tanke spatserar ut på ett nysatt hygge och trampar sönder skogsplantor. Om folk som inte har mer vett i huvudet än att de sätter sig och fikar på människors gårdsplaner (något som definitivt inte omfattas av allemansrätten).
  Det är tråkigt att inte alla är pålästa.
  Nu menar jag inte på något sätt att rikta någon kritik mot dig, du verkar ha gjort mycket mer än de flesta andra svenskar för att sköta dig och inte göra några fel.
  Men så många andra är så oerhört hänsynslösa och det gör mig så upprörd.

  1. Jag håller absolut med dig, man måste ta hänsyn! Under våra år i Sälen så har vi märkt att tex skoteråkare visar väldigt dålig hänsyn och vi har vänner som har fått flera hektar med ungplantor förstörda och även jordvärmeslingor förstörda just för att folk anser sig ha rätt att köra överallt 🙁 Riktigt tråkigt.

 2. Jag jagar älg och för mig är tjusningen att vara ett med naturen. Bara sitta tyst å beskåda d som händer i naturen. Man får ju se annat än älg också. Tex rävar som leker och massa andra djur å fåglar som annars är svåra att se. Det är ingen fara att vara i skogen så länge du har synliga kläder. Reflexer är jättebra. Så synd att du inte fick kontakt med jaktlaget. Här har vi god kontakt med de som plockar bär eller ska skogsröja för att minska risken att vi stör varandra.

  1. Ja att bara vara i naturen är härligt, det var just jaktformen att bara sitta och vänta som inte riktigt är min grej då jag gillar lite mer fart och fläkt vilket jag tycker att det är i fågeljakten 🙂 I spanieljakten har man dessutom väldigt tät kontakt med sin hund, om den jagar som den ska dvs 😉

Kommentarer är stängda.