Är svenskt foder verkligen helt svenskt?

Ingen har väl undgått den debatt som de senaste veckorna pågått ang antibiotikaanvändningen runt om i Europa på bland annat grisar. Det var väl främst inför EU-valet som ämnet blossade upp och alla ropade att man iallefall skulle gå till valunorna för djurens skull.

antibiotika(Källa: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Report/2013/10/WC500152311.pdf)

131211_antibiotikaforsaljning(källa: http://www.svdhv.org/sv/gris/artiklar/2013/e/573/sverige-bast-i-eu–friska-djur-behover-inte-antibiotika/)

På facebook och bloggar syns uppropen om att ”köp Svenskt” och många lägger ut bilder på både fb och instagram där de visar att de bannemej stödjer de svenska bönderna genom att köpa svensk fläskfilé och svensk kyckling. Näst på tur att uppmärksammans är GMO (genetiskt modifierade organismer) grödor som används mycket runt om i Europa. För den som är mer intresserad av just GMO i djurfoder i Sverige respektive övriga Europa så finns en lägesbeskrivning och analys på jordbruksverkets hemsida. lika illa enligt många, för ingen vill väl ha i sig råvaror som enligt forskning och tester ger cancer, nedsatt funktion i hypofysen eller blodstockning i levern?

 

Vi köper svenskt kött och svenska råvaror till oss själva, dels för att gynna de svenska bönderna och dels för att vi inte vill ha i oss en massa skit. Men hur är det med hundarnas mat? De svenska hundarna tuggar varje år i sig 130.000 ton foder till ett värde av 2,8 miljarder kronor där utländska företag står för en betydligt stor del av marknaden enligt uppgifter.

Om man ställer frågan vilket foder folk ger sina hundar på facebook i olika foder och hundforum så finns det alltid ett par svar där man stolt berättar att de valt svenskt foder, för djurens skull. Men vad många inte vet är att bara för att ett foder är producerat i Sverige så betyder det inte att råvarorna är svenska. Finns det något enkelt sätt att veta om ett foder bara är tillverkat i Sverige eller om det faktiskt också endast består av svenska råvaror? ja, det enklaste är att kontakta företagen själva och fråga för det är nämligen inte alltid det står på hemsidan, ibland står det inget alls om vart råvarorna kommer ifrån och ibland står de exempelvis ”Tillverkat med en hög andel svenskt färskt kycklingkött”, vilket inte alls innebär att allt kött eller övriga råvaror är svenska.

För att göra det lite enklare när man letar efter svenska foder så kommer här en lista. Listan är enbart baserat på om fodrets råvaror är svenska eller inte och inget värde läggs i fodrets sammansättning. Syftet med listan är att snabbt kunna se vilka foder som tillverkas i Sverige och om det endast innehåller svenska råvaror, inte råvarornas kvalité i sig. Som källa har respektive företags hemsida använt samt att ett mejl har skickats ut med frågan om vart deras råvaror kommer ifrån. Ett par företag där det inte tydligt framgår på hemsidan vart råvarorna kommer ifrån har ännu inte svarat på mejlet och står därför inte med på listan ännu (Axess, Halla, ).

 

Torrfoder

Svensktillverkat foder med importerade råvaror

Robur
”Tillverkat med en hög andel svenskt färskt kycklingkött”

Doggy/Doggy Professional
”tillverkat med en andel svenskt färskt kycklingkött”

Standardt
Lamm från Norge
Hjort från Nya Zeeland
Ris från bland annat Grekland
Övriga råvaror är svenska

Carrier/Tello/High-Energy/Kompis
Torkat kycklingkött från Holland
Lammkött från Nya Zeeland
Ris och majs importeras
Övriga råvaror är svenska.

Mästers/Canami/Best in Show
Använder svenska råvaror så långt det är möjligt.

Bravo
Importerat från Nederländerna

Alggutten
Havsalger från Island
I övrigt endast svenska råvaror

Svensktillverkade foder med enbart svenska råvaror

Magnussons

 

 

Färskfoder

Svensktillverkat foder med importerade råvaror

Vom og Hundemat
Använder svenska och norska råvaror

Priima
Riset är importerat
Övriga råvaror är svenska

Emmzo
Visst produkter innehåller danska råvaror

Svensktillverkade foder med enbart svenska råvaror

Fodax

KlassNordic

Bravo

Emmzo
Vissa produkter innehåller enbart svenska råvaror

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Är svenskt foder verkligen helt svenskt?”

  1. Tack för ett jättebra inlägg! Tog mig friheten att länka till en inlägget från min Facebook, hoppas det är okej

  2. Hej,

    Tack för ett väldigt intressant inlägg och för att du tar upp att alla råvaror i fodret man köper inte nödvändigtvis är svenskt! 🙂

    Mvh
    Rebecca

Kommentarer är stängda.