Att dra kätting

Jag har fått frågan om hur man kan lägga upp träningen när man låter hunden dra kätting som jag nu tänkte svara på. Jag vill bara poängtera att det finns många olika sätt att träna och att man själv får känna efter vad som passar för ens hund och för en själv! Bara för att min träningsfilosofi och träningsupplägg passar mina hundar så är det inte säker att det passar dig eller din hund 🙂

När det gäller dragträning i form av kätting för de fyrbenta så får man testa sig fram och att säga hur mycket en hund ska börja med och hur långt de ska dra är svårt om man inte vet något om hundens nuvarande status. Men om man börjar med att låta hunden dra 10-15% av sin kroppsvikt så börjar man iallefall lugnt. Man får helt enkelt testa sig fram och låta hunden dra i 20-30 minuter i rask promenad-takt för att se hur man ska lägga upp träningen. Om hunden är helt slut efter 20 minuter med 15% belastning på så bör man minska belastningen, testa igen och ev börja bygga där ifrån. Ett bra träningsupplägg när man börjar träna är att träna 1 dag – vila 2 för att ev öka senare.

I weight pull-världen brukar man säga att 20 minuters dw (alltså dra kedjor) motsvarar 60 minuters promenad, något man bör tänka på när man börjar träna med sin hund då det är jobbigare än vad man tror! Om hunden ska dra kätting så rekommenderar jag att ni skaffar en wp-sele som är anpassad till den sortens drag och där hunden slipper trycket på längdryggen som blir när den drar kätting i en nomesele!

Underlaget som man drar på påverkar också dragvikten. Det är tyngre att dra i sand och gräs än på packad grusväg, asfalt bör undvikas! Jag föredrar att dra på skogsstigar där det är mjukt underlag för tassar och leder samtidigt som det kan variera lite i motstånd beroende på om stigen är torr eller blöt.

 

Dw-träningen går att variera, man kan köra kort pass, tunga pass, långa pass, lätta pass. Man kan lägga träningen i sandgropar som då gör det betydligt tyngre eller gå uppför långa uppförsbackar eller slalombackar. Man kan gå i vanlig promenadtakt, powerwalka, springa eller cykla långsamt, jag brukar hålla mig till travtempo då jag inte vill att de ska galoppera i wp-selarna.

När man lär hunden att dra så bör det vara som med all annan träning, det ska vara kul att jobba! Beröm, klapp och kanske en å annan godis är ett måste 🙂 När hunden jobbar får den cred för det, när det stannar händer inget kul alls. Tänk dock på att om hunden stannar allt för jämnan så kan det vara för mycket belastning.

2 reaktioner på ”Att dra kätting”

  1. Pingback: WP sele «

Kommentarer är stängda.