Att försäkra eller inte försäkra..

Tjänar man på att ha hundarna försäkrade, egentligen? Den frågan har jag funderat på i ett par veckor nu. När jag idag fick försäkringsbrevet, med tillhörande betalningsblankett, så började frågan gnaga i mig åter igen.

Jag har tre hundar, två riesenschnauzer och en jaktcocker. De kostar mig tillsammans drygt 9000 kr per år! Jo tack, försäkringspremien har nog gått upp lite för så här mycket har jag inte betalat tidigare!! Alla tre hundarna är dubbelveterinär försäkrade, alltså till 40.000 kr, och alla är livförsäkrade.

Jag började fundera, sen jag skaffade Liam, har jag tjänat nåt överhuvudtaget på att ha honom försäkrad? Jag satte mig å räkna.

Liam är fem år snart och kostar 3500 kr per år. På fem år har jag alltså snällt betalat 17.500 kr till folksam. På fem år har Liam varit inne hos veterinären tre gånger, en gång för allergiutredning (inget hittades!), spräckta trumhinnor samt lunginflammation. Notera att jag inte tagit med vaccination eller hd/ad-röntgen då detta inte täcks av försäkringar. Dessa besök har sammanlagt kostat drygt 7500 kr. Av dessa 7800 kr har jag fått tillbaka 3500 kr. Liam har alltså kostat mig drygt 22 000 kr i veterinärkostande OCH försäkring på fem år. Om han inte varit försäkrad så hade veterinärkostnaden ”bara” varit 7800 kr.

Neo har aldrig varit hos veterinären på grund av skada eller liknande, och tack vare hans PL så täcker inte hans försäkring några skador som på något sätt kan härledas till knäna. Och ja, vi vet ju hur bra försäkringsbolag är på att hävda ”jo men du förstår, ögonproblem kan ha ett direktsamband med dåliga knän”

Timmie har varit hos veterinären en gång efter att Liam picerat honom i nacken, det kostade 1500 kr och då självrisken hos folksam ligger på samma belopp så fick jag inte ut något för det heller.

Sen vill jag bara poängtera att jag aldrig haft några som helst problem med Folksam! De har alltid fixat och trixat med pengarna så att jag fått dem snabbt och smidigt, de är alltid trevliga när man ringer och försöker hjälpa en på bästa sätt! Men, jag känner helt enkelt att jag är trött på att varje år lägga en splitterny släde, en valp eller varför inte 112,5 pizzor från Stinas på försäkringar som jag egentligen inte får något för.

Men nu funderar jag alltså. Ska jag ha hundarna försäkrade över huvudtaget? Har man en avelstik så förstår jag att man kanske försäkrad men jag har inte mina till avel och jag har inte en, inte två utan tre hundar. Jag har dessutom redan ett veterinärkonto till hundarna där det ligger en jäkligt bra utlandsresa och om olyckan skulle vara framme och mina resurser inte räcker till så har jag familj som ställer upp. Den enda gången som man verkligen tjänar på att ha försäkring verkar ju vara om det går riktigt riktigt illa, om inte hunden är förgammal dvs, men då täcks inte hela kostnaden ändå och allt över 40.000 får man snällt betala själv. Och för er som inte är så insatta i hundförsäkringar, om något kostar säg 3500 kr så får du inte tillbaka allt bara för att de ligger under 40.000 kr, nej, du betalar först självrisk och sedan en procentsats på det kvarvarande beloppet. Det är inte som med bilar, där tex mannens bil gick på över 100.000 kr att laga och det enda han betalde var självrisken på 2000 kr. tjänar man på att ha saker försäkrade!!

Ni som har flera hundar, alltså tre eller mer, är era försäkrade? Vart och hur mycket betalar ni?
Behöver jag försäkringen för att få tävla hos SBK eller liknande? Vet att man måste ha det för att gå kurs men hallå, hur ofta går jag kurs hos SBK?

7 reaktioner på ”Att försäkra eller inte försäkra..”

 1. Hej!
  Jag vet flera som inte försäkrat sina hundar och har tjänat på det. Men alla försäkringar är ju utifall att något händer och det vet man ju inte i förväg. Har man pengar att ta till eller låna när det det händer det som inte får hända, ja då är det väl inget att fundera på! Jag vågar inte, har inte den summan över till en magomvridning tex, eller trafikolycka med brutna ben och tanken att behöva avliva pga att jag inte har råd, det gör att jag snällt betalar mina försäkringar och gläds åt mina friska hundar, peppar, peppar!!

 2. ? får man lämna in hundar på pensionat Oförsäkrade?? Har ingen koll på detta. Men våra katter behöver vara försäkrade om de ska på pensionat och det behövde vi lämna dem på en gång.. å kanske igen? Snart dax för fyra vaccinationer =D Bara att välja; knyppelyna eller djur?

 3. Jag har mina hundar försäkrade hos if som mig veterligen är det enda bolaget med fast självrisk. Förvisso något högre (2500kr) men sen har man ju inget mer.

  Håller just nu på med en utredning på Timo och det är guld värt att efter att ha betalat självrisken att nu bara kunna dit på undersökningar utan att behöva betala en krona.

  //från en vanligtvis tyst men trogen följare 🙂

 4. Ja, tre hundar. Tre försäkrade hundar. Som försäkringsbolaget har tjänat massvis med pengar på! Men grabbarna kommer att fortsätta att vara försäkrade. Till och med katter och sköldpaddor här hemma är försäkrade…
  Det är så himla tråkigt när ekonomi ska avgöra om ett djur ska behandlas eller avlivas. Alternativet till försäkring är ju så klart ett konto där det finns pengar redo. Med friska hundar tjänar man på det. Händer det något allvarligare så är man glad för sin försäkring! Även om självrisker mm gör att det blir en dyr historia ändå.
  Att hunden ska vara försäkrad för att gå en sbk-kurs kan jag inte alls förstå! Varför då?! Visst, det kan bli hundslagsmål, men då är det den bitande hundens HEMförsäkring som går in och täcker.
  Alla djuren är försäkrade i Agria. Vad det kostar per år vet jag inte om jag vill räkna på…

 5. En bekant till mig har en bordercollie som blev mystiskt sjuk för en månad sedan. 2,5 v inlagd på djursjukhus och en massa utredningar. Räkningen lär ha slutat på 75000 kr. Även om dessa människor är välbeställda så tyckte de att det var en himla tur att de hade haft hunden försäkrad till maxbelopp. De behövde tillslut bara betala 25000 kr.

  Jag törs inte har mina tre hundar oförsäkrade. Jag vill inte stå där när hunden är allvarligt sjuk eller skadad och fatta besluten efter ekonomin. Jag har inte självdiciplin att spara på ett konto. Men jag har bara basförsäkringar med dubbla veterinärbelopp.

 6. Jag har mina försäkrade för OM det skulle hända något så drar det iväg rejällt.

  Fick till exempel ta bort min nya valp och då efter att det redan kostat 35 000 kr i veterinärvård. Utan försäkring hade jag stått där med stora skulder och ingen hund. Nu blev det 1500 totalt efter livförsäkringen gått in.

  Vågar inte ha utan just ifall sådana saker händer. Betalar hellre mer för tryggheten att veta att jag har råd att ge bra vård när det gäller.

 7. Har du en massa pengar sparade så tycker inte ja inte du ska tveka, ja känner en äldre dam som haft hund i hela sitt liv å hon tycker inte man ska ha hunden försäkrad. Hon menar att har du inte råd att lösa ut hunden hos veterinären ska man kanske inte ha djur. Ja säga va man vill om de men har man råd eller är duktig på att spara så kanske de ligger nåt i va hon menar, kanske inte precis ordagrant? Ja tycker du ska stå på dig å göra som du känner för, tycker inte du gör fel om du struntar i försäkringen!!

Kommentarer är stängda.