Att lära en gammal hund att sitta

Liam är min första Riesen, min prova-på-allt-hund, min ängel och samtidigt min finne i röven. Fasiken vad jag har svurit, gråtit och slitit mitt hår över denna härliga hund. När Liam var valp så var jag inne i ”berömma-bra-beteenden-ignorera-felbeteenden” och ”ju-galnare-kamp-desto-bättre”. Man kan väl säga så här, det fungerar nog ganska bra på veka cockrar och vallhundar men på en självsäker riesenhane så fungerar det mindre bra. Man lär sig av sina misstag..

Liam har under sina snart 5,5 år hos mig haft något lösa tyglar gällande vissa saker pga min okunskap under hans första år (”uppfostringstaktiken” fungerade ju för alla andra – som visserligen inte hade Riesen). Det är saker som kan vara störande men som inte skadar någon, typ Alfons-Åberg-syndromet ”jag ska bara”.

– jo men jag ska gå ner från soffan, jag ska bara sträcka mig tre gånger först så att du hinner säga till mig fem gånger till.

– ja jag kommer men jag ska bara lukta på den här fläcken först.

– jag ska inte hälsa på den där hunden, jag ska bara pipa och trippa förbi likt en dressyrhäst lite.

Som sagt, inget som ställer till nån skada men ack så nervpåfrestande ibland! Något som jag dock tänkt att ta tag i, och faktiskt börjat med, är starterna i draget – eller bör jag kanske säga skällandet i starterna?

Det är väl inte något som skadar mer än att jag blir döv men det är så otroligt jobbigt och störande att ha en hund som gafflar i ett när vi ska starta. Dessutom kostar det en jäkla massa energi från Liam som han istället behöver ha i själva arbetet.

Därför tänker jag nu försöka lära den snart 6-åriga hunden, som sedan valp- och unghundsstadiet alltid fått belöning för sitt skällande och för att vara så högt upp i drift som det bara går, att stå still och vara tyst i dragsammanhang 😀

Wish me luck…

20121210-100454.jpg

11 reaktioner på ”Att lära en gammal hund att sitta”

 1. Ä det där fixar du! Tror ” bara” du behöver” göra starten till ett ”delmoment” och en del av uppgiften 😉 Tänker typ om du lär honom sitta ”kanin” i statren så får han en uppgift och kan kasta sig i väg smidigt och bra sen 😉 Eller varför inte en startposition likte en pointer ohh kom igen lär honom det! Eller som han Jay sisler gör med sin greyhound.. vevar upp den i svansen… dvs lägg liam ner veva på svansen så han sakta rör sig till stående pointer-position coolt va 😉

 2. Hej jag har letat runt på din blogg men hittar inget inlägg om sockarna. Vart köper du dem? eller syr eller vad du gör? Tips?

 3. Jag har hittat det perfekta reflextäcket nu med inbyggd blinklampa 🙂 Du hittar det i senaste numret av brukshunden. Syns jättebra och passar som en smäck på Elton. Man kan välja om man vill ha på lampan eller inte så håller batteriet längre. Finns flera olika storlekar!

 4. ”min ängel och samtidigt min finne i röven”
  HAHA, om vi skrattade! Så jäkla perfekt mening, förstår vad du menar, Q är vår lilla malamute-finne! Lycka till med starterna, det kommer du fixa galant! 🙂
  Du kanske kan ta hand om DSL’s gnällande när du ändå håller på, haha 😉

 5. Som vanligt får man inspiration här!

  Överväger att inleda ett ”håll-truten-Edvin”-projekt… Vi har bara ett års ”felbeteende” att radera – borde ju vara pice of cake i jämförelse!

Kommentarer är stängda.