Att träna med små hundar

För nån veckan sedan blev jag tillfrågad av Häromi om jag ville skriva ett inlägg ang motion av hunden och motion av dig själv då de själva lagt upp ett inlägg på sin blogg i ämnet. Jag svarade ja och sen satte jag mig framför datorn och började fundera, vad fasiken ska jag skriva? En fråga i ett facebook-forum satte igång huvudet.

 

Något som jag ganska så ofta får höra när jag berättar om mina rasval och mitt val av hundsport, är om jag skämtar. För visst kan väl inte så små hundar som spaniels klara av att springa fort? Och ännu mindre dra?

Team Spaniel kör nordisk stil. Februari 2014

 

Sist jag kollade så föddes spaniels med ben, så ja, de kan springa 😉 Och faktiskt så föds alla friska hundar med ben, så ja! Även små hundar kan fystränas! Nikki och Neo väger 15 respektive 12 kg och är 45 respektive 39 cm höga. Neo är den lite mer bastanta modellen av cocker medan Nikki är det mer slimmade modellen av springer, båda är jaktavlade. Båda tränas på samma sätt som skäggen och båda visar en enorm glädje och arbetsvilja i det de gör! Neo är faktiskt den hund som drar mest i förhållande till sin kroppsvikt på våra dw-promenader och trots det så är han alltid piggast på nedvarvningsrundan. Nikki har utvecklats något enormt och jag brukar säga att det är synd att hon inte är en riesen för jävlar vilket team jag hade haft i henne, Timmie och Ebbe! Hon är enormt snabb, har en arbetsvilja av stål, älskar att springa men har storleken emot sig när det kommer till styrkan. Timmie och Ebbe har en helt annan tyngd och muskelmassa att sätta till när det behövs.

Nikki. Februari 2014

 

När det kommer till tävling inom draghundsporten så har man ju ett litet handikapp när man kör med små hundar, men så är det. Reglerna kan inte passa alla, mina skägg har tex ett rätt så stort handikapp inom agilityn, även om vi i Sverige har bättre regler än utomlands. Så visst, vill man satsa på att vinna SM i barmarksdrag så kanske inte en spaniel är förstahandsalternativet. Med det sagt så kommer ni faktiskt att få se ett litet team på SM då jag tänkt att tävla med Nikki och Neo i 2-spann kickbike!

 

När jag surfade in på Häromis sida såg jag att de hade bra pris på en sådan tolklina som jag använder i nordisk stil, himla nöjd med den!

7 reaktioner på ”Att träna med små hundar”

 1. Hej!
  Om ca ett år är det dags för hund nummer två för mig. En ras jag verkligen fastnat för (delvis pga din blogg) är jaktcocker. Planen är att förhoppningsvis tävla seriöst i agility men också pröva på andra sporter. Det som jag oroar mig något för är jaktlusten. Hur är det med dina spaniels, har det krävts mycket träning för att kunna ha dem lösa och märker du av att det har mer jaktlust än de andra hundarna?

  1. Hej!
   Jag har aldrig behövt att träna mina spaniels att vara lösa, det ligger hos dem naturligt att hålla sig runt föraren. De ska stöta vilt nära föraren och inte förfölja vilt, de är inte som en ex älghund som ska driva låååångt ifrån sin förare 🙂

   1. Tack för ditt svar. Du som har en av varje, skulle du rekommendera en springer eller en cocker till mina önskemål (agility och lydnad framförallt)?
    Är det några större skillnader mellan dessa förutom storleken? 🙂

    1. Generellt så är springern mer flamsig än en cocker, tänk dig en mindre flatt 😉 Cockern är något mer envis och inte lika lättlurad som en springer. Man brukar säga att du kan be en springer jaga på en asfaltparkering och den gör det, en cocker kommer att titta på dig och fråga om du är dum i huvudet 😉 jag uppfattar det som om cockerns energi är lättare att samla och rikta i tex lydnaden än springern. Men å andra sidan känns springern bättre i nosarbetet. Tävlingar/prov/tjh säger väl också en hel del, det finns många cockrar som går bra i agility, lydnad och bruks medan tull och polis övervägande använder sig av springern. Nikki kommer jag få jobba extremt mycket med om jag ska köra lydnad med men specialsöket är hon är naturbegåvning på.

     I skogen så söker Nikki konstant, hon går nästan alltid i sökmönster medan Neo bara börjar söka om han får vittring. Ingen utav dem är dock svåra att bryta eller sticker iväg, de håller sig alltid kring mig.

 2. Det är alltid så roligt och inspirerande att läsa om er träning och framförallt din inställning, verkligen uppfriskande! Hade jag inte läst om dig och dina hundar, hade jag aldrig börjat med eller ens testat drag. Inte heller hade jag funderat på om vi kanske ändå skulle våga kika på någon dragtävling.

  Men nu sitter jag här; med en hund på 13 kg och 44 cm som älskar dragträning, med nyinköpt cykel och utrustning dessutom. Matten har dessutom börjat ta de första trevande stegen mot grönt kort och allt annat som behövs. Nu har jag inga illusioner om vår förmåga, men för en novis är det betryggande att veta att även sådana som vi är välkomna (om än i ett eget litet hörn 😉 ) 🙂

  1. Va kul med fler småhundar som kör 😀 Ska bli kul att se er på tävling nu då!

Kommentarer är stängda.