Om sporten

Draghundsporten delas in i tre olika stilar, barmarksstil, nordisk stil och slädhundsstil. Här är alla hundar välkomna att tävla oavsett om hunden är en blandras eller renrasig, tik eller hane, svanslös eller icke. Även löptikar är välkomna att delta på tävlingar.

I Barmarksstilen kan man springa med sin hund, cykla, köra sparkcykel eller vagn med 1-8 hundar beroende på klass. Här delas förarna in i ålder och i vissa klassen även i kön.

Nordisk stil delas in i tre olika klasser, linkörning, pulka och combined. I klassen combined kör man först x antal km med pulka för att sedan växla om och köra x antal km med enbart hunden framför sig. Här delas förarna in i åldersgrupper och även kön.

I slädhundsstil finns tre olika klasser: sprint, medeldistans och långdistans där distanserna varierar från 5 km till 1000 km. Här delas förarna in i åldersgrupper men till skillnad från nordisk stil och barmarksstil så tävlar här kvinnor och män på lika villkor.

För att få tävla inom draghundsporten krävs att du som förare innehar grönt kort samt tävlingslicens. Mer om detta hittar du under fliken, sugen på att tävla?

Från EM i Norge 2016. Nordisk stil, Släde sprint och Släde medeldistans.

 

Från VM i Kanada, 2015. Barmarksstil