Regler och Klasser

Reglerna kring draghundsporten finns på www.draghundsport.se

Klicka på dokumentarkiv –> Regler

Där finns de internationella reglerna från IFSS i svensk översättning samt de svenska tilläggsreglerna.

Att här skriva ut alla regler gällande de tre olika stilarna skulle innebära ett enormt jobb eftersom reglerna är många och som dessutom uppdateras och ändras i tid och otid. Ta därför som vana att inför kommande säsong gå in och titta på reglerna för att se vad som gäller.

Obs!
Regler ang sporten uppdateras regelbundet och det är din skyldighet som förare att hålla dig uppdaterad.

Gruppindelning – hundar

Grupp A – Alla raser, blandraser och det där i mellan, så länge djuret är av arten hund så får den tävla här. Dock så måste stående fågelhundar samt blandraser tävla i denna klass.

Grupp B – Alla renrasiga hundar förutom stående fågelhundar (går i grupp A) samt Dobermann och Siberian husky (går i grupp C)

Grupp C – Dobermann och Siberian husky

Alltså, har du tex en briard så går den i grupp B tillsammans med Chihuahua och jaktcocker! Alla hundar ur grupp B och C får tävla i grupp A om man själv vill. Ska du tävla tvåspann och t.ex. har en dobermann och en blandras så måste du däremot tävla i grupp A eftersom blandraser endast får tävla i grupp A. OBS! Detta gruppindelning finns inte utomlands, undantaget Finland som har A och B-grupp.

Ålder – Hund
Från och med att hunden fyllt 18 månader är den välkommen att starta på tävling. OBS! Detta är de nationella tilläggsreglerna, utomlands finns andra åldersklasser men svenska förare måste trots det förhålla sig till de svenska reglerna utomlands.

Tävlingsklasser

Barmark

Linlöpning
Cykling 1 hund
Hjulfordon/Roller 1 hund
Hjulfordon/Roller 2 hundar
Hjulfordon/Roller 4 hundar
Hjulfordon/Roller 6 hundar
Hjulfordon/Roller 8 hundar

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 16.28.10

Nordisk stil

Linkörning
Pulka
Combined
Supersprint

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 16.28.44

Slädhundstil

Sprint 2-spann
Sprint 3-spann (endast äldre ungdom)
Sprint 4-spann
Sprint 4-spann masstart
Sprint 6-spann
Sprint 8-spann
Sprint obegränsad klass

Medeldistans 6-spann
Medeldistans 12-spann

Långdistans Begränsad
Långdistans Obegränsad

Klasser – förare

Förarna delas in i klasser beroende på ålder och i vissa klasser även i kön (canicross, cykel, nordisk stil samt ibland även sparkcykel med 1 hund). Det är dessutom olika gränser beroende på om du kör barmark, släde eller nordisk stil Då reglerna kring åldersindelningen ständigt är uppe för diskussion så är det bäst att läsa reglerna för att vara helt säker på i vilken klass du ska tävla i.

Lathund för alla stilar och dess förkortningar finns här!