Sugen på att tävla?

Sugen på att tävla? Vad behövs då förutom hund och utrustning?

För att få tävla behöver du ha grönt-kort, en kort kurs där man lär sig lite om regler, hundhållning och annat. Kolla med din lokala brukshundsklubb, ditt sbk-distrikt, polarhundsklubbarna eller draghundsklubbarna för att se vart nästa kurs hålls. Ett alternativ är att göra kursen på distans via draghundsport.se, kolla under ”grönt-kort” för mer info på deras hemsida.

Du behöver även en tävlingslicens vilket man enkelt får genom att man är medlem i en brukshundsklubb, rasklubb eller draghundsklubb som är ansluten till Svenska Draghundsportsförbundet, vilka dessa är står också på hemsidan. Licensen är en försäkring som man betalar in till sin egna rasklubb/brukshundsklubb där sedan kassören eller den som registrerar licenser i sin tur anmäler till SDSF att man har betalt in licensen. Den gäller säsongsvis och måste därmed förnyas inför varje tävlingssäsong. Om en lokal brukshundklubb arrangerar en tävling och du som förare är SBK-medlem så behövs inte någon tävlingslicens eftersom SBK då har en försäkrning som täcker.

Ett förar-id behövs också vilket du själv skaffar genom att registera dig på draghundsport.se, det krävs dock att du är medlem i en klubb som är ansluten till SDSF! Ni riesenägare som läser detta och som vill tävla, riesenklubben är medlem i SDSF så det finns möjlighet att tävla för vår rasklubb!

Många tävlingar har också en motionsklass, alltså en klass där du kan starta utan tävlan, där behövs ingen licens! SDSF har en kollektiv olycksfallsförsäkring som täcker de som vill pröva att vara med i motionsklass.

 

Nästan alla tävlingar i Sverige arrangeras av någon av Svenska Draghundsportsförbundets anslutna klubbar, klicka in på draghundsport.se och vidare till tävlingskalendern för att hitta aktuella tävlingar.

Övriga tävlingar som inte arrangeras av SDSF är ex Hundlöpet, Run with you Dog,

 

Happy Mushing 🙂