Selar

Nomesele
Den vanligaste typen av sele som kommer i flera olika modeller. Denna typen av sele passar många olika sorters drag men man kan inte dra något som har skaklar eftersom det inte finns några fästpunkter.


(Dragråttan R-sele)


(ZeroDC Faster)


(ManMat Wheeldog harness)


(ManMat Lash harness)

 

Nordisksele
En sele som enbart används när hunden ska dra någon med skaklar, tex pulka.
1888092-origpic-c22d65
(björkis.com)

Kombisele
En sele variant av nome- och nordiksele i ett. Är som en nomesele men har fästpunkter för att fästa skaklar i. Används ofta vid combined där ekipaget först åker x antal km med pulka för att sedan snabbt växla om till linkörning.


(Kombisele från MrKoppel)

images1
(Dragråttan)

Skärmavbild-2015-09-21-kl.-20.04.35

Hur ska selen sitta?

Selen är det som överför hundens kraft till det hunden drar, därför är det viktigt att ha en bra sele som på bästa och skonsammaste sätt kan agera kraftöverförare. Den ska ge hunden ett bra stöd samtidigt som den inte ska hämma hundens rörelsemönster. Selen ska sitta ganska tajt på hunden när hunden drar och halsöppningen ska vara lagom så att den inte glider ner över bogen men får samtidigt inte vara så pass liten att den påverkar andningen. Våra hundar är konstruerade på olika sätt, vissa har lång rygg och djup bröstkorg medan andra är mer kvadratiskt och kraftigt byggda. En hund som presterar dåligt i en sele kan prestera jättebra i en annan och vissa hundar behöver olika storlekar på sin sele beroende på att hunden musklar på sig under ett träningsår.

Tillverkarna har idag lite olika teorier om hur en korrekt sele bör sitta, vissa vill att bröststolpen ska börja precis vid bröstbenet, andra vill att den börjar ovan eller under. Är man ny kan det vara bra att testa olika selar innan man köper, ta kontakt med en rutinerad draghundsförare eller en draghundsklubb så hjälper de dig! Ett alternativ är att få en sele måttsydd till just din hund. Det bästa är då att låta sömmerskan själv mäta din hund så att måtten blir rätt. De flesta tillverkare tar emot kunder för mätning och ibland finns de även på plats på tävlingar och i vissa fall även på utställningar. Ta kontakt med den tillverkare som du är intresserad av!