Slädar

Om man tänkt att tävla i slädhundsstil är det en sak som man måste ha, en släde! Det finns idag en uppsjö av slädar på marknaden och jag får ofta frågan vart man kan köpa en släde, vilken vikt bör släden ha och hur ska den vara utrustad. Så jag tänkte försöka räta ut de vanligaste frågetecknen som nybörjare kan ha, främst gällande sprint.

 

En tävlingsgodkänd släde
Om en släde är godkänd för tävling beror inte på vilket märke släden har eller vilket material den är gjord av. För att en släde ska vara godkänd finns det en del krav, reglerna gällande slädhundskörning finns i sin helhet att läsa på SDSF’s hemsida men här är stycket som handlar specifikt om hur släden ska se ut:

41.2.    Slädar
41.2.1     Släden ska vara tillräckligt stabil för föraren och i nödfall en passagerare, samt vara försedd med ett lastplan med hård botten med minimum mått av 40 X 50 cm, så att man på ett säkert sätt kan frakta en hund.
41.2.2    Släden ska vara försedd med tillräcklig broms, bromsmatta som är monterad på släden via ett stadigt uppfällningssystem, buskbåge, ett snöankare i 2,4 och 6-spannsklasserna och två snöankare i övriga spannklasser samt en tillräckligt ventilerad transportsäck.
41.2.3    Slädens medar får inte ha stålkanter.
41.2.4     Slädar får bytas ut mellan heat och på bestämda kontrollstationer (distanstävlingar).

Alltså, släden ska:
– vara stabil
– ha ett lastplan med hård botten som är 40×50 cm
– slädsäck som är ventilerad
– ha broms
– bromsmatta
– buskbåge (dvs en båge längst fram så att hundarna ”glider” åt sidan om man skulle köra på dem)
– ett snöankare eller två snöankare beroende på klass.

 

Alla slädar säljs inte tävlingsgodkända men det går då oftast att köpa till t.ex. snöankare, slädsäck eller bromsmatta för att då få den godkänd.

 

slade
Vikten på släden vs dragvikten
Något som många tycker är viktigt vid köp av släde är vikten på själva släden, man vill gärna ha en så lätt som möjligt men vikten på släden har egentligen inte så stor betydelse om man inte har bra glid. En släde som väger 30 kg och har bra vallade belag är lättare att dra än en släde som väger 10 kg och har dåligt vallade belag. Häng därför inte upp er för mycket vid vikten på själva släden när ni ska köpa er första släde, det är först när ni ska upp på VM-nivå som man börjar försöka skala av gram på släden för att på så sätt ha någon slags fördel i spåret (alt justera vikten på föraren 😉 ) Lägg istället ner tid på att hitta en släde med bra belag (eller köp nya belag) och lär er att valla belagen (om det är belag som ska vallas). Små slädar till 1-6 hundar brukar väga mellan 9-15 kg.

 

Belag? 
Belag tänker ni, vad är det? Den delen av släden som föraren står på kallas för medar, medarna kan antingen vara helt av trä eller vara uppbyggda som skidor dvs av olika material i lager med eller utan träkärna. Den delen av meden som kommer i kontakt med snön, alltså undersidan av meden, kallas för belag och dess uppgift är att minimera den friktion som uppstår mellan meden och snön för att meden ska glida så bra som möjligt. Ett belag kan antingen bestå av en plastremsa som kan tas bort eller så är belaget limmat på meden och måste vallas för att få bra glid, precis som ett par längdskidor.

Fördelen med plastbelag är att de är enkla att byta, antingen spikas de direkt på meden eller så finns det speciella skenor som plastbelagen (kallas QCR) sätts fast i och därmed gör att de ganska enkelt och snabbt kan bytas. Nackdelen med dessa är att plasten är gjord för för en viss temperatur och innebär att man måste ha flera olika sorters belag för olika sorters temperatur för att få optimalt glid.

Fördelen med limmande belag är att man kan valla dem till just den temperaturen, eller det temperaturspann som förväntas bli, vilket gör att man kan få ett jäkla glid. Dess nackdel är just det där med vallningen, man måste lära sig att valla. Att valla är dock inte så himla svårt som man tror, på exempelvis Stadium finns bra och prisvärd utrustning och det finns jättebra handböcker och videoinstruktioner på nätet om man inte har tid eller lust att gå en kurs!

 

Trä eller aluminium
Trä eller aluminium är oftast en smaksak. Träslädarna är generellt styvare i styrningen men känns å andra sidan stabilare, de klarar oftast lite mer tuffa tag än de i aluminium. Aluminiumslädarna brukar vara lite lättare i vikt än träslädarna (vilket i konstaterade tidigare inte spelar så stor roll i dragsammanhang men i hanteringen av släden tex vid lastning så kan det vara viktigt) och svarar oftast mycket snabbare på förarens rörelser, de är alltså lättare att styra. Tro dock inte alltid att det är en fördel, det är enkelt att överstyra en släde vilket gör att man lätt gör en volt.

Många aluminiumslädar är idag utrustade med ett s.k Aktivt styrsystem vilket innebär att draglinans fäste (där du fäster hundens draglina i släden) flyttar sig i sidleds när du styr släden med hjälp av körhandtaget (där du håller fast i släden). Det gör att man har lite mer kontroll över släden och kan styra istället för att mer eller mindre bara hänga på, risken för att sladda i kurvorna är också mindre med ett aktivt styrsystem.

 

Slädar med belag som måste vallas har löstagbara medar och många aluminiumslädar är ihopfällbara vilket underlättar vid transport. Träslädarna är överlag ett par tusenlappar billigare än aluminiumslädarna, både när de är nya och när de har ett par år på nacken.

 

Så, en titt på lite olika slädar!
Obs! Priserna kan ha justeras sedan inlägget skrevs!
De flesta slädar säljs utan ankare!

Rowerland Alu Sprint Light.
Säljs av Xatsus.se 
Pris:  13.900 kr
33-thickbox_default

Arrow Sprint
Säljs av Axaeco.se
Pris: 13.000 kr
l_arrow sprint sled 1

Piuma Super Sprint
Säljs av Axaeco.se
Pris: Ca 11.700 kr

l_007

Junior Touring
Säljs av Axaeco.se
Pris: ca 7.700 kr

l_junior-sled

Junior Kids
Säljs av Axaeco.se
Pris: Ca 6.700 kr

l_dscn1181_20160721142909

 

Danler Hornet
Säljs av Danler.com
Pris: 13.495 kr (inkl frakt)
hornet2010

Snowder
Säljes av Danler
Pris: ca 12.000 kr (inkl frakt)
052d6f7e83-images-snowder

 

HuskyBuggy
Säljes av Danler
Pris: ca 6900 kr (inkl frakt)

huskybuggy

 

 

Spyder Sport
Säljes av Rotter Speed Sleds
Pris: 1099 €
spyder_sport_rot

 

Mini Spyder
Säljes av Rotter Speed Sleds
Pris: 599 €
mini_spyder_fertig6

 

 

Oinakka ”Jukkas”
Säljes av Oinakka 
Pris: 7000 kr

Ny_Jukkas

 

Björkis 2004
Säljes av Björkis
Pris: Från 5.500 kr beroende på vilka tillbehör som är med
24161081-origpic-382ea0

 

 

 

 

Hua, vilka priser!
Bli nu inte allt för stressade av priset, det finns gott om slädar på begagnadmarknaden till betydligt lägre pris! Jag köpte min träsläde, en Björkis 2004, för 2000 kr och ett par nya plastbelag kostade mig 200 kr från Björkis och om jag skulle vilja ha den tävlingsgodkänd så fattas det bara en bromsmatta vilket skulle kosta mig 1200 kr om jag köpte en helt ny från Björkis. Min andra träsläde är en gammal större modell av Björkis som Husse hittade i en lada och fick köpa loss för 500 kr, den har vi kostat på lite olja och ett par nya belag så för en summa av ca 800 kr så har vi en stabil och bra träsläde, perfekt när man ska ha med sig lite packning på fjället eller vill fylla med vikter för att träna styrka.

 

Mitt tips.
Köp en liten begagnad släde som fungerar för träning, se till att den har en bra broms och hyfsat fräscha belag så att du inte behöver byta dem utan kan köra ett par gånger på de gamla, du kommer troligtvis ändå att köra sönder dem ganska så snart innan du fått klämma på hur man kör släde. Bästa stället för att hitta slädar numera på Facebook där de läggs ut i olika grupper som t.ex. ”Hundslädar och tillbehör”, annars finns Blocket eller Annonstorget på Draghundsport.se men det är sällan som det kommer ut något där. Om du sedan blir biten av det här med slädkörning, vilket du troligtvis kommer att bli då det är ett helt fantastiskt sätt att ta sig fram i naturen och dessutom se hur hundarna jobbar helt själva, så kan du antingen uppdatera dig med släde i annan modell eller bygga på din nuvarande släde så att den passar dig och dina behov bättre!

 

 

En liten parantes, Nordisk släde.
Det finns även något som heter Nordisk släde vilket är en släde som man kan packa utrustning i men inte stå på. När man kör Nordisk släde så drar hundarna släden men föraren åker skidor bakom!

 

Länkar

Danler.com
Bjorkis.com
Xatsus.se
Oinakka.com
Axaeco.seRotter Sleds

 

Vill du tipsa om något, har det blivit tokigt i texten någonstans eller vill du stå med under länkarna? Hör gärna av er 🙂 info ( a ) lillaliam.se

2 reaktioner på ”Slädar”

  1. Så rent teoretiskt sett så skulle man kunna köra med en ombyggd jukkas-spark? Den är 40x60cm på lastplanet. Men man bör nog höra med domare och få den besiktad och få underskrift från förbundet, för att köra i 2spannsklassen tänker jag då.

Kommentarer är stängda.