”Du har sån tur”

Ordet tur är enligt wikipedia, precis som otur, händelser som – baserat på tro eller vidskeplighet – uppfattas som ödesbestämda, trots att de utifrån sett är slumpmässiga. En person som det går bra för kan sägas ha tur, särskilt om sannolikheten för att det skulle gå bra var låg. Omvänt om det går dåligt kallas det otur. Begreppet tur används ibland för att missunnsamt beskriva välförtjänt framgång, för att förminska den.

Idag fick jag ännu en gång höra att jag ”har sån tur att jag är så smal”. Även uttrycket ”jag önskar att jag också vore lika smal eller tränad som dig” är något som jag fått höra på sistonde, och jag är sååå trött på det. Det är knappast nån som ser på mina hundar och säger ”vilken tur du har som fick såna vältränade hundar!” Nej, det brukar istället låta, ”vilka vältränade hundar du har, ni måste lägga väldigt mycket tid på att fysträna och motionera va?”. Visst är det lite underligt, att hundarnas kroppar är något som jag och dem arbetat fram medan min egna beror på ”tur”?

20120612-201732.jpg

Att jag ser ut som jag gör beror knappast på tur, det beror på att jag valt att leva ett liv där jag är väldigt aktiv och försöker ta hand om mig själv. Det är ju så att så länge man inte har en pistol mot tinningen eller är allvarligt sjuk så har man faktiskt ett val. Man kan sitta hemma och vräka i sig godis, cola och pizza eller så kan man välja annat. Jag väljer att cykla 6 km enkel väg till affären istället för att åka bil, dels för att det är billigare att cykla och dels för att jag får motion! Jag väljer att springa på hundpromenaden istället för att gå då det ger både mig och hundarna lite flås. Jag väljer att äta gröt, knäckis och frukt till frukost istället för ett par mackor med skogaholmslimpa och extra sockrade frosties med smaksatt mjölk. Alla har ett val.

I lilla-landet-lagom så kanske man inte får säga så här men jag säger det ändå, jag är faktiskt ganska så nöjd med min kropp. Jag lägger ner mer tid på min egna fysträning under vecka än vad de flesta gör på en hel månad, om man dessutom räknar med promenader som motion så spenderar jag mer tid på träning under en vecka än vad de flesta gör på ett helt år. Hundarna tränar också en hel del på en vecka, troligtvis mer än vad de flesta aktiva tävlingshundar gör, vilket gör att de är välmusklade och orkar leva livet.

20120612-192513.jpg
Mina nya joggingskor som ska testas i veckan!Stadium Outlet har rea på The North Face provkollektion, det är tur!

Så, nästa gång nån säger att jag har en sån himla tur som har en vältränad kropp så ska jag nog låta den personen testa en vecka med pass ur mitt liv, så får vi se hur mycket ”tur” det innebär.

 

13 reaktioner på ””Du har sån tur””

 1. Mkt beror ju på kost o träning men gener har ju ett finger med i spelet.Antar att dina föräldrar inte är jättetjocka direkt?

  1. Nä, jättetjocka är de inte men inte direkt vältränade och smala heller längre då både två slutat träna, då har folk en tendens att lägga på sig ett par extra kilo! men de är lika härliga för det 🙂

   Jag har ju klarat av fyra år på universitetet medan mina föräldrar inte har ett endaste högskolepoäng men jag kanske ska vara glad att jag även där har tur…

   1. Inte tur, när du har fått för dig något så gör du det, sån har du alltid varit, självständig och gillar utmaningar.kram 🙂

 2. Jag säger ingenting. Är avis. Men som du säger. ALLA har ett val och jag har påbörjat mitt val. Faktiskt så ligger ju du bakom det till stor del, med draget som morot så har jag kommit igång igen, vilket är underbart! SOM min kropp längtat!
  Förr var jag fit som fan och dit vill jag komma igen! WEEE!

  Keep up the good work! Du är en inspirationskälla!

 3. Klockrent! Undrar om jag ska skriva ut den och sätta upp på jobbet där alla dieter diskuteras vitt och brett, är så förbannat trött att höra om LCHF, GI, VIktväktarna så jag kräks! Tyvärr måste jag erkänna att jag är en av dessa med ”tur”. 58 kg och har aldrig tränat en dag i mitt liv, äter vad jag vill och när jag vill MEN, jag har skitkass kondis och hur mina kärl ser ut inuti vill jag inte ens veta. Efter tre barn och en ålder på hmmm…30 +++ så där börjar en mage ta rejäl form. Genetiskt har jag inga större anlag för fett på pappas sida men på mammas är det värre, där har det alltid funnits extrem övervikt så nog ska jag vara glad trots allt.
  Så lite genetiskt finns det väl……..men om man inte har det lyxet får man kanske låta bli allt gott varje dag. Tittar förvånat på dessa ”bantare” på jobbet som i nästa sekund går till kylskåpet och tar sig en chokladboll. Och så är dom jättenöjda att dom cyklat sex kilometer två gånger i veckan….ibland krävs mer än så!

 4. det är nog många olika delar som spelar in. för mig som väger tresiffrigt MEN tränar på och har för det mesta tränat på är det ”otur” att vi i just ”tjocka släkten” de flesta av oss just har denna kroppsformen. plus massor av saker som jag nu efteråt fått veta att man blev inlärd som barn gällande ätandet, matvanor mm. Tex maten som tröst. Jag hävdar å det bestämdaste att man inte ska dra alla över en kam, vi är alla olika, och visst kan vi påverka hur vi väger o hur kroppen mår. MEN. Att tro något så enkelt som att ”alla som är tjocka är lata och äter för mycket o skiter i hur kroppen mår” är en grav förenkling. Det är ofta ofta något annat bakom dessa kilon än att det bara handlar om att äta-rörasig-faktorn. Så döm inte ut oss tjockisar – många av oss kämpar som fasen, själv har jag tagit ca 263gram/v från nyår och framåt i nedgång. Inget mycket, men ändock litegranna. Å ja lovar, man får slita. Och jag lovar oxo – att jag vet att detta inte ”bara” har med att klara av att inte stoppa i sig för mycket, det är så mycket mera, och det sitter inne i huvududet. Är man då inte medveten om det kan det ju bli lite knas. Men döm inte alla tjockisar att dom är m indre intellektuella eller kan mindre. Jag har tex oxo över 6år högskola, medan mina föräldrar bara avslutat grundskolan.. Så visst påverkar man själv oxo så klart!

  1. Jag dömer absolut inte alla ”tjockisar” och visst spelar gener en viss del. Men de flesta kan göra något åt sin situation om man har rätt motivation och ev hjälp 🙂 precis som för mig så har jag svårt att tro att alla vältränade enbart haft tur och alla överviktiga haft otur med gener, det är betydligt mer som spelar in.

 5. Sant som alltid! 😉 Jag håller med dig! Det finns en enkel regel. Förbränn mer än man stoppar i sig. Mer på minuskontot än på pluskontot. Enkel ekvation och ren fysisk lag. Energi skapar man inte själv, det tillför man i form av mat. Energi avges i form av värme, värme bildas när muskler vid ansträngning omvandlar kemiskt bunden energi till kinetisk. För att skapa värme krävs bränsle. Bränslet är fett, kolhydrater och till viss del protein. Fyller man energidepåerna utan att göra sig av med det får man till slut ett lager. That´s it. Sen har alla olika förbränningsaparat (det är där gener kommer in till viss del) att tillgå. Men detta är främst förbränning i stilla tillstånd, s.k basal förbränning. Man kan påverka/förstärka sin basala förbränningsaparat. En kropp med mer muskler förbränner exempelvis mer i stilla tillstånd än vad en kropp med mindre muskler gör, pga den enkla anledning att muskelvävnad kräver mer energi för genomströmning av blod m.m. Så ut och bygg muskler alla! 😀

 6. Du gör ju så otroligt mycket träning, både med hundarna och för din egen del, att många nog inte ens kan tänka sig det! För många är ”du har tur som …” nog ett sätt att uttrycka beundran också, lite så där förtäckt.

  Det handlar ju om vilka uppoffringar man är villig att göra och hur de passar med andra val man gjort (jobb etc).

 7. Hej!
  Halkade in här via galjar.se och håller nu på att läsa mig bakåt i tiden. 🙂
  Jättehärlig blogg som jag bokmärkt!
  Att få höra att man har ”tur” som är smal och vältränad när man lägger ner så mycket tid och energi på det som du gör… Näe, det är direkt osjysst!
  Jag skulle nog ”ge igen” om det var samma person/grupp som sa det mer gång än en, ofta har ju folk en tendens att upprepa sig… Fick en del kommentarer själv när jag var mer fysiskt igång med hundarna för några år sedan och berättade då om min morgonpromenad på en mil, cykelturerna mm och plötsligt stod folk med hakan i backen… Samma gällde att jag hade sån ”tur” som kunde ha mina två irländska settrar lösa överallt… Det var ju ”tur” att jag fått så lugna och lydiga settrar… Kunde då inte låta bli att berätta om fysträningen, lydnads-, spår-, sök- och agilityträningen vi höll på med (mycket också för att folk inte skulle bli vilseledda och köpa en vacker irländsk setter efter att ha träffat mina). Näe, tänk inte ”Landet Lagom” – förolämpar de dig (vilket jag tycker de gör med sina ”tur”kommentarer) så ge igen! 😉
  Kramar

Kommentarer är stängda.