Draghundar och dunka-dunka

18 medaljer, så blev det totala resultatet för Sverige i Draghunds-VM! Jag och Timmie åkte över till grannlandet i väster för att kolla in spektaklet då nordisk stil och sprint gjorde upp från och med i onsdags! Trots att jag fick åka själv så var det helt klart värt det, även om de norska vägarna är under all kritik! Efter att ha kört fel i Oslo, vilket egentligen borde vara helt omöjligt då jag hade en GSP som visade rätt men jag körde ändå fel på nåt konstigt vänster, så hittade vi till slut fram till tävlingsplatsen där det var fullt med folk och hundar – underbart! Man kan ju inte bli annat än sjukt inspirerad när man är på ett VM!

Timmie hittade nya vänner i form av två barn tillhörande finska landslaget som blev helt eld och lågor när de förstod att den skäggiga saken hette Timo, då måste den ju vara ifrån finland och dessutom snacka finska 😀 Då tävlingen var slut i rätt tid för rusningstrafiken så åkte jag och Timmie en sväng till kusinerna Jacobsen där jag käkade mat och Timmie smutsade ner !

Veckan har avslutats med ett IPO-läger i Årjäng där grabbarna har fått träna för fulla muggar! Timmie har fått köra flera skyddpass om dagen medan Neo har fått köra ett pass på eftermiddagen. Liam har fått långa lydnadspass och uppletande samt träna på att kunna sitta lugnt och fokuserat i skyddssammanhang. Timmie har ju inte tränat så regelbundet så för han har det bara varit grundövningar och eftersom jag inte haft några speciella förväntningar på honom så är jag bara nöjd! Med Neo ville jag mest kolla av hur långt han kommit i sin sociala kamp med andra, skulle han kunna träna med en figge som han aldrig tidigare haft kontakt med? Ja, filmen nedan säger väl allt? Inga tendenser till tvekan! Att bita i olika miljöer var inte heller några problem, vilket jag å andra sidan inte hade trott eftersom han ändå har kört en del räddning.

För första gången har jag fått höra att jag har lite för mycket lydnad på min hund! Ja ni läste rätt, för mycket lydnadmin hund, ett par ord som jag aldrig trodde skulle sägas i samma mening! Detta gällde naturligtvis Timmie som jag hållt ganska så tajt redan från början. Martins ord, alltså figgen som sa att jag hade för mycket lydnad på min hund, fick mig att fundera och vad helgen gett mig mest är nog insikten om varför jag tränar och inte tränar som jag gör – jag gillar kontroll, kanske lite för mycket.

När jag ser andra ekipage, oavsett val av hundsport, så är de ekipage med kontroll som jag gillar. Ekipage där hundarna har full kontroll på kroppen men även knoppen, som alltså inte flippar ur för minsta lilla retning eller störning. Och naturligtvis en förare som har styrning och kontroll på vovven! Såna ekipage är riktigt kul att se på!

Det finns flera anledningar till varför jag inte satsar på IPO med Liam, främst eftersom han inte har rätt ingång (massor av poängavdrag) samt att han inte sitter tajt hos figgen (poängavdrag). Men när jag tänkte efter så kom jag på den riktiga anledningen, jag känner inte att jag har kontroll på honom. Inte så att han blir helt rabiat och hugger vilt omkring sig utan för att jag känner att jag inte kan styra honom. Kan jag inte styra honom så blir jag frustrerad, det i kombination med att jag har väääldigt kort stubin resulterar i att jag och Liam blir ovänner, alltså inte alls kul att träna. Det är av samma anledning som jag älskar att köra drag med Liam, för där har jag full kontroll på honom oavsett vad som händer. jag tror aldrig att Liam hade pallat att en annan hund högg honom i ansiktet under ett skyddspass men det har ju hänt i dragsammanhang varpå Liam inte ens lyfte ett ögonbryn. Vilket i sig är lite konstigt eftersom draget borde bygga mer stress i hunden än vad ett skyddspass gör, speciellt om man frågar bruksfolk där bara bruks är gott nog 😉 Iallefall, Liams ”sitta-stilla-och-inte-skälla-pass-bara-titta-på-figgen-pass” gick hyffsat bra, skallen kunde minimeras och lite bättre kontroll fick jag på honom.

Han biter ju som ett litet as och många tycker att jag ska köra IPO med Liam just av den anledningen men nja, jag ska försöka få den kontroll som jag vill ha på honom, sen får jag ta ställning till om det blir nåt sånt för honom.

Jag är som sagt helt nöjd med helgen när det gäller alla hundar! Martin som figgade hade ett bra sätt att träna på, inget piskande hit och piskande hit utan bara beröm och positiv förstärkning för rätt beteende. Har blivit lite inspirerad av att ta tag i skydddelen när det gäller både Neo och Timmie å inte bara träna lydnaden och spåret! Tack för ett trevligt läger och jag hoppas vi ses snart igen 😀

4 reaktioner på ”Draghundar och dunka-dunka”

 1. Hejsan! Nu är jag tillbaka, har ju varit ute å rest ett tag. Kul å kika in här, drag vm ser riktigt härligt ut!
  Jag har ju blivit riktigt taggad på drag, så anmälde mig til drag/kickbike på årets pusselkurs för hundungdomen (ett helgläger vid valborg). Så får vi se om man kan få en spark i röven å komma igång! 🙂

  Sen försökte jag skriva en kommentar på ditt inlägg om kastrering, men det gick inte.
  Jag håller verkligen med dig om detta:

  1 – det är en hane
  2 – det är en unghund
  3 – det är en hane, unghund och dessutom en (laekenois) – vad hade du förväntat dig?!?

  Hahah 😉 Urax är nämligen i den åldern nu när han har upptäckt flickor – DOO’H ;p

 2. Avis jag blir, hade också velat stått på Holmenkollen och kikat på alla duktiga hundar. Kul att så många svenskar tog medalj!
  Tråkigt att det inte blev något vindelälvsdrag för din del, det var verkligen en upplevelse!! Dock så kommer det ny chans nästa år.
  Tänkte höra, får jag låna filmen på kampcockern Neo och lägga ut på min blogg…han är ju bara såå cool!

 3. Hehe Neo låter precis som Elton när han blir frustrerad! Men tyst däremellan när han sitter (vilket INTE Elton är, värsta pipmaskinen ever.. hur jag nunånsin ska komma tillrätta med det problemet..) men måste man lyfta upp hundarna och slänga runt dom i skyddet? Känns som de tar mer skada än nytta. Jag låter alltid Elton minst ha baktassarna i när vi kampar.

Kommentarer är stängda.