Då är A-valparna här!

I onsdagseftermiddag började Aco bli väldigt orolig här hemma. Hon flåsade, vandrade omkring, skulle ut stup i kvarten och skakade till och från. Den, sedan i söndags, regelbundna temperaturmätningen fick utökas och vi kunde på kvällen konstatera att hon troligtvis befann sig i öppningsstadiet på valpningen då hennes kroppstemperatur sjönk till 36,5 grader. Hela natten fortskred ungefär på samma sätt som kvällen, flåsandes, orolig och ett par utevistelser. Det blev inte mycket sömn för varken mig eller Aco den natten.

På torsdag morgon började kroppstemperaturen stiga något och strax innan kl 13 började de första värkarna! Ett snabbt samtal till Karin, som var hemma i Mora på sökträning, och sen in i valprummet med Aco där hon promt skulle bli kliad på huvudet medan hon låg i lådan. Krystandet blev kraftigare och kraftigare men ingen valp syntes till och tiden gick. Efter lite drygt 20 minuters ihärdigt jobbande från Aco så ringde jag till svärmor Wenche för lite råd. Aco fick komma ut, ta ett par varv utanför huset för att sedan gå in i till valplådan igen och med lite assistans kom första valpen, en tik, ut! Tvåan, en hane, kom strax efteråt men sen blev det lugnt. Det kan ju ta en liten stund mellan valparna men då slog det mig, tänk om det inte är så många? Aco har ju varit rätt så stor och alla har haft sina profetior om att det är 15 valpar – minst! :O Så jag har mer varit orolig för att det ska massor av valpar, och har inte alls tänkt på att det kanske inte skulle bli tillräckligt många. Det skulle dock inte visa sig vara ett orosmoment.

IMG_3086

Lite drygt 45 minuter senare kom valp nr 3, ännu en hane, och sen blev det lugnt igen. 45 minuter senare kom nr 4 och 5, en tik och en hane, direkt efter varandra. Någonstans mellan valp 5 och valp 6, ytterligare en tik, så anlände Karin som naturligtvis kört helt lagligt ner från Mora till Molkom 😉 Sen rullade det på med 30-45 minuters mellanrum och innan klockan slagit 19 hade valp 7 tik, valp 8 tik, valp 9 hane och valp 10 tik anlänt. Aco gjorde det bekvämt för sig och krystandet avtog, hon fick gå ut igen och valplådan städades rent ordentligt. Vi tvåbenta käkade lite mat och allt såg lugnt och fridfullt ut. Tills ungefär kl 22 då Aco tyckte att nu var det dags att klämma ut en sista valp! Så ännu en hane såg dagens ljus, dock är han något mindre än de andra med sina 280 gram så vi får se hur han fixar det men han verkar pigg och äter på ordentligt 🙂

IMG_3094

Valpningen gick alltså himla bra vilket så klart är skönt! Den första behövde som sagt lite hjälp ut och valp nr 9 föddes utan hinnor och med avsliten navelsträng men även han äter, piper och kravlar omkring som sina syskon så förhoppningsvis är allt bra med honom också 🙂 Aco sköter sina valpar jättefint, de är separerade från resten av flocken och bor lite avsides i huset för att få lugn och ro.

Som det ser ut nu så har alla hanar och några tikar adresslapparna klara och draghundsnörd så tycker jag ju att det är lite extra kul att ett par av valparna ska till hem där man sysslar med drag på olika nivåer! Ett par av tikarna söker dock egna aktiva hem och ev söker en tik en halvfodervärd 🙂

2 reaktioner på ”Då är A-valparna här!”

  1. Stort Grattis! till både dig o den duktiga mamman. Så skönt att allt gått bra. Ska även hälsa o gratulera från Nunne. Jag läste upp det du skrivit för henne och hon blev så glad och bad mig hälsa och gratulera från henne. Hon kände igen från sina tikar och sa att det var en perfekt valpning. Ha det fortsatt gott och klappa och pussa den nyblivna mamman.
    Inger R.

    1. Tusen tack! Det finns ett par tikar lediga, om du är sugen på en ny riesen 😉 Hälsa Nunne så gott från oss 🙂

Kommentarer är stängda.