Dag 3 – Berätta om hundraserna

Riesenschnauzer


(Skk.se)

Ursprungsland
Tyskland

Storlek
60-70 cm hög 35-45 kg

Färg
Finns i svart samt peppar och salt. Förekommer även i isabellfärgat, svart och silver samt black and tan, inget utav dessa är godkända.

Historia
Ursprungligen användes riesenschnauzern i södra Tyskland till att driva boskapshjordar. Omkring sekelskiftet 1900 insåg målmedvetna uppfödare att riesenschnauzern hade mycket hög arbetskapacitet och besatt ytterst värdefulla karaktärsegenskaper. Sedan 1913 stambokförs den och redan 1925 blev den erkänd som tjänstehund.

Karaktär
Typiska karaktärsdrag för riesenschnauzern är dess godmodiga och balanserade karaktär och omutliga trofasthet gentemot sin ägare. Den besitter högt utvecklade sinnesorgan, klokhet, läraktighet, styrka, snabbhet, uthållighet och motståndskraft. Den är modig och viljestark. Genom sin tålighet och sitt goda självförtroende lämpar sig riesenschnauzern bäst som sällskaps-, bruks- och tjänstehund.

Utseende
Riesenschnauzern skall vara strävhårig, stor och kraftig med ett respektingivande utseende, snarare kompakt än smäcker. Den skall vara en förstorad, kraftfull avbild av schnauzern. Riesenschnauzern skall vara kvadratiskt byggd varvid mankhöjden
ungefär skall motsvara kroppslängden.

 

 

Jakt cockerspaniel

Ursprungsland
England

Storlek
38-41 cm hög, 13-15 kg

Färg
Alla färger tillåtna

Historia
Rasen kommer ursprungligen från England. Eftersom den främst användes vid morkullejakt (engelskans woodcock) fick den namnet ”cocking spaniel”. Jaktcockern har avlats av brittiska jägare i århundraden utan hänsyn till de exteriöra ideal som bedöms på hundutställningar. Jaktcockern skiljer sig därför ganska radikalt från den yngre typ av cocker som är resultatet av det senaste århundradets avel för hundutställningar och sällskap. Jaktcockern har behållit sina ursprungliga jaktegenskaper och den för uthållighet och jakt i snårig terräng lämpliga, ursprungliga spanielexteriören. Spaniels som avlats för sällskap och utställning anses idag sakna de egenskaper man måste kunna kräva av en stötande hund.

Karaktär
Den är uteslutande framavlad för sina jaktegenskapers skull. Man ser främst till hundens mentala egenskaper och vilja att vara till lags. Temperamentet är en mycket pigg och alert hund som alltid är på hugget. Jakttypen är och ska vara mycket mjuk till sin läggning för att lätt kunna dresseras, men den ska inte vara rädd eller skygg.En jaktcocker är mycket social och älskar alla. Många tror att en så liten hund som jaktcockern inte klarar att apportera större vilt såsom hare eller gås. Inget kan vara mer felaktigt – just här kommer cockerns envishet till sin rätt.

Utseende
Eftersom hundens jaktliga och mentala egenskaper värderas högst i aveln så är jakttyperna inte homogena vad gäller utseende. Det finns allt ifrån små smärta hundar till stora kraftiga hundar. Behåringen är mycket mindre än på jaktvarianten och ögonlocken sluter alltid tätt kring ögonen.

 

En jämförelse för er som inte har koll på varianterna, två typer i samma färg av samma ras.

Jaktcocker

Utställningscocker