Dags för barmarksdrag?

Även om våren har en bra bit kvar här i Sälen så har den tydligen kommit till andra delar av Sverige! På olika sociala medier och på bloggar så börjar det, precis som förra året, komma upp inlägg, bilder och filmer på folk som dragträna sina hundar. Jag får en hel del mejl och frågor kring detta med drag, vad man ska ha för utrustning och hur man börjar. Jag har redan skrivit det mesta och det finns att läsa här på bloggen, antingen så söker ni genom att skriva nåt ord i rutan uppe till höger eller så klickar ni på kategorin ”Barmarksskola” till höger i menyn.

 

Något som jag verkligen vill trycka på är vikten av att INTE träna på asfalt. Vet inte riktigt vad det är men i år tycker jag att jag sett massor av filmer, bilder och texter där folk (flertalet dobermann-ägare av någon annan konstig anledning?) åker inlines (också väldigt populärt just nu verkar det som) eller cyklar med sina hundar – gärna i full galopp – upp till en mil eller två på asfalt. Visst, hundar klarar mycket och kommer troligtvis inte visa något först men hur man än vrider och vänder på det så belastar stumma underlag mer än ett sviktande underlag. Man kanske inte märker något först utan skadorna kommer gärna senare i livet och vi vill väl alla ha våra hundar friska och hela hos oss så länge som möjligt, eller hur?

 

Obs! Dobermannekipaget på bilden har inget med inlägget att göra 🙂

 

 

Vill även passa på att länka till ett inlägg som Lovisa på 4fota.se skrev ang Parkour-dog som jag tycker är bra skrivet. Själv tycker jag att den balans och de färdigheter som hunden visar upp är häftiga men samtidigt oroas man över det pris som hunden och dess kropp får betala när den gör många rörelser som innebär onödigt hög belastning om och om igen.

2 reaktioner på ”Dags för barmarksdrag?”

  1. Håller med dig helt – hundar springer ju av ren glädje även på opassande underlag, och de hoppar och krumbuktar utan att själva kunna tänka på riskerna och hur det kan påverka dem. Så fort man använder hundar hårt i fysisk träning så har man ett jäkla ansvar helt enkelt!

  2. Kan bara hålla med, därför är vi just nu i mellanläge, inga skogsvägar som är isfria än, inga isar vi vågar oss ut på nu… Vi väntar…. och väntar 😛

Kommentarer är stängda.