Dålig start på tävlingssäsongen

Alltså, tävlingssäsongen för snö börjar fasiken inte så bra alltså!

I helgen skulle två tävlingar i mitt område gått av stapeln, en två dagarstävling i Sveg med möjlighet till meritering samt Hamar Hundekörarfestival. Tävlingen i Sveg blev inställd i början av veckan på grund av snöbrist. Ingen snö, i Sveg, i januari. Sjukt.

Hamar har dock lite mer snö men valde dessvärre att ställa in den enda klass där B-hundar var anmälda. Anledningen var att det var för få anmälda, vi var bara två, men man har ändå valt att köra A- och C-klasser med bara en eller två anmälda? Hmm… Jag hoppas verkligen inte att det blir så på Scandinavian Open Championships som också arrangeras av Hamar TK i februari.


(Dobermann på SOC 2013, Oulu, Finland)

SM i combined och linkörning går i Umeå om mindre än 2 veckor, och inte heller där finns en snöflinga! Förbundet har förlängt anmälningstiden och vill inte att man betalar in avgiften då man inte ens vet om tävlingen blir av. Alltså, ingen snö i Umeå heller.

EM då? Jo, EM blir det nog i Finland men dessvärre inte för B-hundarna trots att det var sagt så från början. Eller jo, vi får åka med men tas ut på samma premisser som A-hundar dvs enbart med medaljchans vilket i praktiken innebär att inga B-hundar tas ut då EM bara avgörs i A-klass. C-hundarna, alltså Siberian Husky, får däremot åka fast på ett eget VM eftersom IFSS valt att inte ha någon Nordic Breed-klass på sitt mästerskap. C-hundarna får istället tävla på WSA’s VM. Kanske dags att börja spåna på om det är möjligt att genomföra ett internationellt mästerskap endast för B-hundar och dobermann?


(SOC 2013, Oulu Finland. B-grupp Junior)

Har dessutom fått höra att det suras lite runt om i landet för att de skickades två B-hundar till VM. Vi skulle nämligen ha snott pengar från mycket duktigare A-hundförare som kunde fått mycket bättre placeringar än oss, en 17:e plats av 30 är inte bra nog. Vad man verka ha missat är att det fanns pengar som var öronmärkta till B-hundar så att vi tog nåns plats stämmer inte. Vi har kämpat precis lika mycket som A-hundsförare och förtjänade att vara på VM precis lika mycket som alla andra, vi skickades inte dit för att förbundet ville vara snälla. Vad man också verkar ha glömt är att visst, 17:e plats är en bit från pallen, är att vi faktiskt slog en hel del A-hundsförare! Vi kom inte sist, det gjorde vorstehekipage… Sen fanns det andra svenska ekipage som också placerade sig en bit från pallen, men dessa kör A-hund och då kanske det är mer okej?

Jo men det känns ju som om snösäsongen började bra och man känner sig inte alls motarbetad och mindre värd som B-hundsekipage för tillfället… På ett sätt får det här mig att bara vilja strunta i att tävla överhuvudtaget, varför pissa i motvind hela tiden? Men å andra sidan får det mig att vilja skaffa ännu fler B-hundar och kämpa ännu mer för att B-hundgruppen ska bli tagen på allvar så att kommentarerna ”när ska du skaffa dig en riktig hund” kanske en dag avtar och, kanske en utopi, till och med försvinner.


(Räcergolden på väg ut från start, NM 2013, Elverum Norge)

6 reaktioner på ”Dålig start på tävlingssäsongen”

 1. Fan vad tråkigt när det ska göras sån skillnad på de olika grupperna, och ännu fulare att folk har mage att gnälla bakom ryggen (med fakta som inte ens stämmer) :(.

  Nä, usch för missunsamhet och skitsnack!

  Hoppas för er skull att det kommer snö (även om jag själv sitter nöjd över den milda vintern 😉 )

 2. Håller med dig till 100000% AC !!
  Så jäkla surt med tävlingarna . Och dessa kommentarer och egoistiska idioter som söker uppmärksamhet

 3. Jag blir så upprör på denna konstiga syn innom draghundsporten, där vissa hundar är mer värda en andra. Nu må jag ha en alaskan husky, men det är en blandras, vilket gör att jag måste tävla i A-klassen och kommer alltid sist! Det får jag leva med varje gång jag anmäler mig till en tävling… Jag har den senaste tiden blivit mer och mer sugen på en B-hund. För att jag tycker det är en sådan grym prestation som dessa typer av hundar gör, eftersom de inte har drag infött. Varför dömma hunden efter håret?
  Jag anser precis som du att det ska vara mer fokus på att få med B-hundar i trävlingsgrenen nationellt som internationellt. Jag anser att hundägare med B-hundar inte ska behöva ge upp sitt tävlande bara för att andra inte tycker att det är likavärda. Det förstör draghundsglädjen…

  (Hoppas kommentaren inte blev alldeles för tankspridd haha :))

  1. Jag förstår vad du menar 😉

   Jag kör ju i första hand för att jag tycker det är så himla kul, och jag gillar att tävla så därför kombinerar jag de två. Men ibland önskar jag lite mer förståelse från andra förare och att de faktiskt kunde hålla snattran om vad de tycker om B-hundarna. Jag gillar inte heller alla raser men förstår ändå att vi alla har behov av olika hundar och kan relatera till förarnas glädje över sin ras, även om jag kanske inte skulle skaffa en sån själv 🙂

 4. Något av det dummaste jag hört sen älven brann! Rena skitpratet, avundsjukan vilar aldrig, kom ihåg det 😉
  Bara jag lärt mig åka skidor, snö är ju en förutsättning då förståss, så ska vi göra er sällskap på tävlingarna och se till att B-klasserna blir av! 😉
  Glöm inte att ni är grymma!

Kommentarer är stängda.