Det är inte alltid som det ser ut att vara.

Just nu käkar mina hundar Tello high-energy vilket de ha fått förut. Anledningen till att de fått det är att det ändå är ett hyffsat bra foder enligt innehållsförteckningen, på nätet iallefall, som jag kompletterar med färskfoder, köttiga ben eller kött från affären.

För nån dag sedan så kollade jag innehållförteckningen på säcken. Vet inte varför jag gjorde det då jag som sagt tidigare kollat den på både animail.se och tillverkarens egna sida, svenskahundfoder.se. Vad jag insåg då är att kycklingkött, nöt och fläskkött i själva verket var animaliska biprodukter (!). men vänta lite nu, hade jag sett så fel på nätet?

Innehållsförteckningen på Tello High-Energy på Animail.se
Kycklingkött, nöt och fläskkött, vete, animaliskt fett, majs, ris, linfrömjöl, havsfisk, blodmjöl, betfiber, bryggerijäst, fructo-oligosackarider (FOS), glucosamin, mineralämnen, vitaminer och spårelement

Innehållsförteckningen på Tello High-Energy på Svenskahundfoder.se
Torkat animaliskt protein från kyckling, nöt och fläsk, vete, animaliskt fett, majs, ris, linfrömjöl, fiskmjöl, betfiber, blodmjöl, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glucosamin och mineralämnen.

Ser ändå hyffsat bra ut, men vad står det då på påsen?

Innehållsförteckningen på påsen:
20130516-135143.jpg

20130516-135202.jpg

 

Mejlade till tillverkaren och fick till svar att ja det står animaliska biprodukter på säckarna eftersom EU’s märkningsregler säger så. Det känns väl ganska självklart att man ska skriva ut de rätta ingredienserna, eller? Varför skriver man inte ut ingredienserna rätt även på nätet? Troligtvis för att många är skeptiska till att ge sina hundar animaliska biprodukter, kanske skulle färre ge sina hundar det vilket naturligtvis skulle innebära minskad försäljning för företaget. Fråga även om deras andra märken, som det också står ”torkat animaliskt protein” eller ”kycklingkött” på nätet, också innehöll biprodukter vilket de gjorde. Snacka om att bli lurad!! Jag har ett par kilo kvar av den sista säcken jag köpte som hundarna ska få och då hade jag tänkt att köpa flera säckar från samma tillverkare men annat märke men nu blir det att ge dem ett annat foder. För er som vill veta mer om vad animaliska biprodukter är så finns info att läsa på jordbruksverketshemsida här och här!

Suck. Känns som det bara återstår att skaffa egna djur snart om man både ska tänka på hundarnas bästa men även foderdjurens bästa.

20130516-142017.jpg
Nikki äter mellis, köttiga revben 🙂

7 reaktioner på ”Det är inte alltid som det ser ut att vara.”

 1. Hundfoder är verkligen en djungel, vi börjar nu få ordning och reda bland våra hundars foder men det har tagit sin lilla tid. Dock ska vi byta vårt ”bas” torrfoder, men vet inte riktigt till vad.. standardt har så små (för oss) säckar, suck.

 2. Åh men du tror väl inte på fullaste allvar att *kött* i torrfoder, färskfoder är finaste muskelköttet från kyckling, gris, nöt, lamm eller vilt?
  Då skulle kilopriset vara helt annorlunda, jämför med vad exempelvis en färsk EKO/KRAV hel kyckling kostar…eller grytbitar av nöt?
  Snarare mer lurendrejeri att skriva kött… om det inte verkligen är muskelkött och enbart muskelkött.

  Tyvärr tror många hundägare (som inte är så insatta i hundfoder, kattfoder mm) att torrfoder innehåller samma muskelkött som man köper i mataffären till sig själv.

  I en av de länkar du bifogat framgår att animaliska biprodukter kategorieras.
  Det som går till hundmat är kategori 3, dvs köttputs, slaktrester mm som vi människor inte vill äta.

  😉 Men jag håller med dig, det finns bättre hundmat än torrfoder!

  //Lena

  1. Nu var det väl inte riktigt det som det handlade om utan att tillverkaren har valt att inte skriva ut animaliska biprodukter på innehållsförteckningarna på nätet, det är knappast bara jag som beställer foder på nätet. Det anser iallefall jag är lurendrejeri.

   Jag vet mycket väl att ”kött” inte är det finaste muskelköttet men det är då en jäkla skillnad på kött och fjädrar, hår, klor osv. Att hundmat är kategori 3 vet jag också, jag är inte helt nybörjare på foder 😉

   Såg att du ger hundarna MSM, är du medveten om att det är 14 dagars karens på det?

 3. Bästa är att ge torrfoder där det står te.x lammköttmjöl, tamfågelköttmjöl etc, då det enligt EU’s regler enbart får innehålla ”humankött” (dvs samma kött som vi äter) när man använder den processen. Vet att fodret vi säljer Happy Dog och tror även Standardt har det. Så där har man lite av prisskillnaden som är på fodermarknaden, allt för billigt foder, ja då kanske man inte får det bästa i heller 🙂

Kommentarer är stängda.