Draghelgen över

Lika fort som den började, lika fort var den över. Åh! Varför går tiden så fort när man har roligt?!

Tanken med den här helgen var att samla ihop lite draghundsintresserade och draghundsutövare för att träna tillsammans utan en massa måsten eller konstigheter. Bara köra hund, träna skidteknik och ha kul – tillsammans! Och det hade vi! Vi var 12 tappra deltagare, allt från VM-deltagare till nybörjare, killar och tjejer i olika åldrar och hundar i olika varianter, vorsteh, schäfer, amstaff, blandraser av olika slag, jaktspaniels och en hel drös med skäggiga hundar!! Det var ingen kurs men vi hade ändå turen att ha Micke P som tog sig tid att visa och tipsa oss. Tusen tack Micke!

Draghelgen började egentligen redan på fredagen för mig och Millan som då tjuvstartade med att köra släde upp på Hundfjället med våra fyrspann. Spåren var lite sockriga så det gick inte i nån tävlingshastighet men spannen kämpade på! De fick sig ett gött träningspass då de 450 höjdmetrarna skulle klaras av 😀 Spannet fick kämpa ordentligt och jag försökte att få dem att jobba så mycket som möjligt utan att hjälpa dem genom att sparka, ska det tränas styrka så ska det tränas styrka! 20 km avklarade utan några större problem 🙂

Igår var det dags för själva träningslägret och vi började med skejtteknik på morgonen för att sedan köra med och utan hund resten av dagen med paus för mat när vi behövde det. Jag började med att köra Nikki och Neo 5 km medan Timmie fick åka klassiskt tillsammans med Håkan 🙂 Timmie var lite mammig och förstod inte alls varför han skulle 1, släpa på en tung karl som 2, dessutom inte skejtade! Men efter lite övertalning från Håkan så sprang han på rätt så bra och Håkan fick känna på lite fartvind 🙂

Foto: Annika Holmgren

Ebbe fick också komma ut och träna lite, det blev bara 2,5 km och vi fick testa på lite omkörningar. Först körde vi om Millan och hennes schäfertik Dimma vilken naturligtvis var lite intressant vilket var förväntat. MEN, efter att jag sketjat på och fått en liten lucka så var det fullt fokus igen och det är precis DET jag vill se. Att kräva av en 9 månaders valp att klara av omkörningar helt prickfritt, en som dessutom är väldigt intresserad av andra hundar då han typ aldrig ser andra hundar, är ett för stort krav men jag vill ändå att han ska kunna släppa det vilket han gjorde! Sen gick det jävligt bra tills dess att vi nästa är framme, då ser vi två skidåkare som har två lösa hundar med sig. Fan också. De har typ noll koll på sina hundar och kopplar inte dem fastän jag ropar utan tar lite halvhjärtat in dem vid sidan bara. Vi passerar med viss misstänksamhet från Ebbes sida då BC’n ligger och smyger på honom. När vi passerat så kör den naturligtvis i vanlig BC-anda ett utfall och springer efter oss en bit innan den vänder. Tro mig, jag hade staven i beredskap för att göra lidandet kort för den jäveln.. Hatar sånt.

När vi väl kom i ”mål” så fick Ebbe träna lite på att köra förbi Annikas Hejja men då var fokuset som bortblåst. Jävla skit. När de två skidåkarna sedan kom förbi oss så tyckte de att det var orättvist att vi körde med hundarna varpå jag svarade att det hade varit bra om de hade haft sina kopplade. Och får till svar att ”vi har försökt”. WTF?! vaddå försökt?! Tydligen inte bra nog.. Idioter.

Foto: Annika Holmgren

 

På kvällen blev det lite mat på Lyktan tillsammans och jag tror nog att de flesta somnade väldigt gött när de sedan kom hem till sina stugor. Jag jobbade både innan och efter middagen och jag somnade typ innan huvudet hade hunnit landa på kudden! Det blev ett par timmars sömn innan det var upp igen för att gå morgonpromenad med hundarna och sen åka in till hundfjället. Började med att köra Timmie (och skälla ut en flatt-förare som hade noll koll på sin väldigt otrevliga och osäkra hund, som tyckte att jag var elak vilket jag säkert var men det är knappast jag som inte kan kontrollera min hund) medan Millan körde Nikki och Neo, sedan körde jag ett kort varv med Liam där vi hade Hasse och Snabba hack i häl och de fick bevittna hur det ser ut när en hund som är lika smidig som ett kylskåp lägger in en spurt i en liten uppförsbacke! Lilla Liam, så söt 😀

Sist men inte minst, eller jo minst, fick Ebbe komma ut och köra 2,5 km vilket gick bra. Han har fortfarande inte 100% fokus men det tar sig! Ibland jämför jag honom lite för mycket med Timmie men jag påminner mig själv om att dels så tränade jag mycket mer med Timmie så han var i ett helt annat stadium i den här åldern än Ebbe. Sen så är Ebbe en liten annan typ av hund än Timmie, Timmie var mycket mer mogen i sitt sätt än vad Ebbe är. Om det sedan beror på att Ebbe är sånt rent genetiskt eller om det beror på att Ebbe är född och sedan uppvuxen i en stor flock med starka individer låter jag dock vara osagt. Men jag tror att det kommer ta ett tag för honom att växa in i sin roll, längre tid än vad det tog för Timmie men han har kvalitéer som jag gillar och som jag ska försöka att ta tillvara på så gott jag kan! Förutom mina egna hundar så fick jag även se Aco in action då jag och Timmie hade henne och Håkan hack i häl på vårt andra varv idag. Vid ett tillfälle saktade jag ner och stannade upp för att de skulle få möjligheten att köra om vilket gick bra. Fröken Aco släppte också lite i fokuset men det är ju som sagt inget ovanligt. Jag stannade Timmie och väntade en liten stund för att de skulle få en lucka men jag såg dem längre fram i spåret och när hon började att få fokus igen så startade jag igång Timmie som sprang ikapp och förbi, vilket gjorde att Aco hängde på och fick lite förstärkning för sitt korrekta agerande.

Tusen tack alla för en jättetrevlig helg! Jag hoppas att alla kände att de fick ut något av helgen och att ni hade trevligt 🙂 Jag hade iallefall väldigt trevligt och jag hoppas att vi kan göra om det här nästa vinter igen!

Foto: Annika Holmgren

20140323-195711.jpg

3 reaktioner på ”Draghelgen över”

  1. Tack än en gång snälla Anna-Carin för att Vi fick vara med på denna underbara resa. Jag har blivit motiverad att börja skejta i framtiden det kan jag lova. Stor Kram och Stort Tack. Ha det så bra.

Kommentarer är stängda.