Draghundstankar del 2

 

Selar
När folk frågar efter sele och det första beskrivandet ordet är ”billig” så är det bäddat för problem! Många utav tillverkarna har standardstorlekar vilket passar jättebra om man har en standard hund. Har man t.ex. en riesen som ska vara kvadratisk så kan det vara svårt att hitta en i standardstorlekarna då dessa är gjorda för en rektangulär husky.

Jag har prövat lite olika tillverkare och kan väl egentligen inte säga att någon är bättre än den andra. Det jag däremot måste proba för är: KÖP EN MÅTTANPASSAD SELE! Gå inte in i någon djuraffär, iallefall inte i Karlstadområdet eller Göteborg, och tro att de vet hur en bra sele ska sitta. Om personalen själva håller på med drag så är det naturligtvis en annan sak! Har tränat spår och skydd tillsammans med många som köpt en nome som är flera storlekar för stor men som enligt personalen ska sitta helt perfekt. Att spåra eller köra skydd i en för stor sele går jättebra, men tro inte att det kommer gå lika bra att låta hunden dra i den.

Anledningen till att jag inte rekommenderar någon att köpa sele i butik är för att jag själv gjort det. Fick jättebra hjälp och personalen kunde inkassera dryga 400 kr, på en sele som är flera storlekar för stor för Liam! Jag själv hade då begränsad kunskap i hur en sele skulle sitta och då litar man ju på personalen. Ett par månader senare insåg jag dock att jag måste ha en ny sele. När den nya selen sedan kom var det som dag och natt när jag körde Liam. Han låg ner i selen på ett helt annat sätt! Den nya selen var dryga decimetern kortare i ryggen och flera centimeter mindre i halsen vilket gjorde att han kunde belasta selen på ett korrekt sätt och därmed vågade han belasta selen, alltså springa/dra, mer!

Att ha en något för stor sele är dock inte lika illa som att ha en något för liten. Tänk er själva, att röra sig i en för stor skjorta går även om det är störande att den inte sitter som den ska och kan ge upphov till skav men att röra sig ordentligt i en för liten skjorta går inte!

Jag har två olika sorters selar till Liam, en X-back sele och en R-sele. X-backen är från Snowdogs. Riktigt bra kvalité som fortfarande ser ny ut trots att den används flitigt i över ett år. Den kunde vara lite mindre i halsen men den fungerar ändå.

R-selen är ifrån dragråttan och är som ni ser något annorlunda i nacken/ryggen. Tänkte jag skulle pröva den just för att den inte har något X som kan pressa precis på skulderbladen som X-back selen har. Den har vi inte haft så länge men hittills är jag supernöjd, den sitter som gjutet på Liams kropp!

Har fått frågor om vad jag tycker om Non-stop selarna, en norsk sele med tusen remmar som man kan ställa in allt efter sin egna hund. Jag har aldrig själv prövat en sådan sele och kan därför inte säga varken bu eller bä men vad jag har uppmärksammat på tävling är att selen sitter jättebra så länge hunden är rakt framför föraren. Vid kurvor så vrider sig gärna selen runt hundens kropp, något som jag inte upplever att en måttanpassad vanlig sele gör. Om det sen beror på selen i sig eller att selen har fel storlek/föraren ställt in den fel låter jag dock vara osagt. Sen ska jag ärligt säga att jag inte förstått meningen med att köpa en sele för dryga 700 kr när man kan få ett måttsydd för runt 400 kr. Det enda vettiga argumentet jag fått är att man då kan använda en sele om man har fler hundar. Det är ju säkert bra om man jämt vill köra hundarna en å en…

Som sagt, köp en ordentlig sele från början, det tjänar du på. Många tillverkare tävlar eller säljer selar/tillbehör på större tävlingar/arrangemang. Passa på att låta dem mäta er hund och få en riktigt bra sele! Många utav dem tar även emot hembesök om ni bor i närheten utav dem eller har vägarna förbi!

Linor
Min draglina kommer ifrån Mr Koppel och är tävlingsgodkänd. Den har en expanderdel som sitter närmast föraren och har inga metalldelar förutom haken som är närmast hunden. Linor med metallringar i änden närmast föraren har jag sett i djuraffären och dessa är inte tävlingsgodkända. Linor går att göra själv väldigt lätt, min första egendesignade draglina bestod av en avdankad spårlina och en bit gummistropp från Biltema, höll och håller fortfarande skitbra!

Sockar
Så var det detta med sockar. Mina sockar har jag köpt ifrån Gippmokk, där har de både barmarkssockar och snösockar. Barmarkssockarna är fleecesockar med något gummiöverdrag vilket gör att de håller riktigt bra. En utav Liams sockar har det först gått hål i nu, efter dryga 10 mils körning. Med ett par varv silvertejp på så håller de säkert ännu längre 😉 Ett par vanliga fleecesockar håller ca 4 km… Snösockarna är av någon slags väv och skyddar tassen från vass skare och isklumpar.

Antenn
En draghundsantenn vilket behövs på cykel och vissa kickbikes (inte min modell 😀 ) om man inte vill fästa linan i ett baggenbälte runt sig själv.

Cykel eller kickbike
Val av cykelmodell bestämmer man själv. På tävling har jag sett allt ifrån tantcyklar till MTB som kostar mer än vad jag får i studiemedel på ett år, välj efter plånbok helt enkelt! Dämpning fram och bra bromsar är dock att rekommendera!

Kickbiken finns i två utföranden har jag sett. Den betydligt vanligare från Kickbike.se samt den som jag har, Pawtrekker. Pawtrekkern har jag inte sett någon återförsäljare för i Sverige utan bara i Norge. De två olika modellerna ligger i ungefär samma prisklass och eftersom jag inte prövat kickbiken så kan jag inte säga vilket som är bäst. Kickbiken är dock framarbetad för att vara ett träningsredskap för människor medan Pawtrekkern är designad just för draghundsträning.

Och lite länkar!

Selar och tillbehör
Bjorkis.se
Snowdogs.se
Mrkoppel.se
Dragråttan.se eller dragrat.com/

Sockar
Gippmokk.se

Antenn
www.team-elliot.se
Kickbike.se

Fler bilder från dagens och gårdagens promenad finns i galleriet!

8 reaktioner på ”Draghundstankar del 2”

 1. som sagt! du skriver bra!! 🙂 Önskar denna infon hade funnits när jag började min ”karriär”… så mkt enklare det blir då! 🙂

 2. Superinlägg igen! Tack för det!
  När kommer du till den praktiska delen?! Du får komma till skåneland och hålla kurs!

 3. Hej jätteintressant skrivit. Nu när du ändå håller på haha så kan du väl ändå förklara ut alla dessa klasser? finns de klasser för enbart bruksraser/polarraser/jakthundar? eller tävlar alla i samma klass.

  Kram på dig, ni är super!

 4. Åh vad bra att jag hittade hit! Som du säger finns det inte många artiklar eller bloggar att hitta som skriver så utförligt och informativt men ändå personligt som du gör här. Tack för att du delar med dig 🙂
  Jag har börjat springa så smått med min hund och märkt att både hon och jag gillar när hon ligger framför och lägger lite vikt i selen. Så nu har jag börjat kolla upp linlöpning, beställt en nome-sele och ett Baggenbälte med tillbehör. Jag har dock inte hittat någon lina som verkar funka så det lutar åt att jag tar med min flinka pappa till båttillbehörsaffären och knåpar ihop en egen.
  Så nu till min fundering, av reglerna har jag tolkat det som att det inte får vara några metalldelar på hundens sele och på linan i änden närmast hunden, men när jag läser det du skriver verkar det som att det visst får vara metalldelar i hundänden på linan men inte i min ände.
  Det är ju inte säkert att det blir någon draghund av min tjej (liten sheltie) och jag är långt ifrån grönt kort men jag tänkte att det är bäst att utgå ifrån det så att jag kan försöka göra rätt från början. Och reglerna finns ju där av en anledning antar jag…

 5. Vilken modell på kickbike har du, är den tillräckligt hög så att den inte tar i backen? Vet att några jag pratat med haft problem med att deras kickbikes varit för låga (vet inte alls vad de har för kickbike just nu). Har hittat hemsida som säljer Pawtrekkern… men vilken modell ska man ha? För- och nackdelar? 🙂

  1. Jag haft både en kickbike och en pawtrekker och tycker nog att pawtrekkern är bäst. Idag har jag bara kickbiken kvar, sålde pawtrekkern till en vän. Men jag använder i princip aldrig kicken, har bara kvar den då jag använder den när jag håller kurs eller i nån enstaka stafett-tävling. Jag tycker att pawtrekkern är bäst, den känns mer robust och har en högre markfrigång än vad kickbike har.

Kommentarer är stängda.