Draghundstankar del 3

OBS! Reglerna ändras regelbundet och det är upp till dig som förare att känna till dem! Ta därför som vana att kolla in på draghundsport.se och läs igenom reglerna!

 

Klassindelningarna i barmarksdraget vet jag är rätt så förvirrande. Allt står i reglerna på draghundsport.se men här kommer en kort sammanfattning som kanske gör det lite lättare att förstå – och veta i korta drag vad det är som krävs och behövs för att köra! Detta gäller alltså bara barmarksdrag!

Hund

 

Grupptillhörighet

Grupp A – alla raser, blandraser och det där i mellan, så länge djuret är av arten hund så får den tävla här. Dock så måste stående fågelhundar samt blandraser tävla i denna klass.

Grupp B – Alla renrasiga hundar förutom stående fågelhundar (går i grupp A) samt Dobermann och Siberian husky (går i grupp C)

Grupp C – Dobermann och Siberian husky

Alltså, har du tex en briard så går den i grupp B tillsammans med Chihuahua och jaktcocker! Alla hundar ur grupp B och C får tävla i grupp A om man själv vill men om ni kollar vilka tider ferrarivorstehrarna ligger på så inser ni nog att grupp B eller C inte är så dumt ändå 😉  Ska du tävla tvåspann och t.ex. har en dobermann och en blandras så måste du däremot tävla i grupp A eftersom blandraser endast får tävla i grupp A.

Ålder

Från och med att hunden fyllt 12 månader så får den tävla i linlöpningsklassen, i övriga klasser gäller 18 månader.

Två huskys som dragit kickbike!

Förare

Klasstillhörighet

I barmarksdrag finns följande klasser:

  • Linlöpning
  • Cykling 1 hund
  • Hjulfordon 1 hund (kickbike)
  • Hjulfordon 2 hundar (kickbike eller cykel med låsta trampor!)
  • Hjulfordon 4 hundar
  • Hjulfordon 6 hundar
  • Hjulfordon 8 hundar

Distanser

  • Linlöpning: 2-8 km
  • Cykling 1 hund: 2-10 km
  • Hjulfordon 1 hund (kickbike): 2-8 km
  • Hjulfordon 2 hundar (kickbike eller cykel med låsta trampor!): 2-8 km
  • Hjulfordon 4 hundar: 4-8 km
  • Hjulfordon 6 hundar: 5-10 km
  • Hjulfordon 8 hundar: 5-12 km

 

För juniorer och ungdomar kan distanserna vara något kortare.

Fyrspann hundar av grupp A (troligtvis husky/fågelhundskorsningar)

Ålder/kön

I klasser där förarens fysik spelar en avgörande roll så är klasserna även indelade efter förarens kön. Dessa klasser är Linlöpning och cykel med 1 hund!

Sen är förarna också indelade också indelade efter ålder, kommer inte ihåg hur ungdom/junior är uppdelade men från 17 år så är man senior och efter 40 så kan man välja att tävla i veteranklassen.

Det är inte så svårt egentligen, inte när man väl håller på med det men vi äro alla barn i början 😉

Linlöpning, kvinna senior med en hund tillhörande grupp B (Malle)

Medlemskrav

För att få tävla behöver du ha grönt-kort, en kort kurs där man lär sig lite om regler, hundhållning och annat. Kolla med din lokala brukshundsklubb eller ditt sbk-distrikt för att se vart nästa kurs hålls. Annars brukar SPHK.se ha kurser, dock så har jag för mig att deras egna medlemar har företräde till kurserna. Ett tredje alternativ är att göra kursen på disans via draghundsport.se, kolla under ”grönt-kort” för mer info på deras hemsida.

Du behöver även en tävlingslicens vilket man enkelt får genom att man är medlem i en brukshundsklubb eller rasklubb som är ansluten till Svenska DraghundSports Förbundet, vilka dessa är står också på hemsidan. Licensen, 150 kr, är en försäkring som man betalar in till sin egna rasklubb/brukshundsklubb där sedan kassören i sin tur anmäler till SDSF att man har betalt in licensen. Om en lokal brukshundklubb arrangerar en tävling och du som förare är SBK-medlem så behövs inte någon tävlingslicens eftersom SBK då har en försäkrning som täcker.

Ett förar-id behövs också vilket du själv skaffar genom att registera dig på draghundsport.se, det krävs dock att du är medlem i en klubb som är ansluten till SDSF! Ni riesenägare som läser detta och som vill tävla, nu är även riesenklubben medlem i SDSF så nu kan vi tävla för vår egna rasklubb!.

Många tävlingar har också en motionsklass, alltså en klass där du kan starta utan tävlan, där behövs ingen licens! SDSF har en kollektiv olycksfallsförsäkring som täcker de som vill pröva att vara med i motionsklass!

Utrustning

Regler gällande utrustningen är jag inte så hemma på förutom att i linlöpningsklassen där midjebälte används så måste den ha en öppen krok eller panikhake där man fäster linan till hunden. Bältet ska vara minst 7 cm brett vid ryggen. Linan som man använder i både linlöpning och till cykel/kickbike får inte vara längre än 2,5 meter i uttöjt läge! Linan får absolut inte ha några metalldelar förutom pistolhaken som man fäster i hundens sele! Det är vanligt att linor som säljs i djuraffärer har en metallring i andra änden – den närmast föraren – något att tänka på!

Mått och vikter för fordonen finns under regler på draghundsport.se!

I alla klasser, förutom linlöpning, skall föraren ha hjälm och handskar! Personligen så rekommenderar jag även heltäckande kläder om man skulle ramla, glasögon då det är mycket lättare att se vart man ska utan grus i ögonen och ryggplatta.

Tvåspann kickbike hundgrupp A

Det är alltså bara en kort sammanfattning av reglerna i stora drag, vill man tävla så bör man naturligtvis läsa reglerna ordentligt 🙂 Man behöver dock inte komplicera till det så mycket, en gammal damcykel, en pinne av tex wp-rör (köps i närmsta bygghandel) så att linan inte fastnar i framhjulet, lina med lite dämpning i samt en sele till hunden kommer man långt med!

12 reaktioner på ”Draghundstankar del 3”

  1. Skitbra! 😀
    Ger bra överblick så att man kanske vet vart man ska börja om man är intresserad av att tävla. Sen får man ju läsa på mer noggrant om man då ska tävla. 😀

  2. Mycket intressant! jag har funderat en del på det där med att huskies och dobermanns springer i samma klass, är dobbar så snabba? eller huskies långsamma

  3. Har letat mig blå i ansiktet på draghundsportförbundets sida för att hitta någon information om vilka klasser och regler som gäller.
    Till sist fick jag ta till google och hittade din fina sammanställning! Precis vad man letar efter när man vill få en liten överblick om vad som gäller 🙂

    Som Josefine undrar jag också varför Siberian husky och Dobberman har en egen klass? Är det någon där ute som vet?

    1. De har en egen klass då de anses vara snabbare än B-hundarna men långsammare än A-hundarna 🙂 kul att du uppskattade sammanställningen!

  4. Googlade på regler för linlöpning veteranklass å blev inte alls förvånad när ja hamnade här

  5. Jag har en annan fråga om jag kör med en sibirian husky o en belgisk vallhund /Tervuren då undrar jag vilken klass jag får tävla i om det är B eller C klass som gäller eller om det blir A klass som då gäller ?

  6. Hej !
    Jag undrar om man kör med en sibirian husky o en tervuren tillsammans vilken klass är det då som gäller?

    1. Hej!
      Förut sa man att den snabbaste hunden bestämmer klassen, alltså om du kör en B och en C-hund tillsammans så blir det att du tävlar i grupp C. Men under den här vintern har domarna bestämt lite olika ang detta, ibland har ett sånt ekipage fått köra i A, ibland i C och en gång faktiskt i B vilket blir lite tokigt. Så jag kan inte säga exakt vilken klass du ska tävla i utan det bästa är om du frågar den domaren som dömer på just den tävlingen, alternativt mejlar till SDSF och hör med dem 🙂

  7. Hej tack för svaret då kollar jag med där o ser vad jag får för svar. Mvh Marcel Paulsson 🙂

  8. Hej o tack för förra svaret . Jag har en fråga till och det är när jag kör dom var o en för sig så känns det inte som min sibirian husky är så motiverad till draget det kan gå i sakta trav eller knappt nått spring alls medans min tervuren är mycket mer motiverad till draget o springer bra och när man tar dom tillsammans så springer båda men det känns som att min tervuren är den som drar i gång det. Min fråga är om det finns nån typ av motivation för o väcka det mer i min husky eller kan det vara så att hon kanske inte tycker draget är så kul att man inte ska utsätta henne för det ? Mvh Marcel Paulsson

Kommentarer är stängda.