Dragsäsongen 2011/2012

Årets första barmarkstävling var även säsongen 2011/2012 sista! Dragåret börjar och slutar nämligen i månadsskiftet juni/juli 🙂 Så en liten summering hade väl varit på sin plats?

 

Barmarksstil
Säsongen har både börjat och slutat med barmarkstävlingar och för mig som älskar barmarksdraget så är ju det riktigt roligt! I höstas åkte vi på de barmarkstävlingar som fanns här i närheten. Timmie imponerade stort och sprang hem första placering efter första placering. Liam jobbade på i sitt vanliga tempot vilket resulterade i många första placeringar och en andra placering, nån gång ska man komma tvåa också! Neo debuterade i officiella sammanhang och placerade sig även han som etta, dock blev hans tävlingssäsong kort då en A-hund var på honom under ett lopp och hans självförtroende sjönk i botten.

 

Så kom SM i Nybro där Liam snabbt blev uppflyttad till grupp C då de andra två B-hundarna valde att stryka sig. Grupp C är för Siberian Husky och Dobermann vilket betyder att de generellt är snabbare än B-hundar, men det gäller tydligen inte de svarta pansarvagnarna. Efter lördagens första heat låg vi etta med en sekund! En sekund är inget i draghundssammanhang och minsta kisspaus eller fel dirigering kan kosta många placeringar. På söndagen satsade vi allt och utökade vår ledning med några sekunder och SM-Guldet var Liams. För Timmie blev det en hyffsad enkel seger med nån minuts marginal ner till tvåan, hans första SM-guld vid en ålder av 15 månader! Timmie är sjukt stark och jag orkar inte ligga i hans tempo så SM var sista gången jag canicrossade på tävling med den  hunden. Det finns helt enkelt mindre smärtsamma sätt att ta livet av sig!

 

På den senaste tävlingen, Skånedraget, debuterade vi i klassen kickbike tvåspann där vi plockade hem ännu en första placering. Vad som dock var riktigt kul var att vi även slog ett helt gäng med C-ekipage plus alla fyrspann i grupp C! :O I tvåspann kickbike i grupp B brukar det vara ett par tävlande och det är bra mycket roligare att tävla när det finns några att tävla mot så troligtvis blir 2R vår nya gren, antingen i grupp B eller C beroende på antalet anmälda! Att köra 4,2 km på 09:09 är något jag är riktigt nöjd över att killarna gjorde! Mina långsamma små B-hundar 😀

 

Nordisk stil
Med en matte som är kass på skidor så är den Nordiska stilen ett nödvändigt ont. Det är nämligen bara i Nordisk stil som man kan SBK-meritera brukshundarna! Därför blev det under säsongen två starter i nordisk stil linkörning. En start med Timmie vilket resulterade i ett cert, drygt 19 månader gammal, och en start med Liam vilket också resulterade i ett cert. Timmie hade dessutom bättre tid än vad herrarna i samma klass hade! 

 

 

Slädhundsstil
Tre tävling i slädhundsstil har vi gjort. Vi har tävlat i Nordic Open / Scandinavian Championship där vi placerade oss som 11:a av 13 ekipage med den inlånade hunden Steira. En morgon for vi ner till Torsby för att tävla i Vinterracet med Timmies syrra Thia där vi placerade oss som etta i motionsklass grupp B. Vi har även deltagit i Vindelälvsdraget med ett fyrspann bestående av Liam, Timmie, Thia och Trollet där bästa placering var under den sista sträckan på den sista dagen, placeringen blev 26 av 36!

 

Foto: Joakim Blomkvist – www.vindelalven.se

 

Summering då? Som Liv brukar säga: Ja, jag är nöjd 😀 Timmie har imponerat stort under säsongen och jag hoppas att han fortsätter att utvecklas i samma riktning. Neo har fått tillbaka sitt självförtroende efter höstens incident och drog riktigt bra på Skånedraget. Liam fortsätter i samma takt som har hittills gjort, han ligger på samma snitt-tider oavsett och ja, han blir helt enkelt inte bättre, snabbare eller starkare än så här! Timmie har övertaget när det gäller styrkan och snabbheten men Liam har erfarenheten och rutinen vilket gör honom till en stabil ledarhund som man alltid kan lita på. Det är en utav anledningarna till att jag kör Liam och Timmie i par, förhoppningsvis lär sig Timmie av Liam och blir en riktigt riktigt snabb, stark och trygg ledarhund!

 

Efter att ha diskuterat träningsupplägg med Husse och pappa, som aktivit spelat ishockey i typ 25 år, de senaste 10 åren istället varit ishockeytränare samt travhästintresserad, så har jag bestämt att grabbarna snart ska in i viloperiod. Från och med nu börjar vi trappa ner på dragträningen så nu blir det bara lätt drag på korta sträckor ca 2 gånger i veckan fram till och med början av juni då vi ska hålla vår sista kurs inför sommaren. Efter det blir det dragvila i ett par veckor för att låta både kroppen och huvudet vila samt att låta eventuella skador läka ut. Under denna period blir det istället skogsröj, simning och lösspring medan matte får kämpa med att jogga, cykla och kicka utan hjälp av grabbarna – phu! I och med att vi mitt i sommaren kommer att flytta upp till fjället så blir det ju naturligtvis även en hel del långpromenader där uppe. Timmie ska ju även debutera i bruksklass på vänstervarven och för att han överhuvudtaget ska ha någon chans där så måste han få mer ”massa”, dvs bli lite fet *usch*, och låta pälsen växa ut, något som inte går att göra i samband med tävlingssäsongen i drag!

5 reaktioner på ”Dragsäsongen 2011/2012”

 1. Grattis till en fin säsong!
  Tror ni kommer bli ännu farligare i takt med att Timmie får rutin 🙂
  Keep up the good work! 🙂

  Kram Matilda & gänget!

 2. Tror stenhårt på Timmie! 😀
  Ja de är sjukt kul, är dock en riktigt gröngöling inom det så ska leta upp en kurs som bankar in lite vett i min skalle 😉 Måste ju se till att ha en hjälpförare med… haha!
  Ja det gör vi och jag längtar som en tok!

 3. himla roligt och inspirerande att läsa! grattis till alla vinster, ni är riktigt duktiga! 😀
  en fråga ang ta cert, hur gör man för att ta cert och vad krävs? nordisk stil =hund + förare eller hund + pulka + förare? 🙂

Kommentarer är stängda.