Dragträning

 När jag började fundera på hur jag ska lägga upp träningen med Timmie, alltså inte vilken ”metod” man använder utan hur man lägger upp själva träningen som i vilken ålder man börjar, sträckor samt hur ofta, så fanns det inte mycket information att hämta. Jag vet inte varför men när det kommer till jakt och drag så finns det förvånandsvärt få bloggar som faktiskt tar upp eller diskuterar olika inlärningssätt, övningar eller träningscheman.
Jag kollade på de bloggar som finns och lyckats luska ut en del om hur många verkar lägga upp sin träning men för att få reda på mer så var Sofia på Svartiens Kennel (Grönlandshund och Samojed) snäll att ställa upp på frågestund! Hon svarade inte bara på mina frågor om dragträning utan även om grönlandshunden, intressant ras det där 😉 – tack!Timmie är nu 8 månader och i hans ålder så springer många slädhundar ett par mil åt gången i spannet ett par gånger i veckan utan problem och man börjar tidigt för att bygga upp en riktigt riktigt stor förväntan hos hunden. Tanken med Timmie är att främst hålla på med drag och varför tränar på något annat sätt än på polarhundsätt? Han har fått springa med grabbarna när de dragit mig på skidor de sista veckorna och även fått köra ett par korta sträckor (ett par hundra meter) i selen så det vi fokuserar på nu är:

– korta dragpass, 1-2 km, tillsammans med rutinerad hund

– Bygga upp en stor förväntan på drag

– Ha jäkligt roligt!

– Fortsätta med inpräntning av kommandon

– Avancera start-träningen  


Eftersom jag är lite skadad sedan Hoover så tänker jag inte riktigt köra så hårt som man gör med slädhundar men samtidigt tänker jag inte behandla honom som en glasfigur som många rekommenderat. Något mitt i mellan blir nog bra för oss!Så, idag innan det var dags för mig att börja jobba kl 11 så for vi till Skived för att träna lite tillsammans med Karin och Anna. Ett inte helt smart val eftersom jag känt mig sjuk de senaste dagarna och dessutom haft svårt att andas i natt, dvs ingen sömn, men strålande sol hade vi och gött var det ändå! Körde 5 km med Liam och Neo för att sedan köra Liam och Timmie 1 km och sist 1 km med bara Liam. Var väldigt nöjd med grabbarnas insats framför allt eftersom jag knappt orkade skejta utan hade fullt upp med att bara stå på skidorna. Timmie jobbade bra och hade bra fart utan att vara helt okontrollerad eller fullt-ös-medvetlös. Skäggstubbet såg nöjd ut efter lilla varvet och ville nog gärna köra mer men jag tror det blir bra att börja där!För övrigt kan jag säga att Timmie vid en ålder av 8 månader och en dag vägde hela 32,1 kg och var 66 cm hög! Han följer fortfarande Liams tillväxtkurva rätt så bra och jag hoppas att han fortsätter att vara mycket ben så att jag inte får någon tung koloss på 50 kg.

2 reaktioner på ”Dragträning”

  1. Jag är så kass på skidor så för valpens säkerhet så håller jag mig på ”säker” mark. Däremot kommer jag nog prova snöskor kanske.

  2. Ja, jag glömde mina egna framsteg 😀 Haha, så jäkla nöjd över min inbromsning! Har fasen tagit i själv den här gången också för träningsvärken i röven är inte att leka med kan jag säga dig 😀

Kommentarer är stängda.