En lördag med funderingar

– Efterbesiktning av bilen! Timmie var med som ett försök till att få bilen godkänd via ”hundtricket”. Bilen blev godkänd men om det var för hundtrickets skulle eller det faktum att den är lagad låter jag vara osagt 😉

 

– Spår. Timmie fick ett spår i skogen idag a la ipo-stil. Det gick förvånandsvärt bra och han apporterar in föremålen fint! Dock har jag kommit på att jag nog bör plocka bort föremålen i spåren tills dess att han lärt sig att apportera in dem korrekt, i IPO-spåret får man feta avdrag  om hunden inte apporterar in lydnadsmässigt.

 

” Jag hittade en pinne i skogen! Tydligen var det en väldigt fin pinne eftersom matte blev SUPERGLAD när jag hämtade den!! Fick dessutom massor av räkost som belöning 😀 Min matte är lättroad, och lättlurad ;)”

 

Liams svans är som vanligt idag, viftar och ser ”hel” ut. Tog en liten sväng på cykeln tillsammans med både Liam och Neo för att de skulle få sträcka på benen lite inför morgondagens tävling. Fick massor av möten, människor tenderar att flockas på skogsvägarna så fort det är fint väder ut, och alla gick skit bra – även de som var på smala stigar och med bråkiga barn!

 

 

Vad jag glömt att skriva i bloggen är om Neo. Sen jag hämtade hem honom så har han visat smärta i knäna flera gånger. Han kan gå vanligt för att sedan bli lägre och lägre, till sist kryper han fram längs marken för att sedan hugga sig i knäna, slänga sig på rygg och bara skrika rakt ut – något som är grymt hjärtskärande! Fy fasiken, det är inte kul att se smärtan han har.

Eftersom jag för nogrann dagbok över hundarnas träning (kost, träningslängd, allmäntillstånd osv) så har jag kommit fram till att han i princip alltid visar tecken på smärta då han stått still i ett par dagar.  De gånger jag tränat riktigt hårt med honom, då han gått nån mil drag om dagen i flera dagar i rad då visar han aldrig något. Men så fort det blir 4-5 dagars vila i sträck, alltså bara skogspromenader, så blir han så där låg igen och skriker till slut rakt ut. Vad jag också kommit fram till är att det tar ett par träningspass efter att han vilat en längre tid innan allt är okej igen.

 

Jag har tidigare pratat med den veterinär som konstaterade PL (patella luxation = ”lösa knäskålar”) på Neo samt fått kontakt med andra ägare till hundar med samma problem och alla säger precis samma sak: 1 – det är bättre att hålla honom vältränad och stark i sina muskler. 2 – man måste pröva sig fram för att se vad som passar för just den hunden. Det finns inget schema som passar alla hundar men det gör väldigt ont i hjärtat att behöva pröva sig fram eftersom det är inte jag som får ont om jag gör fel med hans träning, det är ju Neo.

 

 

Vad som också skär i hjärtat är den brist på stöd som jag fått, och det var precis samma sak med Hoover. När man berättar för uppfödaren att hunden man köpt är sjuk så vips – ingen mer kontakt. För det kan ju naturligtvis inte vara så att det föds sjuka hundar i deras kennel! Åh nej! Så grymt tråkigt med uppfödare som inte tar sitt ansvar, även om de inte kan göra något åt det så hade det ändå varit kul med ett svar på sina frågor. Vad som också är skrämmande är hur få uppfödare som tar detta på allvar, både PL och HD. Neos veterinär får in flera cockrar per år som har problem med knäna och han har opererat flera stycken, ändå är det inget problem inom rasen. HD är fortfarande inget problem inom rasen och efter att kravet på HD-fria avelsdjur slopade så finns det flera aktuella kullar och avelshanar på cockerklubbens hemsida som har hd-grad C.

 

 

 

Föresten, ang avelkrav. Ni riesenägare, har ni sett att kraven för att få annonsera ut sina kullar på Afrs hemsida bland annat är minst en 2:a på utställning medan det bara är en rekommendation att ha en bruksmerit? Jag trodde att bruksmerit var ett krav för en bruksras men tydligen inte. Snart sitter vi kanske i samma skit som cockern gör…

2 reaktioner på ”En lördag med funderingar”

  1. Fy fasiken för att ha sjuka hundar… och dito uppfödare (tänker då på blindhet, dövhet och förståndshandikapp främst).

  2. Hoppas att du hittar någon lämplig träning som får Neo att hålla länge! Lät inte kul de där med knäna. Nästa gång jag får anledning att uppsöka veterinär ska jag be dom kolla igenom hans knän… Min kollega förresten som jag berättade hade en riesen på 50 kg fick ett epilepsianfall och dog. 2 år gammal. Uppfödarna vill inte heller kännas vid det eller ta ansvar. Så jäkla sjukt tycker jag! Har förresten varit på utbildning i helgen. Nu vet jag lite mer vad de innebär att träna skydd även om det var svenskskydd och inte ipo det handlade om.. 🙂

Kommentarer är stängda.