En titt i backspegeln och sedan framåt!

Då var året snart till ända och det är som sedvanligt dags för en årsresumé gällande hunderiet! För år 2010 så satte jag inte upp några direkta resultatsmål utan bara uppgift/utvecklingsmål.

 

 

Neos mål var att genomgå MH, röntgas och köras in i draget, alla tre avklarade med bravur! Mitt långöra har varit hos mig i över ett år nu och hans utveckling är det väl ingen som har missat! Den rädda lilla cockern som kröp fram till figgarna i sökskogen där han åt godis med svansen mellan benen finns det inte mycket kvar hos i Neo. Idag springer han ut till figgarna som om han aldrig gjort något annat. Han har utvecklats otroligt mycket tack vare mina underbara träningskompisar i sökgruppen och IPO-gruppen – tack!

 

Liams mål var att genomföra Vindelälvsdraget, genomföra några dragtävling, starta på wp-tävlingar samt Uthållighetsprov.

 

Skägget har i år fått sin första SBK-titel genom att bli godkänd på både MentalTestet och Exteriörbeskrivningen, där av kan han tillägga ordet ”Korad” i sitt namn! Han har under året debuterat i weight pull där han tagit titeln EWP2 (dragit över 15 ggr sin egna vikt) fyra gånger, kvalat till SM, tagit SM-brons samt varit i Norge för att tävla. Vi gjorde även ett uthållighetsprov vilket är två mil med morsan på cykel vilket var lätt som en plätt för Mr Skägg!

 

 

 

Vindelälvsdraget blev avblåst för vår del pga en öroninflammtion och av samma anledning så har tjänstehundsutbildningen ändrats från Räddning till Bevakning. Ett val som jag så här i efterhand kan önska att jag gjort mycket tidigare, främst eftersom det guld och gröna skogar som utlovas efter utförd utbildning inte finns där. Jag går personligen inte utbildningen för titelns skull utan för att jag vill komma ut och göra nytta med min hund, något som du har enormt mycket större chans att få göra som bevakningsekipage än som räddningsekipage (vilket i sig är väääldigt konstigt). Men, jag ångrar inte att jag gått utbildningen eftersom jag lärt mig otroligt mycket och jag har träffat samt lärt känna människor som jag annars aldrig hade mött. Utbildningen har också gett mig något helt annat, nämligen en tanke om vad jag vill jobba med – samhällig krishantering av miljö och klimatrelaterade problem.

 

Så till draget, där vår resa verkligen har gått över all förväntan! Liam må vara väldigt vältränad men han har ett matte som bör klassas som en helt vanlig motionär, trots detta så har vi vunnit alla tävlingar vi ställt upp i samt kommit trea på SM! Det är något jag är superstolt över, och det är inte ofta som jag är stolt över något som jag själv presterat.

 

Sist så skulle vi leta nya utmaningar samt fortsätta ge andra dåligt samvete när vi trimmar musklerna och konditionen, något som jag tror att vi lyckats ganska bra med 😉 Dock så hoppas jag att det dåliga samvetet har gjort att några gett sig ut i motionsspåret samt att fler insett hur viktigt fysträning är för hunden, i synnerhet tävlingshunden! En fysiskt vältränad hund orkar mer även psykiskt!

 

 

Sommaren 2010 innebar en stor förändring för oss, våra partners in crime: Sanna, Elton och Misty har övergett oss för Örebro vilket har gjort att våra främsta träningskompisar och mitt bollplank är tio mil ifrån oss istället för 500 m. Visst finns telefon och Internet men det är inte samma sak. De är väldigt saknade.

 

 

Inget ont som inte har något gott med sig heter det ju, sommaren 2010 kom Timmie till världen! Helt oplanerad – i dubbelbemärkelse. Inget jag hade planerat och inte heller vad uppfödarna hade planerat! Men men, ibland blir det inte som man tänkt sig men det kanske blir bra ändå?

 

Tillskillnad från år 2010 så har jag inför kommande år lite utvecklingsmål men även tävlingsmål, både för mig själv och för hundarna! Det mesta gäller draget som jag under 2011 kommer att satsa ännu mer på än vad jag gjort under 2010.

 

Liam

 – fortsätta på den utvecklingslinjen som han är på inom draget. Det finns inget som han direkt behöver jobba extra mycket på utan det är bara att fortsätta framåt.
– fortsätta jaga framgångar inom draget, främst inom barmark.
– Pröva att tävla nordiskstil (skidor) samt slädhundstil
– Försöka oss på att fixa tjänstehundscertet så att vi kan få börja jobba på riktigt.

 

Måste säga att jag faktiskt är väldigt nöjd med de framsteg som Liam gjort och förutom bevakningshundsutbildningen så har jag inga planer på att göra något ”brukshunds-aktigt” med honom. Någon gång ska jag försöka få låna en tävlingspulka utav någon vänlig själ för att ta SBK’s draghundschampionat med honom, men till dess så finns det fler och större meriter än sbk’s att plocka!

  

 

Neo


– fortsätta utvecklas inom draget, bli en säkrare kommandoledare.
– utvecklas inom spanieljakten
– genomföra UHP
– debutera i barmarksdrag
– pröva på att tävla i slädstil
– försöka oss på ett vattenprov och Behörighetsprov till IPO

 

 

Timmie


– Genomgå MH
– HD/AD röntgas
– Köras in i draget
– Ev debutera i barmarksdrag, linlöpning, under hösten.

 

 

 

Matte då? Mitt år började på ungefär samma sätt som det slutade, med dödsfall. Livet har sin gång men ibland är det bra jävla orättvist. När det gäller hunderiet så hade jag själv inga mål för 2010 men även detta år har jag insett vad lite jag kan och hur mycket jag har kvar att lära! Jag har dessutom hittat min sport inom den underbara hundvärlden – drag. Det är en utav de få sakerna som jag kan gå och träna, inte för att vi ska bli bättre eller med nån tävling som mål, enbart för att det är så jävla roligt! Min stora utmaning för år 2011 är att jag ska vara så pass fysiskt tränad (och mentalt förberedd) att jag ska klara av att köra två hundar på barmarks-SM till hösten, och att bättra på mitt och Liams brons hade inte varit fel 😉 Sen skulle jag behöva ta körkort för släden, jag hade fett-fel när jag trodde att det var enkelt att köra släde!

 

 

Hösten är visserligen redan min favoritårstid men hösten 2011 är en höst som jag ser fram emot extra mycket, det är nämligen då som jag förhoppningsvis kommer att börja på master/magisterprogrammet Samhällig riskhantering och det är då som jag kommer att kunna börja köra Liam och Timmie i tvåspann!!

Något som jag dessutom hoppas att 2011 ska bjuda på är ett bättre samarbete mellan SBK och draghundsportförbundet, trots bruksrasernas framgångar på barmarks-SM så var det inte så mycket som en textrad om detta i sbk’s tidning. Jag önskar också att barmarksdraget fortsätter att utvecklas som sport och blir en gren inom dragsporten där det är möjligt att meritera sin hund i SBK’s regi.

 

Gott nytt år mina vänner!

 

5 reaktioner på ”En titt i backspegeln och sedan framåt!”

  1. Du har haft ett underbart 2010 och jag hoppas innerligt på ett fantastiskt 2o11 för dig och dina killar!! Du är så vansinnigt duktig på det du gör och jag är övertygad om att bronset inte blir till sand utan till guld!!! Kram från oss alla!

  2. Vilket år du har haft!! Önskar dig ett ännu bättre 2011, som är roligt, friskt och framgångsrikt! Gott nytt år!

Kommentarer är stängda.