Försäkringarna del 2

Jisses alltså, jag hade ingen aning om att försäkringar var ett sånt känsligt ämne :O Det blir lätt lite ”duktiga mig som har tusen tilläggsförsäkringar, dunk-dunk, klapp på min egen axel” när man frågar vilket bolag folk har på olika forum. Säger man däremot att man inte har försäkring eller funderar på att säga upp dem så blir man direkt klassad som en dålig hundägare som uppskattar pengar mer än hunden.

 

Det absolut vanligaste argumentet till att ha försäkring, i min helt ovetenskapliga egna analys av många många forumsvar, är att man inte har en stor klumpsumma på säg 10.000 kr om hunden skulle bli sjuk. Jag tror att många är invaggade in en något falsk trygghet när det kommer till hur mycket de skulle behöva betala, för somliga verkar tro att de aldrig kommer behöva betala mer än självrisken. Eller att försäkringen täcker allt, något som jag fått erfara att det inte gör. Hoover var försäkrad och trots det fick jag inte ut ett smack på hans försäkring, inte heller fick jag ut någon livförsäkring då försäkringsbolaget tyckte att ett liv i koppel var ett värdigt liv…

 

Har man en veterinärförsäkring på 20.000 och kommer upp i ett belopp på säg 35.000 kr så får man faktiskt snällt både betala självrisk, procentsats om man har det OCH allt som överstiger 20.000 kr. Visst är det väl bättre att betala 20.000 kr än 35.000 kr som det blir utan försäkring men frågan är ju också hur mycket man betalar för försäkringen? Troligtvis är man då uppe i över 35.000 kr redan då. Därav min fundering över den falska tryggheten med försäkring, där man säger att man inte har råd att slänga upp 5000-6000 kr bara så där, det är faktiskt något som man kan få göra även om man har försäkring, hur gör man då med självrisken och det som ev blir över försäkringssumman? Sen vet jag inte, ”bättre eller den bästa vården” bara för att man har försäkring? Kan lova att veterinären ger blanka fasiken i vart pengarna kommer ifrån, bara man betalar! Tror knappast att mina hundar skulle få sämre vård om de skulle komma in oförsäkrade..

 

I mitt fall så är det inte frågan om att ta försäkringspengarna och lägga dem på nåt helt annat utan att jag faktiskt vill få valuta för mina pengar. Jag har redan ett veterinärkonto där det ligger pengar som täcker en rätt dyr historia och frågan är ju, vill jag bunkra upp mer pengar som jag vet går till mina hundar vid eventuell sjukdom eller vill jag ge det till dyra försäkringsbolag? Somliga har tydligen svårt att förstå att det finns de som har diciplin och resurser nog att lägga undan en viss summa varje månad för att alltid ha pengar till såna utgifter. Nu menar inte jag på något sätt att jag är rik men ibland får man prioritera och skulle det komma till kritan så skulle jag sälja både hus och hem för att kunna betala för vård som ger mina hundar ett drägligt liv efter en olycka, oavsett om jag har försäkring eller inte.

 

 

Sen jag la upp det första inlägget om försäkringar så har jag blivit kallad både det ena och det andra. Jag borde inte ha hund, stackars mina hundar som har en sån dålig ägare, jag ska anmälas för dålig djurtillsyn (?). Nåväl, somliga människor är helt enkelt bara korkade.. Hur det blir med försäkringarnas vara eller icke-vara återstår att se, troligtvis kommer ni inte få reda på hur jag gör utan ni får helt enkelt spekulera i huruvida jag är en bra eller dålig hundägare, då detta med försäkringar tydligen är väldigt avgörande när det gäller hur väl man tar hand om sina hundar 🙂

 

Ett tips iallefall, läs igenom era avtal! Efter att ha suttit i timtals och läst olika bolags vilkor så kan jag säga att många av er har nog inte en blekaste aning om vad ni betalar för, det hade inte jag heller..

18 reaktioner på ”Försäkringarna del 2”

 1. Har man råd att betala för en operation utan försäkring, eller vad det än må vara, så spelar det väl ingen roll för hundens skull. Gör som du tycker är bäst!

  Däremot tar inte dom pensionat jag har varit i kontakt med emot hundar utan försäkringar och när jag åkte in akut till Blå Stjärnan så tog dom bara emot om Enya, i det här fallet, var försäkrad. Varför vet jag faktiskt inte då dom inte har en aning om hur mycket pengar jag är god för. Nu var hon ju försäkrad så det var inga problem, men det var en av dom första sakerna dom frågade.

  Gör som du själv vill och tycker känns bäst, att du är en dålig hundägare oavsett vad du väljer är ju bara ett enda stort skämt.

 2. Hej!

  Jag måste då bara inflika att jag tycker du låter mycket logisk när du skriver! Jag har inte så stor koll utan har mest en försäkring för ”det ska man ha”. Nu har jag ju bara en än så länge så det är inte lika mycket pengar som åker till försäkringsbolagen som om man har fler, men jag ska definitivt ta mig tid och titta igenom och se om det kanske inte är bättre att göra som du säger – ha ett separat konto där samma summa sätts in varje månad. 🙂

 3. Förstår dina tankar, det är väldigt mycket pengar som man betalar i försäkringspremier. Vi funderade tidigare på om vi(X antal personer med X antal hundar) sätter in ett belopp varje år på ett gemensamt konto och sen när någons hund blir sjuk tar man pengar därifrån. Då hade vi nämligen väldigt många friska hundar i bekantskapskretsen. Jag förstår också att premien går upp då vissa veterinärer gör massa onödiga undersökningar som kostar en hel del vilket jag påpekade till mitt försäkringsbolag och tyckte att dom kanske skulle vara intresserade av att veta men icke… (pinne som gått in i trampdyna och sen som hunden försöker bita på från ovansidan är inte demodex….om man lyssnar på ägaren så kanske man kunde ha lagt ihop ett plus ett och inte bara se ”rassjukdomar” när man kollar. Men nu vet jag iaf att demodex har hon inte)

  1. Svar till Annika – det där med att gå ihop och spara en summa verkar himla smart! Det där med demodex har jag också varit utsatt för, gjorde en allergiutredning på Liam när han var ung och veterinären var helt övertygad om att han hade demodex trots att hon inte hittade något som tydde på det. vi gjorde till och med om testerna flera gånger då dessa var ”fel”. Det visade sig sedan bara vara ungdomshormoner som spökade för han är inte allergisk emot något och sen dess har han aldrig haft symptom heller.

 4. Människor som inte känner dig A-C skall inte yttra sig om att du är en dålig hundägare, för det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Hundar hos dig kan inte ha det bättre! Jag tror det är FÅ hundar som har det så bra, får så mycket aktivitet och stimulering samt kärlek som du ger dina hundar. Och jag tycker faktiskt du har en RIKTIGT bra tankeställning till det med försäkringarna, det är helt klart en bra fundering – fick mig att börja fundera med! Stå på dig du är INGEN dålig hundägare!

  1. Tack Angelica 🙂 jag skrattade bara åt hoten, att anmäla nån för dålig djurhållning om man inte har försäkring? Men hallå eller… Men det finns folk till allt!

 5. har du ett veterinärkonto och disciplin (den saknar jag lite!)att hålla i det så säg upp försäkringarna för guds skull!! Zvennis har varit försäkrad i If i 7 år…ca 1400 per år till en början, har noll koll på vad den ligger på nu, ca 2 kanske. Så då är det lindrigt och billigt plus att If har fast självrisk på 2500 (inget rörligt). Boxer är dyrt….dyrare än riesen…och nog kan jag önska att jag kunde låta den vara men jag har haft lite dåliga boxrar också. Och nu har jag avel så valparna är täckta också för dolda fel.
  Men har du pengarna, låt försäkringarna vara!!Och du har helt rätt i att folk har noll koll på vad dom egentligen får för sina försäkringar.

 6. Du kan inte ta dessa påhåpp på allvar. Vi vet vilken underbar matte du är och hur mycket tid och kärlek du lägger på dina hundar! Strunta i de där dumheterna! Det finns mycket underligt folk på forumen, som är oerhört kaxiga och i bland aggressiva när de sitter bakom en skärm, men troligen vet de inte så mycket, annars hade de inte uttalat sig så tvärsäkert i någonting. Kram på er och lycka till i valet av försäkring. Tror det finns för och nackdelar med de flesta bolag, men de större sköter sig i regel. Hälsningar Anna och samojederna =)

 7. Nytillkommen läsare som aldrig kommenterat förut!

  Min äldsta hund opererades för dyra pengar och eftersom han är gammal så nåddes taket på hans försäkring. En kort tid därefter blev vi tvungna att operera honom igen för ungefär 15 000 och då hade vi ju inget kvar på försäkringen. Vi opererade honom såklart ändå och då blev det plötsligt väldigt mkt billigare hos djursjukhuset när de visste om att man betalade allt ur egen ficka!

  1. svar till Nina – visst blir man fundersam! Sen jag skrev inlägget så har jag fått höra samma sak av flera andra… Inte konstigt att försäkringspremierna är så dyra med alla onödiga ingrepp som verkar göras till höger och vänster.

 8. Nu är jag ju partisk i och med att jag jobbar med intensivvård. Men jag skulle aldrig våga ha mina egna hundar oförsäkrade. Jag tycker att 50000 som jag har mina hundar försäkrade till är alldeles för lite och skulle gärna betala mer för att gå ett högre belopp.

  Vad gör du om mer än en hund blir sjuk samtidigt? Benbrott på en, magonvridning på en så är du lätt uppe i 75000:-. Motsvarande hade kanske blivit 10′-15′ istället med försäkring.

  Sen tycker jag att argumentet med sparade försäkringspengar på kontot faller på att det bygger på att djuret inte blir sjukt år ett då du bara har sparat 1500:- eller hur mycket man nu betalar per år i premie. Även om man sparar 2000 per år i 10 år så räcker inte 20000 sådär väldigt långt.

  Självklart är allas pengar lika mycket värda, oavsett om de kommer från rsäkringsbolaget eller din egna ficka. Och alla har ju som tur är bestämmanderätt över sina egna hundar och pengar, detta är bara mina egna lätt hypokondriska tankar kring ämnet 🙂

  Svar: jag betalar 9000 kr för mina tre i premie varje år och de senaste gångerna som de varit inne så har jag inte ens kommit upp i självrisken (lunginflammation samt hundbett) så om jag sparar samma summa i tio år så har jag 90.000 kr, det får man rätt mycket sjukvård för 😉 Visst, alla hundar kan bli sjuka samtidigt, det händer ju men sannolikheten för det är ju inte så himla stor så frågan är ju om det inte är vettigare att spara pengar ändå. Sen är ju inte jag så himla hypokondrisk, jag åker inte till veterinären för ett litet skärsår eller illaluktande öron, jag har så att jag kan behandla enklare saker hemma 🙂

  1. Svar: jag betalar 9000 kr för mina tre i premie varje år och de senaste gångerna som de varit inne så har jag inte ens kommit upp i självrisken (lunginflammation samt hundbett) så om jag sparar samma summa i tio år så har jag 90.000 kr, det får man rätt mycket sjukvård för 😉 Visst, alla hundar kan bli sjuka samtidigt, det händer ju men sannolikheten för det är ju inte så himla stor så frågan är ju om det inte är vettigare att spara pengar ändå. Sen är ju inte jag så himla hypokondrisk, jag åker inte till veterinären för ett litet skärsår eller illaluktande öron, jag har så att jag kan behandla enklare saker hemma 🙂

 9. Jag har funnit dina inlägg om försäkringar jätte intressanta. Nu har jag bara två hundar med väldigt billiga försäkringar och kommer fortsätta med försäkring tills jag har ett ordentligt konto till dom!
  Men härom dan fick bichonen hem lite info om sin försäkring. Var absolut intressant läsning (de tyckte inte dom som satt runt omkring och fick höra vad jag gapade till! haha) och de och då tar de lite snyggt bort vad man får ut försäkring på! 🙂

  Och jag vet ju bara hur du är med dina hundar genom din blogg. Men om de är någonting jag lärt mig så är det att många KAN nå viss framgång utan någon speciell träning av sina hundar. Fantastiskt skönt att se någon som når framgång och faktiskt tränar sina hundar aktivt året om, och inte bara en vecka innan tävling! Jag är helt övertygad om att du tar hand om dina hundar på bästa sätt!

  Ha det fint!

 10. Att vara kritisk & ifrågasätta är jäkligt sunt tycker jag! Siffror & utärkningar är ju något jag gillar 😉 De talar även sitt tydliga språk! Jag & Sillen är alltid på din sida oavsett vad!!♥

 11. Försäkringsbolagen tjänar självklart pengar på våra försäkrade djur! En del ägare tjänar på sin försäkring, de flesta förlorar en massa pengar.
  Jag skulle tro att rent ekonomiskt så tjänar man på att ha en sparad buffert för veterinärvård. Sen brukar många försäkringsbolag har bra rabatt på försäkringen första året. Första året är även då det opereras ut strumpor, lagas svansar som kommer ikläm i dörren, valpen leker med getingar, tuggar i sig diverse olämpliga saker osv. Så kanske mest lönsamt att ha en billig försäkring 1-2 år och sedan ha jobbat upp en rejäl buffert?

 12. Halloj!
  Sunt tänkande. Jag gjorde som du 🙂 För flera år sedan hade jag uppfödning i liten skala både avels o sällskaps hundar. Tröttnade på försäkrings bolagen med alla klausuler, en av mina valpar 3 1/2 vecka gammal blev dålig o jag fick inte ut något på försäkringen för att hon hade 3 dagar kvar till hon skulle bli 4 veckor.. (skulle jag ha låtit henne lida i 3 extra dagar då frågade jag, ja om du ville ha ut på försäkringen o hur sjukt var inte det rådet enligt mig).
  Incident 2 så hade jag betalat troget för min hanhund och så blev han dålig men det gick att behandla men jag fick inte ut någon hjälp för att han fyllt 8 år (sheltie som jag hade då har lång livslängd, då har jag ändå setat o betalat fullt i dessa 8 år och inte hade dem informerat mig att jag kunde avsluta liv försäkringen o att vetrinär vården går ner i procent för varje år efter 7 års ålder trots samma självrisker. Dessutom så försöker dem oftast härröra till att allt är ras eller ärftligt betingat o då får man inte ut nåt heller.
  Kan tillägga att jag alltid haft avelstikarna försäkrade tills dem fick gå i pension men gjorde som du satte av sparande till ett eget hundkonto.
  Har nu varit utan hund i några år men fått hem en underbar omplacerings Riesen, en peppar o salt hane på 4 år o funderar nu självklart att om ett tag när man ser att han mår bra avsluta försäkringen, den gäller ändå bara 3 år till, han har bara varit sjuk en gång tidigare för 2 år sedan o då hade han fått borrelia.
  Jag tycker du gör helt rätt, man ger inte sina hundar mindre för att man inte vill vara i klorna på pengaslukande försäkrings bolag, jag kan däremot ge dem mer.
  Allt gott till dig o dina raringar o Med önskan om en god jul / Lollo o Spirit

 13. Nu ska jag göra ett inlägg som jag gissar kommer reta upp folk…
  Men jag har varit med om lite tråkiga saker och en del grejer tänker jag inte göra om.
  Tex operera ett korsband. Aldrig att jag utsätter en hund till för det, om inte nu min hund skulle vara en lugn, lite småfet labrador som vankar runt på gården eller något liknande. Min dvärgschnauzer är inte riktigt den typen men skulle gå under den benämningen av hund.
  Men jag skulle aldrig lägga ett räser skägg under kniven för det, känns inte humant. Försöka hålla de stilla tillräckligt länge för att allt ska läka och sedan rehab på det som inte heller innehåller höga skutt och galna upptåg. Dessa hundar lär sig galoppera med dubbla trattar som är extra stora i små burar.. jag vet.. Det tog tre månader för operations såret att läka ihop…?
  Sedan tillkom ytterligare 2 operationer för att ändå aldrig bli tillräkligt stark i det benet. Och inte nog med det så hade ändå kroppen bestämt sig för att bryta ner knät så till slut var det inget kvar att gå på ändå. 1½ års lidande för både hund och mig, nej tack.
  Jag har åkt in med mina hundar och röntgat leder vid hälta, alltid kommit upp i 1495kr och självrisken ligger på 1500. Nångång lyckats pricka in så jag fortfarande är inom samma period och då har det inte blivit lika dyrt men ändå en 300-500 kr.
  Veterinärer och hund är aldrig billigt.
  Jag betalar strax under 12 000kr för mina hundar i försäkringspremie och nog blir det en saftig summa på några få år.
  Har själv tänkt i samma banor många gånger trots att jag haft ganska mycke otur på senare år med mina hundar.
  En gång var det ren j*vla tur att jag sparade ett mail och på så sätt fick ut livförsäkringen på en hund som jag försäkrat in som 4 månaders valp, då jag köpte den. Det diffade 5 dagar av någon anledning men tack vare att en anställd jag pratade med ang detta på mitt försäkringsbolag och som sen skickar via mail ut skaderapporten, vilket gjorde att jag hade hennes namn, det ansågs väl som om hon ”lovat” något som inte hon hade rätt till fick jag ut livförsäkringen. Hon lär ju aldrig göra om det misstaget..
  Detta med försäkringar är väl något som kan disskuteras i det oändliga och alla kommer att ha olika åsikter, alltid.
  Pengar ska inte styra om man ska kunna behandla sitt djur eller inte, så om man själv agerar försäkringsbolag eller låter de som är ”proffs” göra det är väl upp till var och en.

  1. Svar till Sara: jag skulle heller aldrig utsätta en aktiv hund för något sånt där! Jag valde att ta bort Hoover när han inte längre kunde få ett drägligt liv utan smärta och jag skulle göra samma val igen om det gällde någon utav mina nuvarande hundar! Neo har ju PL och efter diskussion med veterinär så har jag valt att inte operera honom. Dels pga den långa rehab-tiden (han har PL på båda knän vilket ger minst 2 operationer med rehab-tid) men även för att det med största sannolikhet kommer att behöva göras om om ett par år ”/

Kommentarer är stängda.