Fort och fel

”En ivrig liten hund och då blir det lätt fort och fel”

Neo har tävlat rallylydnad och ovanstående mening är kommentaren från domaren på en av rundorna. Och ja, den sammanfattar väl helgens tävlingar ganska så bra 😀

Debut i mästarklass med Neo alltså. Sist gång jag tävlade Rallylydnad så lovade jag mig själv att jag inför nästa tävling skulle träna ordentligt. Neo har fått ett träningspass inför helgens tävling, och det var i fredags. Så ja, det är väl inte konstigt att vi inte kunde flera av momenten :O Men gick in med inställningen att om vi fixar de skyltar som vi kan sedan tidigare så är det okej.

Neo gick däremot in med en annan inställning, nämligen att hitta på egna moment. Så här kommer ett smakprov från vad Neo anser bör vara rallylydnadsmoment:

Hopp över skylthållare
Som det låter, man hoppar över skylthållarna i tid och otid och från alla håll.

Springa förbi konen
Neos utveckling av originalmomentet (där hunden skickas rakt fram till en kon som står 1,5-2 meter framför) utförs så att hunden rivstartar för att sedan springa förbi konen och endast stanna på ett vrålkommando från föraren, nästan utanför banans avspärrning.

Hopp över flera hinder
Influeras av agilityn där flera hinder på rad alltid tas, gärna från båda håll. Då med sån fart att hunden helt enkelt inte stanna mellan hindren och föraren inte hinner med att bromsa hunden.

Backa och bevaka a la bitarbete
En spinnoff på momentet ”hunden framför, ståendes och backa en hundlängd”. Går till så att hunden sätter sig i utgångsposition framför föraren, lägger sig och rör sig bakåt fortfarande liggandes efter kommando från föraren att backa, går in i bevakning (skallgivning är frivilligt men ger pluspoäng) och gör ett upphopp för att ta ”ärmen” (som inte finns) på föraren innan hunden sedan landar i fotposition.

Honnören med skiften
Under 1,5 minuter ska hunden göra x-antal skiften, propellersvans ger extra poäng.

 

Ja. Så kan det gå. Man kan inte vara bäst på allt men han är ju söt iallefall 😉

11947851_10153247831509139_8731111444763487430_o