Fråga får svar

Vi här fått ett par frågor som jag tänkte försöka svara på:
Vad finns det för stilar, nordisk stil osv? Vilka tider måste man ha för att få CERT? Finns det olika svårighets klasser som i lydnad, att man måste få pris i klassen för att bli uppflyttad till nästa?? Finns det ngn klass där man kan ha två hundar på skidor?? Finns det tävlingar med kickbike??

I ”vinterdrag” finns det två stilar, slädhundsstil och nordisk stil.

I Nordisk stil finns det tre olika klasser, pulka, combined och linkörning. I linkörning har föraren en lina som sitter fast i hundens selen. I pulkaklass drar hunden en pulka efter sig och föraren sitter då antingen fast i hunden eller pulkan via en lina, föraren åker då alltså på skidor bakom. I combined kör man både pulka och lina i lopp! Först startar man med pulkan och kör X antal km för att sedan komma in på ett kort pit-stop där pulkan tas bort och man fortsätter med enbart lina. Oftast (?) körs detta i mass-start, dvs att alla i klassen startar samtidigt. I lina och pulka startar man oftast i jaktstart, dvs med 30-60 sekunders mellanrum. I linklassen kör man endast en hund och i pulka kan kan man köra 1-4 hundar.

Män och kvinnor tävlar i olika klasser och man är även indelad i åldergrupper. Det finns inga olika nivåer utan motionärer tävlar tillsammans med mer rutinerade förare i samma klass. Dock finns det nästan alltid motionsklass på tävlingar där man inte behöver licens eller grönt kort för att starta. I motionsklass vet jag folk som startat med två hundar.

För att få cert måste hunden vara reggad i SKK (tidigare kunde endast SBK-raserna ta cert men detta är nu ändrat), dels ha klarat ett lydnadsprov (alt uppflyttad ur appell eller 1:a pris lydnadsklass 1) och dels ha egenomfört ett MH. För att få championat kan man antigen ta tre cert i pulka eller två i pulka och ett i lina. Det finns ingen fast tid som automatiskt ger championat men man brukar titta på att B-hundarna ska klara milen i linkörning på runt 30 minuter, några minuter mer med pulka. Men allt beror på hur banan ser ut och hur föret är! Tiderna mellan hundgrupperna ska inte jämnföras med varandra, även om det ibland görs ändå. För att få cert måste ekipage då kört banan, som ska vara minst 10 km, på vad domaren anser är en certvärdig tid beronde på banas topografi, väder och före. De som kommer in på vinnarens tid + 10 % får också cert, förutsatt att vinnarens tid gett cert. De som kommer in på vinnarens tid + 20% får titeln DRII (godkänd draghund).

I slädhundsstil kan man antingen tävla sprint, medeldistans eller långdistans och antalet hundar sträcker sig från 4 till obegränsad klass. Sträckan och antal hundar man har i spannet varierar beronde på vilken klass man tävlar i. Här tävlar män och kvinnor i samma klass oavsett ålder efter att man kommit upp i seniorklass. Ungdomar kan också tävla i slädhundsstil men har då oftast lite kortare distanser än seniorerna. Här kan man antingen starta med mass-start eller jaktstart.

Sen har polarhundarna en liten specialklass som jag inte riktigt vet vad den heter men där kör man en packsläde, även kallat nordisk släde, och så åker föraren bakom släden på skidor. Den klassen ser man främst på Polarhundsklubbens tävlingar då den är meriterande för vissa utav de fyra polararaserna. Jag kan alldelels för lite om den klassen så om ni är intresserade utav att veta mer så hänvisar jag er till www.sphk.se

När det gäller barmarken så har jag skrivit en del i Barmarksskolan men ja, inom barmark kan man tävla med kicbike tillsammans med 1 – 2 hundar!