Fråga får svar

Vi fick ett par frågor av våra spanielvänner Sofia och Pep som jag tänkt försöka svara på:

”kan du inte skriva lite om hur det är att ”bygga” en flock m hundar, att ta in en ny hund, skillnad om man tar in en vuxen eller valp. Hur tänker du där kring draget och att ”bygga ett spann” samt hur är det att äga fler hundar än en?!”

Att äga fler hundar än en. Ja, det var ett antal år sedan som man bara hade en hund 😀 Jag får ganska ofta frågan (nästan alltid från bruks/lydnad-människor eller vanliga svenssons) varför jag har så många hundar, vilket för mig är en jättekonstig fråga – jag har ju bara 3! Större delen utav mina vänner är draghundsmänniskor med mellan 5-15 hundar och med det perspektivet så har jag ju inte så många 😉 Om jag bara skulle hålla på med typ agility, lydnad, bruks eller tjänstehund så finns det ingen större anledning till att ha mer än 1-2 hundar. Men nu är drag vår huvudaktivitet och då jag vill köra spann så behövs hundar, av naturliga själ. Att ha ett gäng med hundar är inte så krävande när man kör drag, alla får ju sin aktivering samtidigt till skillnad ifrån om man skulle tex spåra med alla, då skulle det ta en hel dag att aktivera alla. Personligen tycker jag inte att vardagen är särskilt krånglig med tre hundar istället för en men nu bor vi ju väldigt bra och jag har ett jobb där jag kan ha med mig alla hundarna. Jag är dock noga med att alla hundarna får egen tid med mig, det kan vara att de får följa med mig till jobbet, att de får massage eller att vi tränar själva utan de övriga i flocken. Det enda problematiska är egentligen när vi ska bort någonstans där hundarna inte är välkomna, nu händer inte det så himla ofta och vid de få tillfällen så finns vänner eller bra hundpensionat att tillgå 🙂 Men visst skulle det underlätta något enormt att ha ett ordentligt hundhus med hundgårdar! Det är betydligt lättare att hitta någon som kan passa hundarna då när de kan bo hos en själv och dessutom ta med sig sin egna hund. Så ibland kan det vara lite trixigt med flera hundar, men å andra sidan tror jag aldrig att jag kommer att ha enbart en hund.


Grabbarna grus, september 2010.

När det gäller att bygga en flock så har det aldrig varit några problem att ta in valpar eller tikar, oavsett ålder, flocken. Även om grabbarna inte har några större problem med andra hanar är det dock en risk som jag inte är villig att ta. En riesen är en stor och kraftfull hund som kan åstakomma stor skada om den vill. Sen har grabbarna kompishundar som är hanar som de leker med men de tillhör ju inte vår innersta flock. Nästa hund blir en valp och då främst av det skälet att jag vill kunna prägla valpen på draget från tidigt ålder precis som jag gjorde med Timmie, vilket jag tycker gett ett bra resultat. Om det i sin tur blir en hane eller tik vet jag inte riktigt, drömmen finns ju om att ha ett eget fyrspann och då är det enklare att själv ha en tik som man kan avla på (om alla tester är bra, bra mentalitet, fysisk osv osv osv) men å andra sidan så gillar jag hanar och deras temperament betydligt bättre än tikarnas..

Jag skulle absolut kunna tänka mig att ta en ung eller vuxen tik som jag fått testa både i draget och som även fungerar i flocken, både för grabbarna men även för mig och husse. För även om jag älskar draghundsporten så är det viktigt att hunden fungerar i vardagen också, det är ju ändå där man spenderar mest tid med hunden och inte ute på träning/tävling.

Att bygga ett spann då? Ja den frågan kan jag nog inte ge ett riktigt bra svar på då jag har alldeles för lite erfarenhet kring det. Det jag personligen tycker är viktigt är att hundarna går bra ihop i vardagen och att man har snälla och balanserade hundar. På tävling går hundarna lätt upp i stress och hela stämningen är väldigt energifylld. Har man då hundar som inte går så bra ihop i lugna situationer så kan det vara ganska lätt att de ryker ihop när stressnivån stiger. Jag vet att många som har hundar med lite temperament kör med en stång i mittlinan, vilket förhindrar att hundarna vänder sig om eller trasslar ihop sig och då kan slåss. Det är en bra lösning men jag känner inte att det är ett alternativ för mig, då man fortfarande har kvar problemet men dövar symptomen. Jag kör dessutom sprint vilket ofta innebär en del omkörningar och då vill jag verkligen inte ha en massa spänningar i spannet! Ni som har hundar med attityd vet att om de vaknat på fel sida så krävs det inte mycket av en gnista för att det ska bli en explosion. Tänk då att hunden exploderar och får med sig hela flocken mot en annan hund eller ett spann, alt vänder sig i emot hela flocken, och lägg då till fart, adrenalin, linor och fordon på det och du har en katastrof!


Ett femspann med två tikar och tre hanar. Tikarna känner inte varandra och får därför gå i bakom varandra för att minska risken för strul.

När det gäller kön på hundarna i spannet så finns det alla möjliga kombinationer. De finns de som enbart kör med tikar, de finns de som enbart kör med hanar, ibland okastrerade och ibland hela kastrerade spann samt de som kör mixade spann. Mina tre är ju okastrerade och det fungerar fint men i framtiden vet jag inte hur jag kommer att köra, om jag får mitt spann dvs. Rent spontant känner jag att jag vill ha ett gäng med hanar men rent praktiskt, fyra riesenhanar i ett ålderspann på 2-5 år? Det finns dem som får det att fungera, och dessutom gör det jäkligt bra, men frågan är om jag har tillräckligt med kunskap för att göra detsamma. Ska man köra mixade spann så har man problemet att tikarna löper men det stora problemet för mig är tik-mentaliteten som jag inte uppskattar. Undra om man kan få en tik som beter sig som en hane? Nåväl, det är ett tag kvar tills nästa beslut ang tik eller hane…

Timmie och Liam, oktober 2010.

4 reaktioner på ”Fråga får svar”

  1. Jag upplevde att den stora skillnaden kom när det blev fem hundar i flocken. Då märktes det plötsligt att hundarna höll ihop mer och blev mer skeptiska mot främmande. Nu, med nio hundar, kan det till och med bli spänd stämning om en flockmedlem varit på en utflykt och kommer hem igen. Det har dock aldrig blivit slagsmål eller så men jag är alltid väldigt noggrann med att integrera successivt när det kommer nya hundar, besök eller ”återvändare”. Det är egentligen inte större risk att någonting händer, men OM nåt händer så är det definitivt större risk att det blir allvarligt!

Kommentarer är stängda.