Frågor ang slädar

Nu när snön har hittat till en stor del av Sverige, dock inte till Molkom, så har jag fått en del frågor ang slädar och slädköp så jag tänkte svara på de vanligaste frågorna här.

 

Vart hittar jag en tävlingsgodkänd släde?
ALLA slädar kan bli godkända för tävling. Det är inte släden i sig, dess märke eller dess material som avgör huruvida släden är godkänd för tävling eller inte. En släde kan vara gjord av trä, aluminium, stål eller glasfiber och antingen vara godkänd eller icke godkänd, det beror på hur den är utrustad.

 

Vad säger reglerna?
41.2.    Slädar
41.2.1     Släden ska vara tillräckligt stabil för föraren och i nödfall en passagerare, samt vara försedd med ett lastplan med hård botten med minimum mått av 40 X 50 cm, så att man på ett säkert sätt kan frakta en hund.
41.2.2    Släden ska vara försedd med tillräcklig broms, bromsmatta som är monterad på släden via ett stadigt uppfällningssystem, buskbåge, ett snöankare i 2,4 och 6-spannsklasserna och två snöankare i övriga spannklasser samt en tillräckligt ventilerad transportsäck.
41.2.3    Slädens medar får inte ha stålkanter.
41.2.4     Slädar får bytas ut mellan heat och på bestämda kontrollstationer (distanstävlingar).

Så, oavsett om du tänkt att köpa en träsläde, en i aluminium, en av ett känt märke eller ett hemmabygge – kolla så att släden uppfyller kraven alt köp till det som fattas!

 

Jag har hittat en släde som väger 15 kg, är det för tungt?
Om du ska tävla i framförallt sprint så är det inte så relevant om släden väger 10 kg eller 15 kg. Det som är viktigt är att belagen på släden är bra och anpassade till den typen av snö du tänkt att köra på.  Mina spaniels drar mig utan problem oavsett om jag kör min Danler eller om jag kör min Björkis om underlaget är bra och jag vallat rätt.

 

Jag har inte 15.000 kr att lägga på en släde, vart hittar jag begagnade?
Bäst är att kolla på fb-gruppen ”Hundslädar och Draghundstillbehör köpes/bytes/säljes” där man kan göra fynd! Idag används sällan Blocket eller liknande säljsajter.

 

Jag har en budget på runt 7000 kr, finns det någon släde för mig?
Ja, det finns det! Med lite tur kan man göra riktiga fynd på begagnadmarknaden men man får vara snabb för billiga slädar brukar gå fort! Om man vill köpa nytt så finns det faktiskt slädar för runt det priset. Björkis, Axaeco och Danler har bra nybörjarslädar för runt det priset som passar utmärkt till tävling. Vad man bör tänka på är att de flesta slädar säljs utan ankare, så det får man köpa till.

 

Tips på slädtillverkare?

Danler.com
Bjorkis.com
Xatsus.se
Oinakka.com
Axaeco.se

 

Draget är en riktig materialsport men försök att inte komplicera till det! Du måste inte ha en släde av carbon för att köra hund, eller för att vinna heller för den delen, utan köp något som fungerar. Om du sedan verkligen fastnar för slädhundsstilen så finns det möjlighet att byta upp dig, om du anser att det behövs. Slädar har ett högt andrahandsvärde så många gånger kan du sälja en begagnad släde för samma pris som du köpte den för.
Jag har skrivit ett inlägg om det tidigare som finns att läsa här, där finns lite tips om några slädar som idag finns på marknaden.

 

Så, ut och lek i snön nu 🙂
1549344_10152763326839139_4719361507753623007_n(1)
Håkan kör släde med Liam, Singha och Aco. Vintern 2015