Framtidsfunderingar

Även om man skulle vilja vara student och tillika lyxmatte hela livet så måste man ju bli vuxen på riktigt, nån gång iallefall…

 

Som de flesta vet, eller har fått bittert erfara, så är det svårt att få jobb idag utan någon högre utbildning, om man inte vill slita häcken av sig för nada pengar dvs. Nu läser ju jag geografi och våren 2011 så tar jag min kandidatexamen i det ämnet. Eftersom detta ämnet är väldigt brett så kan man jobba med mycket, med tanke på att jag läst ett år på miljövetarlinjen så är just yrken i det området som jag kan söka. Jag vill däremot läsa vidare för att kunna fördjupa mig inom ett område, antigen klimat och säkerhetsfrågor eller naturresurshantering. Geografin ger mig en bra grund att stå på inför dessa frågor men som sagt, jag vill veta mer.

 

 

Det finns två utbildningar som jag har fastnat för, och det är just här mina framtidsfunderingar kommer in. Den ena utbildningen går här på Karlstad universitet, Samhällig riskhantering (magister och master utb.),  och den andra,  Magister/masterutbildning i Turism, går på Östersunds universitet.

 

Fördelen med utbildningen på Karlstad Uni. är att den är på distans med mellan 3-4 träffar per termin, därmed är man inte bunden till att bo kvar i Karlstad utan jag skulle faktiskt kunna flytta eller ta någon givande deltidsjobb som man annars inte skulle ha råd att ta, bara för att det är kul! (ja, att det är någon hundrelaterat har ni väl redan fattat) Fördelen med distans är även en nackdel, att läsa på distans innebär ju att man tappar själv skolkänslan och grejen av att gå tillsammans i en klass. Det kräver en helt annan disiplin och planering ifrån en själv när man inte får ett schema i handen.

Östersunds Universitet har precis som Karlstad bostadsgaranti vilket innebär att kommer jag in så har jag boende, där är den stora frågan lös. Men seriöst, fy fasiken va omständigt det är att flytta!! Fördelen med den utbildningen är att den läses i skolan och därmed är det lättare att komma in i pluggtänket om man jämnför med att plugga på distans. Då jag har de fritidsintressen jag har så är ju möjligheterna i Östersund enorma om man jämnför med här i Karlstad. I Östersund kan jag ju faktiskt få möjlighet att använda Liam till det som vi tränat i flera år på tillsammans med fjällräddningen, dessutom är ju möjligheterna för skidåkning och draghundsträning löjligt bra. 

 

Vad jag tror är dock att möjligheterna till jobb, eller rätt jobb, är större om jag väljer utbildningen i Karlstad. Jag skulle ju faktiskt kunna ha kvar kakan och fortfarande äta på den genom att gå utbildningen i Karlstad men flytta norrut och därmed få båda delarna, men som sagt, distansgrejen får mig lite tveksam.

 

Är det någon som har läst på distans och som vill delge hur det var?

 

 

Något annat som ligger i framtiden och som ger mig ångest är Neo, eller rättare sagt hans höfter. Jag vill verkligen inte röntga honom för jag har lyckats att övertyga mig själv att han har höftledsfel, jag ”ser” hela tiden hur han springer fel och går allmänt konsigt även om ingen annan lyckas se det som jag ser..  När jag fick hem honom kunde jag knappt vänta tills han skulle fylla 12 månader så att jag skulle kunna röntga honom, nu är han snart 16 månader och fortfarande inte röntgad! Får se om jag lyckas ta mod till mig och göra det vid nästa löning..

8 reaktioner på ”Framtidsfunderingar”

 1. Jag har läst en termin på distans med gruppträffar, då går det an! Allt handlar om disciplin och med tanke på din disciplin med hundarnas träning borde det gå alldeles utmärkt 😉 ska du i så fall börja efter din examen 2011 el ska du läsa dubbelt?

 2. Jag har en master i ekonomi och har huvudsakligen läst på uni men även en del på distans… När man har ett intresse (i.e. hundar) som tar upp mycket av ens tid är distans klockrent, men så hänger det självklart på hur man är som person… behöver du studiekamrater runt omkring dig eller tycker du det är skönt att plugga hemma/får mycket gjort hemifrån? För mig funkade det jättebra!

  Det är underbart att vara klar i skolan och vara tillbaks i arbetsvärlden men jag saknar all tid jag hade till hundarna som student…. 🙁 Är lite avis… 🙂

  Lycka till med dina beslut! 😉
  Hälsningar från Lina, SWB Örebro

 3. hej! kan trösta dig med att jag också fasade för röntgendagen av min hund. hon har alltid rört sig lite knepigt. vi brukar kalla henne fyllot ibland. 😉 men det visade sig faktiskt att höfterna var fina och inget fel alls. så konstiga rörelser behöver ju inte alltid betyda att något är fel.

 4. Utbildningen i Karlstad ligger verkligen i tiden! Jag tror inte du får problem att få jobb efter den utbildningen. Speciellt inte om du försöker få jobb, kanske inom MSB som ju är i Karlstad.

  Jag har läst vissa kurser på distans, de jag har läst har jag fått mer utbyte av på så sätt att man pluggade och fick hemtenta och fick fördjupa sig ytterligare. Men det är ju en nackdel också, som du säger så måste man ha disiplin. Jag ser dock en fördel med att läsa distans där man bor, det är att man har tillgång till lärarna ändå om det blir problem.

 5. Röntga Neo – det är han väl värd. Studier. Strunta i om utbildningen är på distans eller inte. Du ska läsa det du är mest intresserad av. Annars kommer det inte att fungera. Det är alltid viktigt att göra det man tycker om och det är inte alltid som är bekvämast 🙂 .

  1. Visst är han värd att röntgas, pengarna är ju inte problemet det är att jag inte vill veta om han har fel på höfterna 😉 Fast å andra sidan, han kommer att få leva samma aktiva liv oavsett bokstav på pappret!

 6. Förstår din oro! Den var enorm dagarna innan jag fick Eltons resultat i handen, o då blev jag ändå lite besviken att de var ett B och inte ett A… Jag är oxå avsi på dig som verkar ha så mkt tid till hundträning. Jobbar man heltid blir det inte så mkt tid över helt enkelt. Distans låter hur skönt som helst! Men man måste ju ha diciplinen till det…

Kommentarer är stängda.