Funktionärsuppdrag

Igår vaknade jag med feber, tog ett par piller och åkte bort på dragträffen. Kände mig bra, tills jag kom hem dvs! Idag var det dags för Hammarö Bk’s agilitytävling där jag lovat att vara funktionär, bara att trycka i sig ett piller till och åka iväg strax efter kl 7 på morgonen, lagom fräsch alltså!

 

Timmie fick följa med för att miljö- och störningsträna. Att sitta och gå fot medan tävlingshundarna värmde upp i det lilla uppvärmningsområdet var absolut inga problem alls! Himla gött att ha en hund som inte bryr sig om andra även om jag börjar se andra tendenser på att min söta valp är på väg att bli en jobbig unghund! Att ligga i buren gick också fint, har iallefall inte hört från någon bur-kamrats-ägare att han varit ohyffsad trots att buren inte var täckt.

 

Timmie för ungefär 20 kg sedan!

 

Vid lunch var det snabbt hem för att rasta Liam och hämta Neo som fick vara med under eftermiddagen. Det var drygt ett år sedan han var med i ridhuset och då var han inte helt bekväm i den miljön, annat var det idag! Flaggan i topp hela tiden 😀

 

Agilitytävlingen var förvisso väldigt kall trots att vi var i ett ridhus men den flöt på bra och jag tror inte att några större misstag gjordes! Som vanligt på agilitytävlingar så är både ljud- och energi-nivån väldigt hög så när man går ut där ifrån så dunkar hundskallen fortfarande i huvudet ett bra tag framöver. Då detta var en klass 3 tävling så var det mycket av den svenska eliten med, vilket var kul att se och visst blir man inspirerad av hundar som har superkontakt med sin förare, följer minsta kroppsvinkling och som sitter stilla i starten!

 

Dock så tänkte jag på en grej, som jag visserligen reagerat över tidigare men som blev så tydligt på tävlingen, sen när blev det mode att ha halti/”gentle leader” på sina hundar? Små som stora, lugna som tama, alla olika sorters hundar går numera i nosgrimma! Har sett hundar i Neos storlek, drygt 10 kg, som går med halti (!). Många är motståndare till att ha helstryp på sina hundar, vilket jag själv ofta har eftersom jag tycker det är snyggt och praktiskt, men att ha nosgrimma är tydligen helt okej? Speciellt eftersom den då tydligen verkar användas mycket på hundar som har problem med utfall, känns ju som en väldigt smart lösning eftersom haltin anses kunna skada nacke/hals om hunden bara tar ett stort språng. Tanken är väl att hunden ska sluta göra utfall emot andra hundar då den automatiskt får en korrigering när den gör utfall, ingen som tänkt på att hunden kanske istället förknippar korrigeringen med hunden och istället då gör fler utfall?

 

Efter en hel dag i ett kallt ridhus med dubbla jackor så tänker jag nu inta soffan för resten av kvällen!!

4 reaktioner på ”Funktionärsuppdrag”

  1. Vi har halti på många dragiga dagishundar, men att det skulle behövas om man bara har 1(!) hund som inte ens väger över 20 kilo och som man dessutom tränar (agility) med?!
    Inte riktigt samma sak som att ha 6*30 kilos hundar…

    1. Att ni har det förstår jag och trots att jag är en flexi-motståndare så finns det ju exempel när flexi är något posivit, tex på extremt jaktbenägna hundar som inte kan släppas lösa men som behöver lite ”frihet”, men att ha det bara för att man inte orkar träna inkallning på sin hund är bara löjligt. Att ha halti känns lite som samma grej :/

  2. Jag har haft halti på Issen under en period när han gjorde utfall. Det var egentligen av en enda anledning, nämligen att hans mun var under full kontroll. Jag upplevde inte att han tog haltin som en korrigering och då skulle jag aldrig använt den. Nej, den var bra för när han ville kasta sig mot någon, var munnen det som hamnade närmast mig och jag behövde inte riskera andra hundar. Sen tycker jag det är en annan sak att man har hundar som gör utfall och tränar agility med dem. Och en tredje sak att man har en enda hund som drar som fasen. Förra helgen råkade jag stå i närheten när en tjej frågade efter en anti-dragsele till en dvärgpincher. Klart man drar lite på munnen då 😛

  3. Quick fix och så lite ansträningning som möjligt genomsyrar samhället och så även hundvärlden verkar det som! Hoppas du har kryat på dig lite sen i helgen!

Kommentarer är stängda.