Fyrspannet testkört

Igår kom den fjärde hunden i Team Skägg till Sälen, Timmies och Trollets syrra Thia var den sista hunden att ansluta till laget. Igår blev det bara en lekstund för Thia med Liam innan det var dags att sova för mina skäggiga vänner men efter morronpromenaden så var det dags att testköra spannet! Vi for upp till husses jobb, Sälens Skoteruthyrning, där vi kunde köra på de privata lederna och därmed inte behöva möta några skotrar eller skidåkare. Lyxigt! Dock har det kommit drygt en decimeter snö inatt så några hårda och lättåkta spår var det då inte.

 

Dagens plan var att låta Thia och Timmie gå i led så att Liam skulle kunna gå bak med Trollet i utbildningssyfte. Trollet tycker nämligen om att hoppa över stamlinan vilket gör att hon trasslar till det för sig själv. Hon har ju bara gått bredvid Neo och den lilla skiten säger ju inget utan springer snällt på trots trassel. Liam däremot, Liam tollererar ingen lek eller andra dumheter i spannet utan där gäller det att hålla sig på mattan annars blir herrn sur som attan. Detta var även ett tillfälle att få testa Trollets kondition och träna Thia och Timmie på att leda.

Thia var supertaggad och visste precis vad det hela handlade om! Jag band fast släden i en skoter för att försöka få henne att inte tjuvstarta var meninglöst. Att binda fast släden visade sig också vara meningslöst för när jag satt in Thia, Timmie samt Liam i spannet och går iväg för att hämta Trollet som står uppbunden i en annan skoter så gör de tre skäggiga vännerna en gemensam insatts att försöka få tag i kampcockern Neo, som nu står 50 meter längre bort och skriker, och drar till varpå linan hakar loss och ekipaget sticker iväg >_< FAN!

Jag lyckas göra något Jackie-Chan-move och kastar mig bakåt, uppåt och sen nån volt och får tag i slädens handtag, släpas med, lyckas med nöd och näppe missa ett träd – det är svårt att köra vindelälvsdraget utan huvud – och är glad över att jag ändå har lite muskler på min kropp som orkar kasta upp mig själv så att jag får en fot på bromsen och få stopp på hela ekipaget. Stannar och tar en starkare lina + hake runt ett träd och in i släden. Thia ser grymt nöjd ut, jäkla sket hund som lyckas få grabbarna att bryta mattes stoppkommando..

Nåväl, bara att gå ner till uthyrningen igen och ta Trollet som nu är helt skogstokig och samtidigt säga ”hej hej!” till ett gäng med turister som nu liknar fågelholkar efter att ha blivit vittne till hur det kan gå 🙂 In med Trollet i spannet och sen, ett startkommando innan de får gå iväg! Och fan va de gick :O Satan i gatan! Och då var det tröga spår, vilken tur att det inte var hårda för då hade jag ju kört ihjäl mig! Trollet var supertaggad och hade fullt fokus framåt!

 

Trollet fick bestämma tempot då hon är den utav hundarna som kört minst drag men jag måste faktiskt säga att hon förvånade, stort! Vi körde drygt 16 km och de höll ett bra tempo och gick faktiskt bara ner i tempo i uppförsbackarna, annars var det en lätt galopp eller snabb trav som gäller, och när jag säger snabb så menar jag snabb! Med skoter har jag mätt Liams travhastighet och han kan utan problem trava i 21-22 km/h ett par kilometer och ännu fortare i kortare stunder 😀 Trollet orkare håll tempot hela rundan och även om hon inte drog hela tiden så orkade hon springa med, hon var ingen belastning för spannet under de stunder som hon inte orkade dra och ge allt! Att hon inte orkar dra hela rundan runt har jag full förståelse för, hon har inte de dragmusklerna eller dragkonditionen som de övriga har. Men hon har däremot springkondis och ett jävla arbetshuvud så man kan ju inte annat än att le när Trollet själv väljer att öka tempot och får då med sig resten av gänget i galopp när de sprungit över 13 km <3

Liam var en duktig utbildare och Trollet höll sig på sin plats. Timmie gick fint i led, som vanligt, och Thia likaså! De fick verkligen träna på kommandon då leden var översnöad på flera ställen! På myren såg inte ens jag vart leden gick utan fick skicka ut Neo för att se vart han gick igenom och vart han inte gick igenom, för att sen dirigera Timmie och Thia åt det hållet. Då märktes det att de ännu är unga och rutinerade för de såg stundvis ut att tänka: ”va fan, va då vänster?! Det finns inget åt vänster!! Bara snö!”. Liam däremot, han hade koll och gick åt vänster ändå, trots att det inte fanns nån led och som tur var så hängde det unga ledarparet med. Neo då? Ja han fick springa lös hela leden runt och även då aggera ledtestare samt härjat på uthyrningen så han är också nöjd nu 🙂

4 reaktioner på ”Fyrspannet testkört”

  1. Valpen är 4,5 vecka nu så snart flyttar lillan hem till oss! I lägenhet.. haha &hus! 🙂

  2. Sv: Ja tyvärr är det ju så. Tror det beror mycket på okunskap.

    Förresten så är jag lite sugen på att testa på drag. Jag cyklar mycket med mina hundar, men då är det mest ”springa fint på sidan” som gäller. Men skulle verkligen vilja prova på att testa på med min hane. Tror han skulle vara riktigt duktig.

    Har du några tips på vad jag ska tänka på? Vad ska jag tänka på när jag köper sele? 🙂

  3. Jag är grymt avundsjuk. Testkörde för några år sedan med Bardlands Ebbe, en springgalning. som hade full fart från start. Lycka till på Vindelälvsdraget.

  4. Fy fasen vad läckert med ett fyrspann med riesens!! Förstår att det går riktigt FORT… fattar inte att du vågar. Jag tycker det går dödligt fort redan med två skägg. =D Ser dock fram emot eventuell filmsnutt med de 4 svarta i spåret =)

Kommentarer är stängda.