Godkända MentalTest

Ibland, eller rättare sagt väldigt sällan, så gör vi aktiviteter som inte är dragrelaterat. I helgen hade vi en sån grej på schemat, nämligen mentaltest, vilket gjordes av både Ebbe och Aco på Arvika bhk.

 

Dagen innan testet så slog det mig, hmm.. Min hund har inte hört skott sedan MH’t för lite drygt 1,5 år sedan och jag tror aldrig att han har lekt med en främmande person sedan dess, lika förberedd som vanligt med andra ord 😉 Nåväl, mer ”rådata” på hunden än så blir det väl inte jämfört med t.ex. Liam som kört sök i många år innan vi gjorde MT och därmed hade betydligt mer inlärda beteenden.

Ebbe hade iallefall varken några problem att leka med testledaren eller med skottet, tänk att en sån icke-bruksig brukshund ändå kan göra bra ifrån sig 😉 Ebbe tyckte det var himla ballt att få springa OCH bita, däremot hade han typ inget intresse för kamptrasor som försvinner in i hål eller ”roliga” gubbar i skogen. Har nog för övrigt inte sett en enda hund som varit särskilt intresserad av den s.k sociala gubben.

Man brukar alltid få frågan om man är nöjd efter ett MT och ja, visst är jag nöjd och han betedde sig som jag trodde att han skulle göra så jag är inte så förvånad över hans reaktioner. Det bästa var nog dock att han fick beröm av domaren för sin perfekta exteriör, det tackar jag för 😀 Däremot passade han på att vara en liten finne i röven mellan momenten och hade helt glömt av hur man går i koppel samt att man inte pissar överallt. Men om det är någon gång som jag inte vill korrigera min hund så är det på såna test, då ska de få vara just hundar eftersom det är de vi testar.

 

Ute på testbanan gick även Ebbes syrra Aco som jag tror agerade som matte och husse hade trott. Hon var inte särskilt intresserad i att leka vilket jag kan tycka är lite synd men samtidigt så fungerar hon fint på andra belöningar och är en duktig arbetshund 🙂 Fina avreaktioner och fröken kunde allt bli lite förbannad! Just det här med lekandet på MT ska tydligen få lite mindre värde poängmässigt nästa år så kanske hade en hund som Aco fått bättre poäng på nästkommande MT-struktur där kampleken utgör mindre poäng av totalsumman medan andra delar av MT’t får ett högre värde? Nu är det ju inte möjligt att göra ett MT till men det hade ju varit lite intressant 🙂 Precis som det hade varit väldigt spännande att ha två identiska Ebbe men där den ena blivit tränad inom t.ex. sök eller bitarbete och där man sedan gör testet med båda för att se hur poängen skiljer sig åt pga inlärda beteende!

 

I vilket fall som helst så blev båda syskonen godkända på 411 poäng för Ebbe och 392 poäng för Aco! Nu återstår bara exteriörbeskrivningen som ska genomföras och förhoppningsvis godkännas, om de går igenom så kan de tituleras Korade!

 

 

En reaktion på ”Godkända MentalTest”

  1. Grattis! 🙂 Vi gjorde också MT den dagen i Arvika och den så kallade sociala gubben är ju ett knepigt moment hehe.. Tror dock att de ska ta bort det 2017, vilket är bra då det som du skriver inte verkar vara någon hund som uppfattar det sociala.

Kommentarer är stängda.