Höst = inkörning

Nu får vi väl ändå säga att hösten äntligen har kommit! Jag är ju en av dem som inte direkt gråter över att sommaren är slut, trots att det numera tar rätt lång tid komma ut då ungarna ska ha betydligt mer på kroppen än vad de haft denna sommar. Men men, man får ta det onda med det goda

Skärmavbild 2018-08-28 kl. 08.38.50

Temperaturen har varit betydligt lägre de sista två veckorna jämfört med första delen i augusti och eftersom jag nu inte jobbar varje helg så har jag kunnat lägga tid på att köra unghundarna. Viggo började jag ju köra in redan förra hösten men hans inkörning har legat på is i flera månader, dels pga värmen och dels på grund av bristande motivation från min sida. Men hösten får mig alltid på bättre humör och vintern känns inte längre så långt borta 🙂 Så nu har vi satt igång!

 

Med Viggo känns det inte som om han tappat så mycket, snarare tvärt om så har det nog varit bra för honom att få lite paus och tänka lite. Han har mer fokus framåt, jobbar mer självständigt och ligger på bättre i selen jämfört med i våras. Bara att nöta på alltså.

Skärmavbild 2018-08-28 kl. 08.37.48

 

Billie har varit en stjärna sedan första gången hon fick på sig selen, vilket kanske kan ha något att göra med att hon är helt värdelös på att gå i koppel 😉 Hon är väldigt lik Nikki, hon älskar att springa och gillar att vara först. Hennes balans mellan självständighet och samarbetsvilja gör att hon väldigt enkel att köra och styra, ska bli spännande att se hur hon utvecklas!

Skärmavbild 2018-08-28 kl. 08.37.15

Birk jobbar också på bra men har inte riktigt med samma intensitet som Billie. Birk är något mindre självständig än Billie och lite klistrig vilket gör att vi får jobba på att han ska arbeta ifrån mig. Han jobbar bra i selen om man är nära mig men tappar en del intensitet och kraft i selen om han ligger längst ut i linan. Han är dessutom lite förarvek vilket gör att jag måste tänka på hur jag berömmer, att ge för mycket beröm gör att han vänder upp och kommer in till mig för mer beröm vilket jag inte vill. Så, vi jobbar på att hitta en balans mellan självständighet och självförtroende medan jag måste bli bättre på att berömma honom väldigt lågmält.

 

Jag fick en fråga om varför jag inte bara kör in dem i spann direkt, eftersom det är just i spann jag tänkt att köra dem senare. Jag skulle absolut kunna köra in dem i spann men jag väljer att köra in dem en och en av flera olika anledningar.

1 – Relation
Det är sällan jag gör något med hundarna en och en, vår vardag med barn och hundar fungerar tack vare att jag har en flock som fungerar och att hundarna gör i princip allt i flock. När jag kör in dem enskilt så får jag och den hunden tid tillsammans där vi får bättra på vår relation och ta oss genom utmaningar som ett team vilket bygger vår team-känsla ännu mer.

2 – Minskade störningar
När jag kör in hundarna enskilt så är det bara jag och hunden med sele och lina. Inga fordon som ibland kan vara i vägen, inga linor från andra hundar som de kan fastna i och inga andra hundar som de nya hundarna kan bli störda av. Få störningar = mer fokus på rätt beteende = mindre stress = färre felbeteenden.

3 – Jaga eller dra?
Jag vill lära hundarna beteendet att dra, inte att jaga efter hunden framför. Jag vill göra dem medvetna om vad de gör med sin kropp och sätta dem i rätt sinnesstämning, de ska dra fokuserat framåt och strunta i allt annat,  inte bli helt hysteriska för att de ska jaga ikapp något.

4 – Självständighet och självkänsla
Som sagt, mina hundar lever i flock och i en rangordning så kan det ibland bli så att någon hund inte får utveckla sin självständighet och självkänsla. När hunden får komma ur flocken och jobba enskilt så får den utveckla sin självständighet och sitt självförtroende, under min guidning.

Skärmavbild 2018-08-28 kl. 08.38.30

Ett argument till att köra in hundarna i spann med rutinerade hundar är såklart att de lär sig av varandra då de yngre hundarna tar efter de äldres erfarenheter. Det går säkert fortare att köra in hundarna så men jag tycker det ändå det är värt tiden att köra in hundarna enskilt då jag ser många fördelar med det, framförallt relationsmässigt. När inkörningen väl är klar kan jag sätta in dem i spannet och låta dem ta lärdom av de äldre hundarna 🙂

20131121-175216.jpg(Neo och Nikki, Trysil, november 2013)

Om ni vill veta mer hur jag kör in hundarna och hur jag lägger upp start-träningen så finns ett gammalt inlägg om det under Draghundskolan!