Hundförsäkring och fler tips inför valpköpet

 

Det är ett stort ögonblick i livet då en ny familjemedlem kommer hem. Familjen har kanske förberett länge för att valpen ska få en bra start. Här kommer några tips som ni inte får glömma!

Förplanering

Det första många tänker på inför ett valpköp är namnet. Det ska följa med i många år och blir därför en viktig del i den nya familjemedlemmens ankomst. Tvåstaviga namn brukar vara bra för hundar, då de både är lätta att ropa och uppfatta.

Det finns dock många andra saker ni behöver göra klart innan. Det är till exempel viktigt att alla i familjen är överens om rutinerna för den nya hunden och att alla gör lika. Kom överens om en sovplats, vilka tider som gäller för mat och motion samt vem som ska ha hand om de olika sysslorna.

Ni behöver också säkra huset och plocka bort saker som små nyfikna valpar kan lockas att tugga på. Det kan handla om sladdar, giftiga krukväxter eller olika kemikalieflaskor och rengöringsmedel som står tillgängligt.

Det är också en god idé att ordna med en medicinlåda för hunden. Där kan ni samla kompresser, fästingmedel, febertermometer, pincett och annat som kan vara bra att ha.

Vid köpet

Det finns mer eller mindre seriösa uppfödare av hundar. För att inte stödja oseriös verksamhet finns det några saker du kan tänka på vid köpet. Att få möta tiken och se hur valparna levt sin första tid är en bra start. En seriös uppfödare ser också till att valpen är ID-märkt, vaccinerad och avmaskad innan försäljning. Kolla upp dessa saker med uppfödaren så att ni vet att allt är i sin ordning. En bra uppfödare kommer ni också kunna ha hjälp och stöd av i det fortsatta arbete med hunden.

När valpen kommer hem är det viktigt att den får en bestämd matplats och en viloplats. Detta för att den ska kunna göra sig hemmastad och få ro. Vissa väljer att köpa fina hundsängar, men en filt i en enkel låda fungerar också utmärkt.

Det är också mycket viktigt att se till att ni har en bra hundförsäkring till den nya familjemedlemmen. Valpar är nyfikna och leksna, och de har en viss förmåga att hitta på trubbel. Svedea har en bra hundförsäkring som ger ett gott skydd om olyckan skulle vara framme.