Hur fyra blev fem

Jag vet att många är nyfikna så jag får väl dra historien igen om hur valp grön hamnade här. När Timmie och Trixie parades hade jag bestämt mig för att inte ta någon valp utan den valpen som jag skulle få i betalning skulle ut på foder hos just Håkan och Karin, det hade varit bestämt sedan länge. Valparna föddes och som tur var blev det två tikar, en till Lea och en till Håkan! Jag är ingen sån där ”åhhh valpar! Jag vill ha en valp!”- människa. Valpar är jobbiga, det är ett jäkla pass, de biter sönder saker och man kan inte göra något med dem, iallefall inte köra drag på ett par månader. Så när vi skulle hämta hem lilla Aco så hade jag ingen tanke på att jag överhuvudtaget skulle fastna för en valp, men det gjorde jag ju.

Valpgrön. En härlig attityd förpackat i långa ben med sträv päls och utan skägg. Tänkte inte mycket mer på det, husse och jag hade bestämt att ingen mer hund och alla valpar hade redan planerade hem att åka till. Men så vart Liam halt och inte så som han varit någon enstaka gång tidigare, nu var det annorlunda. Han gick annorlunda och agerade annorlunda, något var fel. Röntgenbilderna visade pålagringar i hela ryggen. Domen blev smärtstillande, troligtvis livet ut, i kombination med träning. Då medicinerna naturligtvis är dopingklassade så var tävlingskarriären över. Husse, som är tävlingsmänniska precis som jag, vet hur mycket draget betyder för mig la fram förslaget efter att chocken om Liam lagt sig om att ta en valp från Timmie x Trixie kullen. Funderade på det ett tag innan jag kontaktade Lea och hörde om valp-grön som då fanns kvar. Sen gick allt väldigt fort, in med ansökan hos Jordbruksverket för att ta hem valpen, den godkändes på ett par dagar och sedan var det bara att planera in resa för att möta Lea som levererade valpen – tack – och vips, så stod jag i Stockholms hamn med valp grön i famnen!

Det var inte så många som visste om att jag skulle hämta Skurt som han kallas av somliga… Det var ett aktivt val, jag orkar inte riktigt med alla negativa kommentarer om hur många hundar jag har. Tydligen är det väldigt intressant att prata om antalet hundar jag har och somliga personer stör sig på det, personer som jag inte umgås med och som inte lever mitt liv. Troligtvis är deras egna liv så ointressant då de har tid att störa sig så enormt på andras 🙂 Om jag skulle sätta mig själv i ett fack inom hundvärlden så är det i drag/slädhundsfacket och med 5 hundar så ligger jag i lä då flera utav de som jag betraktar som vänner har minst ett 10-tal hundar hemma.

Iallefall. Ebbe som han nu heter har ju bara varit med oss i ett par dagar så vi lär fortfarande känna varandra. Det som jag märkt hitills är att godis inte är så viktigt för grabben, däremot så älskar att han kampa och gör det gärna, mycket och med allt! Han lyssnar bra på de övriga hundarnas språk och tar åt sig av tillrättavisningar. Han kör fullt ös medvetslös en stund för att i nästa somna som en stock på golvet. Han har noll självbevarelsedrift när det gäller miljöer och klättrar med lätthet upp på kompostgallret som vi har på verandan.

Vad ska det bli av denna pojke då? Ja han ska köra drag och det är väl typ det 🙂 Har inga som helst planer på att köra något annat med honom även om jag vet med mig att vi troligtvis kommer att hitta på lite annat i mellanåt. Lite lydnad kommer det naturligtvis att bli, dels då man måste ha godkänt lydnadsprov för att kunna ta cert i drag men även för att jag tycker att det underlättar något enormt att ha lydnad på sin hund när man kör drag.

För att svara på frågan som några kanske undrar nu, ”varför har du så många hundar?” så svarar jag – för att jag älskar att hålla på med draghundsport med allt vad det innebär. Följdfrågan brukar då bli ”vad är det som lockar?”. Ja, vad är det som lockar med att stå i timmar bakom hundarna, pisseblöt under barmarksperioden och iskall under vinterns kallaste dagar. Vad är det som gör att man lägger oförskämt många timmar på att köra hundarna, flera tiotusentals kronor per år på foder, utrustning, anmälningsavgifter och diesel. Att gå upp kl 5 för att hinna träna innan värmen kommer eller att fredag och lördagkvällar ge sig ut och komma senare till middagen.

Eftersom du ställer frågan, kommer du aldrig att förstå svaret.

27 reaktioner på ”Hur fyra blev fem”

 1. Haha ja det är många som stör sig på mycket! Känner igen det där så oerhört väl… Folk ska bara veta hur våra nästkommande månader kommer att se ut, eller nej förresten det ska nog folk inte göra 😛
  Men håller med om att valpar är INTE kul, det är INTE mysigt många minuter om dagen, men står man ut och har övat upp sitt tålamod så blir dom helt okej inom några månader 😛

 2. Förstår inte hur folk orkar lägga sig i. Det är ju ditt hem, din flock och dessutom så är du mkt aktiv människa som ägnar massa tid åt dina hundar – precis som det bör vara (tycker jag) 🙂

  PS: Jag visste innerst inne att du kommer att ha en valp ur den kombinationen hemma. Vet inte vad det var som gav mig den känslan men känslan funnits där länge…

 3. Antalet är väl upp till var och en om man kan ge dem ett aktivt liv!
  Det jag kände mig besviken över var ditt förra val av ras.. 😉 skämtar bara.. lite.. 😀
  Kör så det ryker!
  Pampigt var det iaf att få följa med bakom dina hundar på invigningen av bruks SM!!

 4. Hej!
  Har följt din blogg ett tag och måste bara säga att jag är grymt imponerad av dig. Jag har aldrig provat drag och har ingen större längtan till det. Jsg tillhör dessutom de där som bara har en hund, valp visserligen. Så, nä, jag kommer nog aldrig att förstå tjusnigen med att gå upp kl 5 på morgonen och frysa, men jag tycker det är otroligt häftigt med folk som hittat något som de brinner för så mycket som du och som vågar hänge sig åt det. Så kör på, skit i vad andra tycker och lycka till med lille Ebbe 🙂

 5. SV: Idag är det första riktiga höstdagen, annars så försöker temperaturen hålla i sig över 15 grader, vilket är tråkigt för då kan man inte träna :/ men har läst att det börjar bli kallt uppe hos er 🙂

 6. Folk snackar – ja!
  Om antalet hundar, om hundarnas beteende om vad man har på sig och vem man ligger med.
  Det verkar vara en sjuka som är extremt utbredd här uppe, faktiskt det mest negativa med att bo här om du frågar mig!
  Men man får skita i det helt enkelt och göra det som känns rätt för en själv!!!
  Lycka till med liten terrorist, det kommer att bli kanon! Vi ses

 7. Hur många hundar man nu än har, spelar ingen roll så länge man hinner ge alla kärlek och motion 🙂
  Ett sådant klockrent svar du gav på sista delen om hur man kan lägga så mkt tid på att träna drag, får själv ofta höra hur man kan tycka att det är roligt osv. Men precis som du säger, har man inte testat det, så får man heller inget svar på frågan 😉

 8. GRATTIS till yttligare hund! 😀 😀 😀 Jag vill också ha 3, 4, 5 ,6 hundar! Men de får vänta litet till tills jag har hus och bil, hihi!

  Jag beklagar det med Liam, det var väldigt tråkigt, men han kan vara lycklig att han har fått varit din hund. Bästa åren har han haft! Nu får han vara med och uppfostra en valp och en unghund!

  Bättre coach än Liam kan dom nog inte få 😉

 9. Tack för att du låter oss få en inblick i det fantastiska liv som du ger dina hundar! Jag är mycket imponerad och önskar er alla framgångar! Du har en fantastisk flock och Ebbe har tur som fått komma till er! Fortsätt dela med dig – det är fantastiskt att läsa! Jag blir lika glad varje gång jag kikar in här!

 10. Jag stör mig inte det minsta på att du har så många hundar men jag tycker du är helt jävla galen 😉 Lycka till med nyförvärvet. Hoppas vi ses i Filipstad i oktober.

 11. Kan inte förstå hur folk orkar bry sig om antalet hundar nån annan människa har.. men men.. de kommer väl alltid att finnas dumma människor i världen 🙂
  Kämpa på och lycka till med den lilla! 🙂

 12. ALL lycka till dig och din underbara flock!
  Vill du låna muskelkraft eller en ”stämningshöjare” med mycket spring i benen så skickar jag upp någon av mina! 😉

  Kraaaam

 13. Har läst din blogg nu i närmare ett år och är det någon som ska och kan ha fler hundar så är det du. Jag kan slå vad om att dina hundar har fler förutsättningar till långa, lyckliga och bra liv är många andra hundar! 🙂 Så lyssna inte på andra, utan kör ditt race! 🙂

  Ska bli spännande att följa med i den lilles uppväxt och se vad ni hittar på för skoj!

 14. Jag var snarare förvånad över att du inte skulle ha en valp efter Timmie hemma så nu känns det rätt 🙂 (smygläsare)

 15. Strunta i skitkommentarer. Det kommer ofta från folk som inte delar samma intresse och livsstil. Jag får samma kommentarer från familjen och jag har bara tre(snart ev en fjärde). Jag brukar svara tillbaka att ni kan skaffa era barn så skaffar jag mina hundar end of story. Det brukar få tyst på dom.

  Håller man på med drag, brukar antalet hundar inte minska direkt – det är ju kul när det går undan 😉

 16. Vilken spännande överraskning att se att fyra blivit fem. Ska bli skoj att följa alla fem hundar. Låt folk som vill prata, prata. De kommer prata oavsett vad du säger. Lycka till med flocken och kommande säsong.

 17. Så folk stör sig på att ni har många hundar?

  Bara för att vissa bara klarar av en hund eller knappt det betyder det ju inte att du inte klarar av betydligt fler? Ni är ju inte samma?

  Och ytterligare en hund till spannet, det var väl inga konstigheter? Som läsare har man ju väntat på det ju! 😛 😉
  Största frågan är väl: har hunden/hundarna det bra? Här finns det ju inga tveksamheter på den punkten direkt. De får aktivitet, de blir älskade och omhändertagna och de behöver aldrig vara ensamma med en så stor hundflock. Vad är problemet? Vad det än är så är det inte ditt problem i alla fall.
  Och det kommer inte hindra dig från draget. Möjligen mer tvärt om. ^^

  Så fortsätt kämpa å gosa med din fina flock. Det finns alltid de som vill sprida elakheter. Och sen finns det många som finner det du skriver väldigt inspirerande och inte alls vill att du ska sluta. 🙂

  Sån sötnos din lilla nya stjärna är! Klart du ska ha en valp efter Timmie!
  Ha det!

 18. Nu har jag inte varit inne på ett tag ser jag. En ny valp 🙂 kan hålla med dig om att själva valpstadiet är drygt. Man bara väntar på att de ska bli stora! Kör man drag så förstår jag att man vil ha fler hundar än om man kör bruks. De går ju liksom att träna flera hundar samtidigt. Jag hade velat ha en hel drös jaktcockrar. Men min sambo säger nej 🙂

 19. hej.
  håller med några andra här..är det nån som verkligen JOBBAR sina hundar så är det DU..du är SUVERÄN. hundr SKA jobba,och du gör en suveränt jobb!!
  stackars Liam…men han har varit duktig HELA vägen <3
  go go!!!

Kommentarer är stängda.