Hur tänkte jag nu?

Så, förhoppningsvis har vi valpar nästa vår 😀 Himla spännande. Men hur tänkte jag när jag valde en helt omeriterad hane? Jo, ungefär så här:

 

Att Hasse i sig är helt omeriterad ser jag egentligen inte som ett problem i sig då det finns en hel drös med välmeriterade hundar bland hans helsyskon, halvsyskon, på mammans sida och pappans sida. Visst hade det väl varit ett plus i kanten om Hasse hade några tävlingsmeriter men han har nämligen ett par kvalitéer som är viktigare än tävlingsmeriter, och att han används i dragarbete är för mig ett stort plus eftersom det inte finns så många riesens som gör det. Förutom sitt, enligt mig, snygga och praktiska yttre så har Hasse flera saker jag värdesätter högt! T.ex. så bor Hasse med tre andra hanar utan några som helst problem. Nu börjar säkert några tänka att det beror på att den flocken har en bra förare, och ja så är det också! Men, hunden i sig måste ändå har vissa egenskaper för att klara av flocklivet med samma kön. Det måste finnas ett viss mått av tolerans och flockkänsla samt låg könsaggressivitet hos en hund för att klara av att leva i en flock. Om allt bara hängde på föraren så skulle vilken hund som helst klara av vad som helst och bli en stjärna i rätt förares händer och ja, riktigt så är det ju inte. För mig är det inte viktigt att hundarna ska älska varandra, men de ska tolerera varandra och att leva i flock. Mina är inte heller bästa kompisar alla dagar i veckan men de respekterar varandra och går ihop utan problem. Hasse har dessutom inga problem att arbeta och umgås med löptikar, vilket jag också uppskattar då man inom draget får tävla med löptikar. Vad spelar det för roll om hunden har jättebra arbetskvalitéer men inte kan arbeta om det funnits en löptik på platsen för ett par timmar sedan?

 

När jag träffade Hasse så träffade Hasse typ större delen av min släkt, varav i princip alla är mer eller mindre ovana med hundar varav några till och med är lite hundrädda. Hasse tog alla dessa konstiga människor och deras konstiga beteenden (som tex att hundrädda människor som av någon anledning bara måste hälsa) med ro och lugnade till och med ner ett par utav dem. Det var lite situationer som hundar med nervösa tendenser eller ”hög integritet” inte hade klarat av så bra, men Hasse fixade det fint.

Något som också är jätteviktigt för mig är detta med mage, hud och tassar. Vad jag, Hasses ägare samt uppfödare vet så finns det inga hundar med ”känslig mage”, hudproblem eller svaga tassar i linjerna. Med tanke på hur hårt fysiskt arbete sliter kan slita på tassarna så är det viktigt att de är starka. Det finns tyvärr riesens som behöver skor eller strumpor när de går promenader eftersom deras klor är så svaga, att utföra någon form av arbete med en sådan hund utan att förstöra tassarna ännu mer är väldigt svårt. No feet, no game! Att tävla och vara iväg hemifrån kan vara stressande, har man då en hund med känslig mage så kan magen krascha vilket innebär att hunden inte kan prestera maximalt.

 

Så ja, meriter är inte allt även om det är trevligt att ha dem 🙂 Jag tror och hoppas att kombinationen kommer att ge lagom stora arbetsmaskiner. Kullen tas som sagt eftersom jag själv behöver fler hundar, inte för att kränga valpar så förhoppningsvis blir det inte fler valpar än vad som behövs.

4 reaktioner på ”Hur tänkte jag nu?”

 1. En helt glasklar förklaring! Man får ofta dumma frågor när man väljer att avla på nåt annat än dubbelchampisar. Hur många ska fu behålla själv? 🙂

  1. Ja, meriter är kul men det är inte allt 🙂 Sen är det ju så himla olika vad som är viktigt, för många med riesen är det superviktigt med ett fast och fullt bett (i och med att många köra IPO), själv skiter jag fullständigt i hur hunden biter men tycker det är viktigt att den social kamplust och gillar att leka, men om hunden använder hela eller halva munnen är för mig helt orelevant 🙂

   Hmmm. Kanske alla? 😀 Nej, det blir nog 2 som stannar och sen vill jag gärna ha ut 2 på foder.

 2. Jag skrev ju på Facebook att jag tror att det blir en kanonkombination och det utan att gått in och läst på om just Hasse. Utan att ha träffat någon av er ägare så har jag följt dig samt Ekhöjds-hundar sen jag blev intresserad av rasen och tycker att jag fått en bra överblick helt enkelt. Och jag tror på att bevisat arbete i linjerna ger resultat helt enkelt. Sen finns det såklart individuella skillnader, men om Hasse (som exempel) var ett måndagsexemplar så skulle ju ägaren se skillnaden i träningen och var denne det minsta tveksam så skulle han inte vara tillgänglig för avel innan han bevisat ”sin duglighet i arbete”.

  Förstår någon hur jag tänker eller svamlar jag bara?

  1. 😀 Förstår vad du menar 🙂
   Jag tror också att det blir en bra kombo och att Hasse inte är meriterad känns inte som en big-deal med tanke på hur det ser ut i linjerna i övrigt 😉 Syskonen presterar ju i alla möjliga grenar! Ska bli superkul att ha egen uppfödda tävlingshundar som förhoppningsvis blir lika duktiga som sina släktingar!

Kommentarer är stängda.