Hur tänkte RC här?

Sedan mina förra funderingar på hundfoder så har många andra tankar uppkommit och många verkar ha varit mer eller mindre ovetande om vad många foder faktiskt innehåller!

 

Har funderat lite på alla dessa rasfoder, behöver verkligen en pudel ett annorlunda foder än vad dvärgschnauzer? Är ett rasfoder verkligen så mycket bättre än ett foder anpassat för hundar i den mindre storlekskategorin? Eftersom jag har andra foderintresserade vänner som dessutom har dvärgschnauzer så spanade jag lite…

 

Dvärgschnauzern lider tydligen utav urinsten och enligt Dvärgschnauzer-ringen så lider 5,3% av hundarna utav detta. Den foderproducent som jag direkt kom att tänka på, som har ett dv.sch. foder, var Royal Canin (som för övrigt har 29 olika rasanpassade foder).

 För att få en bättre förståelse hur urinsten blidas kommer här lite info taget ifrån Dv. schnauzerringens hemsida:
Joner, dvs positiva partiklar (till exempel kalcium) och negativa partiklar (till exempel fosfat och oxalat), förekommer normalt hos hunden i urinblåsan och urinledaren. Vid anhopning av partiklar skapas kristaller, synliga i mikroskop. Kristallbildning underlättas av vätskebrist. Ju mer utspädd urinen är desto mindre kristaller och konkrement (”grus”) bildas. Urinsten (och för övrigt njursten, som är mycket ovanligt hos hundar) består av hopklumpning av kristaller. Förekomst av kristaller betyder inte nödvändigtvis att hunden får/har urinsten men kan innebära en ökad risk och bör undersökas närmare – på helt färsk urin. Urinstenar ser man med blotta ögat.

 

Alltså; en basisk miljö och koncentrerad urin gör att risken för att hundar drabbas av urinsten ökar.

 

 

Så här står det om just urinsten på RC’s hemsida där Dv.Sch fodret beskrivs:
”Schnauzern löper större risk än andra hundar att få urinsten. Miniature Schnauzer 25 bidrar till att urinen blir surare och mindre koncentrerad vilket spelar en viktigt roll för urinvägarnas funktion. Uppmuntra hunden att dricka mycket vatten för att späda ut urinen. ”

 

 

Vad innehåller då just RC’s dv.sch.foder som då alltså ska minska risken för att urinsten ska blidas?
Ris, majs, torkad fågel, vegetabiliskt proteinisolat, animaliskt fett, majsgluten, korn, hydrolyserat animaliskt protein, mineral, cikoriaextrakt, fiskolja, vegetabilisk fiber, sojalecitin, frukto-oligosackarider, vegetabilisk olja (soja, borago), psylliumfrön/skal, kaliumcitrat, L-lysin, DL-methionin, natriumpolyfosfat, taurin, äggpulver, L-tyrosin, skaldjurshydrolysat (innehåller glukosamin), ringblommeextrakt (innehåller lutein), extrakt från grönt te och druvor (innehåller polyfenoler), L-karnitin, hydrolysat från brosk (innehåller kondroitin).

 

 

Här börjar iallefall jag fundera på en sak, kanske är det för att jag har en farfar med katastrofalt dåliga njurar (som får dialys 3 gånger i veckan, 5 timmar per gång) och att jag dessutom själv bara har en njure som jag reagerade. RC’s foder innehåller nämligen både extrakt grönt te och druvor, vilket kanske inte låter dumt, om man inte vet vad just detta gör i kroppen dvs. Druvor/russin kan ge njursvikt och njurskador medan grönt te kan ge allvarliga skador på levern. Men, vad har då detta att göra med urinsten? Jo, vilken funktion har njurar och levern i kroppen? För att inte gå in på en massa termer och fysiologi så kan man säga att njurarna producerar urin medan levern tar hand om de flesta gifterna. Vad händer då om dessa funktioner slåss ut, säg av att man stoppar i sig saker som ger skador på just dessa organ? Om levern inte fungerar så kommer den ju inte kunna ta upp farliga ämnen utan de kommer att fortsätta genom systemet och vidare ut i kroppen som just gift, vilket i sin tur kommer att påverka njurarna som rensar blodet och producerar urin! Om njuren inte kan fungera ordentligt så kommer den inte kunna ta rensa blodet ordentligt, därmed kommer slaggprodukterna inte ut utan fortsätter att cirkulera i kroppen medan det som faktiskt rensas blir mer koncentrerat – alltså urinen som dessutom blir mer basisk.

 

Summa sumaru; varför tillsätter man ämnen som faktiskt bidrar till en ökad risk för urinsten hos en ras som har problem med just detta?

 

Ibland måste man helt enkelt tänka ett steg längre, att svälja all reklam med hull å hår kanske inte alltid är så bra.

2 reaktioner på ”Hur tänkte RC här?”

  1. Lätt svarat på; RC tänkte att ”det låter bra, vi kör på det”.

    Utöver sitt ”gröna te” och vad det va, så vilket jäkla skitfoder där både ris & majs står först på innehållsförteckningen. Två födoämnen som hundar öht inte behöverfå i sig! Värdelöst!

Kommentarer är stängda.