Ingen lägenhetshund!

Att alla människor inte bör ha hund är inget jag motsätter mig. Att ha hund borde inte vara någon rättighet för fy fasiken vad många människor det är som inte gör sig förtjänta av ”titeln” hundägare! Kan man inte ta hand om sig själv, så ja, då bör man inte ha hund och inte skaffa barn för den delen heller. Att man kan vara en dålig hundägare pga sitt beteende eller psyke är en sak men att man kan vara en dålig hundägare pga sitt boende tycker jag är himla intressant!

 

I annonser läser man ibland hur, främst jakt,bruks och vall-, hundar enligt säljaren inte alls lämpar sig som lägenhetshund. Här i Dalarna har jag flera gånger fått folk att höja på ögonbrynen när jag berättat att jag inte bara har en, inte två utan tre och nu fyra, imon fem, hundar i en lägenhet :O Hur går det?! Står huset kvar? Tuggar de inte på möblerna? River sönder tapeter? Mitt, någon kaxiga, svar på frågan, går det? är alltid – ”ja, jag både rastar, tränar och motionerar mina hundar utomhus så det går alldeles utmärkt att ha hundarna boendes inomhus”. Oftast ser folk ut som fågelholkar och börjar sedan le när de inser att ja, hon har ju faktiskt rätt men ibland får man ändå svaret ”usch, jag skulle aldrig låta mina hundar bo i lägenhet”. Man kan ju fundera på hur dessa hundar är, som inte kan bo i möblerade lägenheter, men det jag främst funderar på är hur alla husägare får plats med skogen inomhus? För visst måste det vara det som är skillnaden, att hushundar har det bättre än lägenhetshundar, att de helt enkelt har skogen, löpband, sjöar, lydnadsplaner och allt annat inomhus 🙂

Trollet och Neo, två lägenhetshundar

 

Vi bor också i hus, tillsammans med tre andra familjer 🙂

 

7 reaktioner på ”Ingen lägenhetshund!”

 1. Stör mig också på dessa annonser och folk som tänker så. Är ute typ 7-8 timmar varje dag med min hund, hemma sover vi bara alt. vilar. Ser inte hur det skulle kunna vara annorlunda att bo i ett hus. Tvärtom, då har man ofta tendens att bara släppa hunden i trädgården istället för att ta en ordentlig promenad.
  Hälsn. från Emilia & skägget Strike

 2. haha den sista meningen, så rätt! 😀

  – tack för svaret ang cykeln, ska önska en sån till min 25 års dag i april hihi hoppas jag får en sån!

 3. Underbart inlägg! Och tack för din kommentar förut, det är ju faktiskt så att så länge man lär sig av sina misstag så är det bara att sopa bort och gå vidare 🙂

  Tycker det är intressant det där med vilka hundar som är lägenhetshundar och inte. Min fundering är att det kanske borde vara motsatt egentligen.. Att alla våra sällskapsraser inte passar som lägenhetshundar för dessa människor engagerar sig inte i hunden på samma sätt som ”vi” som köper en arbetande hund, och dessa hundar kanske skulle må bättre av att ha en trädgård att husera i också? Generaliseringar till tusen, jag vet. Men intressant ändå!

 4. Det är som vanligt, problemet är inte boendet. Det är hundägaren. Jag har också haft många hundar i lägenhet. Inte för att vi var så mycket i lägenheten, mest var vi väl ute och gjorde något. Det är väl det som är grejen, en hund i hus kan ha det precis lika illa som en lägenhetshund om den bara rastas runt kvarteret och aldrig får någon stimulans. Fast vad vet jag kanske finns det de som har det inomhus som du säger i sista meningen ;).

  Tack för din kommentar på mitt senaste inlägg!

 5. Vi har lägenhet &hus. Fungerar lika bra för hundarna i båda, som mest i lägenheten har det varit elva hundar. Inga som helst problem och grannarna säger ingenting, då våra hundar är tysta och vet att inne är det endast vila. Precis som i huset. Våra gäster säger alltid att vår lgh är väldigt fräsch och inte alls ”hundig” eller luktar hund, som minst har vi alltid fem hundar hemma.

 6. Själv bor jag i lägenhet med mina tre bearded collies och det är inga som helst problem. Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara sämre att bo i lägenhet med hund än att bo i hus?

  Så länge man tar hand om sin hund och uppfyller dess behov så tycker inte jag att det spelar någon som helst roll var man bor.

 7. Bra skrivet! När vår familj köpte vår första hund, en shiba, så tyckte ägaren att det var kanon att vi bodde i lägenhet just då. För att hon resonerade att skaffar man hund i lägenhet så kommer man oftast ut mer med hunden och ser till att hunden verkligen får komma till skog, mark och långa promenader istället för de som bor i hus som har tillgång till stor tomt och ibland bara släpper ut hundarna i trädgården.
  Väldigt vettigt resonerat, klart att det inte alltid är så, men jag tror att risken är större att hunden inte får lika mycket motion om man bor i hus med tomt.

Kommentarer är stängda.