Inkörning av Viggo & Maya

Jag får en del frågor gällande inkörning av hundar och som med så mycket annat så finns det flera olika sätt för att komma dit man vill. Man kan köra i spann, använda sig av en hare, köra med utplacerade föremål etc. Jag kör på mitt sätt vilket går ut på att jag vill lära mina hundar (som inte har någon som helst framavlad draginstinkt) att dra, inte att jaga efter något annat ekipage eller springa till något föremål, och jag gör det individuellt och utan hjälper.

Maya och Viggo är under inkörning, något senare än vad jag kört in mina andra hundar men det har inte riktigt funnits tid eller energi för att göra det förens nu under vintern. Jag har filmat ett par av våra träningspass dels för att ha något att se tillbaka på för egen del men även för att dela med mig av dem. Anledningen till att jag vill dela med mig av det är att jag upplever att många ger upp för fort när de tränar in draget på samma sätt som jag gör. Man vill se resultat, och man vill se det NU. Inte om några veckor eller månader.

På filmen ser ni Maya vid ett träningspass och här tror jag att det är hennes typ tredje pass. Viggo syns vid två tillfällen med ungefär en månad mellan passen, första passet är vid samma tillfälle som Mayas och det andra passet är två pass efter det första. Det som jag fokuserar på så här i början är att försöka få hunden att gå före mig, hålla sig hyfsat på vägen och lägga tyngd i selen, om den sedan går lite som en vindrutetorkare, går högt eller lågt med huvudet är inte något jag lägger energi på nu.

Maya har redan från början haft ett väldigt sug framåt, hon vill gärna gå före och har redan från början legat på rätt bra i selen även om hennes förmåga att fokusera på arbetet i längre perioder behöver tränas upp.

Viggo däremot har inte alls haft samma sug framåt, hans första pass bestod av att han gick i höjd med mig eller nån halvmeter framför, väntade in mig och han drog inte mer än någon meter på hela den 1,5 km långa rundan. Jag gjorde inte någon stor grej av det utan gick på och berömde honom när han började närma sig den position jag vill ha. På filmen ser man en tydlig förbättring från det ena träningstillfället till det andra 🙂

 

Sammanfattningsvis, få inte panik om det tar lite tid! De första passen så ser mina hundar ut som förvirrade höns, men det är inget jag hetsar upp mig för.

”Don’t give up, great things take time”

1609975_578871638875090_130961390_n

 

 

Om ni vill veta mer om hur jag tränar in draget så hittar ni en längre text under ”Draghundskolan” i menyn ovan.