iq-fiskmås?

Fick hem Hundsport idag och det är väl en tidning som jag bläddrar igenom för att sedan lägga i tidningsstället. Sida upp och sida ner av utställningsresultat och bilder av förstörda raser är inget för mig. De artiklar som handlar om tjänstehund, intervjuer och intressanta rasspecialer brukar jag däremot lägga ett par minuter på. Mickie Gustavsson eller Anders Hallgrens kolumer brukar jag bara bläddra förbi då deras svamlande om diverse skit är lika upphetsande som att se en pensionär mata fåglar. Det var tills idag när en underrubrik i Anders Hallgrens artikel fångade min uppmärksamhet, ordet Weight pulling.

 

För er som inte läst artikeln så kommer här ett utdrag.
Weight pulling

Weight pulling är en machosport för muskelfixerade med främst pit bull-hundar, men sägs kunna passa alla raser. ”Sporten” går ut på att en hund ska dra en släde eller vagn en viss sträcka på tid. Hundarna är försedda med sele för att fördela trycket över frampartiet. Släden eller vagnen är försedd med ordentliga tyngder, så att hunden måste anstränga sina muskler maximalt för att kunna orka. Påminner om tyngdlyftning hos kroppsbyggare.

Risker

Det är så stora risker med denna ”sport” att man från djurskyddsorganisationer anmodat Jordbruksverket att utfärda bestämmelser för att minska de värsta skadorna. Dragande av tunga lass kan förstöra hundar som har ledfel i fram- och bakpartierna (knän, armbågar, höfter), vilket är vanligt hos pit bull-typer och andra liknande hundraser. Musklerna far illa och trycket ifrån selarna skadar. Inför varje fysisk prestation måste kroppen värmas upp- det gäller alla djur och de allra flesta människor känner till det. Men uppvärmning i tävlingar där hundar ska dra vikter verkar synnerligen sällsynt, åtminstone vad jag fått berättat för mig.

Hetsas

Folk som sett weight pulling berättar om hundägare som hetsar på sina hundar med rop och skrik. Och det vet vi väl alla att när tävlingsiver och framgångslust finns med i leken så sparar de flesta inte på sina hundar, eftersom att vinna alltid tycks vara det viktigaste. Det finns många andra trevliga sätt att bedriva hundtävlingar på – välj något av dem istället- för hundens skull.

 

 

Det är många som har åsikter om Wp men av någon underlig anledning är det dem som aldrig varit på en tävling eller träning som skriker högst! Folk får gärna ha åsikter, det är inte det, men om man ska ha en åsikt så ska man ha fakta och inte gå på ”vad jag fått berättat för mig” eller ”folk som sett wp”. Jag tränar numera wp lite sporadiskt, främst pga att det inte finns någon träningsgrupp med vagn här i Karlstad, men det är något som både jag och Liam tycker är roligt! Många verkar tro att det bara handlar om att hetsa hunden att dra så tungt som möjligt på kortast tid. Riktigt så enkelt är det inte, för att lyckas måste man ha lydnad men framför allt en god relation och samarbete med sin hund. För mig är det självklart, precis som med annan träning, att man värmer upp, går av efter träning och lägger träningen på hundens nivå utan risk för överansträning.

 

Nu ser ju själva hur jag hetsar och tvingar min unga hund till att dra ordentligt tunga vikter.

 

 

De träningar som jag varit på i Göteborg så är det alltid uppvarvning och alltid nervarvning, men precis som i alla andra sporter så finns det rövhål som ger blanka fasiken i sin hunds välbefinnande. Själv har jag sett både skydds och sökhundar tas direkt ur bilen för att sedan gå i fysiskt krävande arbete, helt ouppvärmda! På förra helgens agilityträning så var det iallefall hälften som fullkomligt struntade i att värma upp sina hundar innan träningen och i pauserna hade de inte ens täcke på sig, och nu snackar vi inte om nybörjare utan om människor som är inne på sin tredje och fjärde agilityhund – skamligt I första numret av Draghunden var det en intervju med en utav de kvinnor som hållt på längst med sporten i Sverige, hon värmde aldrig upp sina hundar inför ett drag då hundar inte behöver värmas upp! Enligt henne är det helt okej att ta hundarna direkt ifrån kojan till släden och köra på!

Angående ledfelen så fundera jag på varför det är okej att köra agility på elitnivå med hundar som har C och D på höfter eller 1:or på armbågar om det inte är okej att köra wp med samma hund? Om man tittar på hundarna som tränar eller tävlar så är det till största delen Amstaff, Staff, ett par rena pitbulls, amerikanska bulldogs och en hel del mixar där emellan, och ingen utav dessa raser har något hyffsat avelprogram för att bekämpa HD/AD. Och alla vet vi hur många blandraser som röntgas innan de går i avel, och jag skulle vilja säga att det är därifrån HD/AD felen kommer ifrån. Sen rekommenderar föreningarna ägarna  att röntga sina hundar innan man börjar, precis som man gör på agility där man heller inte har något krav på friröntgade hundar.

 

Förstår inte heller var den här andrahands-info-människan varit för jag har aldrig varit med om att det hetsas. Visst lockar man på hunden men allt sker väldigt lugnt och utan stress, inget skrik eller gapande (till skillnad från t.ex. agility). Själv sätter jag Liam ned framför vagnen, går iväg de hela 4,8 m (!) som hunden ska dra, vänder mig om och säger ”starta” i helt lugn samtalston varpå Liam börjar dra. Ett eller två ”bra” som bekräftar att han gör rätt för att sedan sätta honom i IPO-position där han får godis medan vagnansvarig kopplar loss honom. Ja fy fan va det hetsas!!

Sen det här med vikter som folk verkar haka upp sig på. Tänk lite själva, en 10 kg kedja kan vara lätt att dra om du går på asfalt medan det blir jobbigare i gräs eller grus där underlaget ger ett motstånd. Själv är jag inte särskillt stark men har inga problem att putta eller dra en Volvo 745, en bil som väger i runda slinga 1600 kg, varför? Jo dess dragvikt är omkring 25 kg (!). När man drar en vagn så är det just starten som är svår, får du bara vagnen i rullning så är det enkelt. Det finns många i draghundsporten som låter hundarna dra kedjor eller däck, och det är naturligtvis helt okej då det är en erkänd sport (?), men detta är faktiskt betydligt jobbigare och mer påfrestande för hundarnas kroppar då det är ett konstant motstånd och det blir inte lättare bara för att du kommer igenom starten!

 

 

Vidare diskuterar han sporten bollvallning, det är tydligen en jättebra sport som han förutspår kommer bli lika stor, om inte större, än agility. Jag har sett en bc valla bollar och ska vi snacka vilka sporter som ger skador på hundar så borde bollvallning absolut läggas i den kategorin, inte för att bollarna stångas eller biter hunden utan för att där kan vi snacka stress!! Inte en viss stress som är lugn och koncentrerad utav en hispig, hysterisk putta-på-alla-bollar-samtidigt-och-jag-skiter-i-matte-och-är-helt-blockerad-stress! Tacka gud för att BC’n har godkänt vallningsprov (på riktiga djur) som ett måste för att få regga valpar, annars skulle väl folk börja avla på vilken skit som helst och hävda att hunden visst kan valla – iallefall bollar!

 

 

Som sagt, folk får gärna ha åsikter och det är bra att man diskuterar saker annars kan man aldrig få en förbättring men att prata strunt om något som man aldrig själv sett eller upplevt är lite iq-fiskmås.

7 reaktioner på ”iq-fiskmås?”

 1. Jag tycker också att det är helt stört att vissa kan tycka till så mycket när de knappt har någon egen information att gå på. :S Jag blev intresserad av WP när jag hade läst något om det här inne hos dig och sen när jag kollade upp det mer och mer på nätet så blev jag bara mer nyfiken på det. 😀

 2. Har inte läst artikeln än, men nått som även bör belysas är att det på WP-tävlingar inte får förekomma minsta gruff mellan hundarna. Hur ofta händer det inte att hundar gör utfall och ryker ihop på agility och lydnadstävlingar liksom? Sist jag tävlade var det en schäfer som gjorde världens utfall mot Inja precis innan vi skulle in på plan och lägga platsliggning. Fina minnesbilder där liksom.. Suck..

 3. Ja det verkar mycket vanligt med folk som kör på trots HD fel (agilityekipage). Förstår inte varför samma människor tycker det är såå viktigt med att röntga sina hundar för att sen när de får resultatet ja då river de papperet och kör som inget hade hänt…

 4. Shit vilken sopa som skrivit det där… undrar var min Hundsport är? Den har inte kommit än men jag måste läsa hela artikeln.

  Att inte värma upp hunden är helt idiotiskt, och jag kan tycka att det slarvas med det för det mesta lite överallt. Det är lätt att stå på stigen i söket för föraren, där sträcker man sig inte i första taget… En del skulle kanske pröva följa med hunden ut till figgen någon gång och känna hur det känns att springa i kuperad terräng. Men det finns såklart de som är jätteduktiga på att värma upp hunden och gå av den också för den delen!

  Oj vad långt det blev, men min skyddsärm är en trasig begagnad unghundsärm som jag fått ärva… Däremot finns bra priser på VIPdog och ett till ställe men jag drabbades just av tillfällig senildemens så det får jag återkomma med…

 5. Jag förstår inte hur han kan uttala sig så om saker man tydligen inte har en blekaste aning om. Men vad är det man säger…? Tomma tunnor skramlar mest. Hoppas kunna läsa ditt svar på Hallbergs artikel i nästa hundsport!

  Och ja, Liam ser verkligen sönderhetsad ut på bilderna 😛

 6. Jag håller med dej vad gäller uppvärmning och nedvarvning! Jag tycker att det är alldeles för få som tänker på att hunden, som människan, oxå behöver uppvärmning och nedvarvning. Allt för många tar ut hunden direkt ut bilen och kör sedan igång, snacka om skaderisk! Det är väl alltid så att när det kommer en ny gren inom hundvärlden så blir det ofta en massa skitsnack just pga folk inte har koll på vad grenen ordentligt innebär. Tråkigt att det ska behöva vara så!//Elin

 7. Jag tycker att både AH & MG, hunsportsexperterna har kommit med ganska många ogrundade och rent fördomsfulla påståenden, inte bara om WP. Bara synd att de får så många läsare i hundsport..

Kommentarer är stängda.