Koppeltvång?

Jag hade inte ens reflekterat över att dagens datum betydde något speciellt, förutom att jag skulle till bilprovningen med bilen. Men så såg jag den klassiska rubriken på ett forum: ”1:a mars – koppeltvång!” Där kunde man läsa att:

– att hunden ska hålla kopplas
– att hunden får gå max 2 m i från föraren
– man inte får ha hunden i ett koppel som är längre än 2 meter
– hunden ska gå fot bredvid föraren

Så här står det i lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150)
16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.”

Inget om absolut koppeltvång, max 2 meters koppel eller fot bredvid föraren, även om somliga hundar skulle behöva gå kopplade med ett max 2 meter långt koppel… Lagen är ju helt klart öppen för tolkningar men så länge det inte står att jag måste ha mina hundar i koppel så går de lösa runt mig under kontroll. De varken spårar eller letar vilt och om de skulle trampa på någon liten myra så skulle de gjort de även om de hade haft snöret på sig.

(9 augusti 2012)

Ett argument för att man ska hålla sina hundar kopplade är för att man stör viltet och ja, det kan jag hålla med om. Varför detta inte även gäller katter har jag svårt att förstå,de verkar få springa och jaga vilt precis som de vill. Men varför gäller det inte också människor? Någon gång i juni/juli så är det en stor orienteringstävling i Sälenfjällen, mitt i ”barnkammartiden” så springer det fullt av människor kors och tvärs över fjället. De brötar sig igenom buskar och kryper under träd, allt medan fåglarna skjuts som projektiler upp från sina gömmor i terrängen. Det är helt okej?

Jag är inte emot lagen, inte alls faktiskt, utan tycker snarare att den borde skärpas till året runt då folk släpper sina hundar lösa överallt trots att de inte har någon som helst lydnad på dem. De jagar både människor och djur, är såååå snälla men kommer aldrig på nån inkallning. Lagen borde även ses över när det gäller jakthundar, är det verkligen etiskt försvarbart att låta en jakthund jaga och stressa vilt i 30-60 minuter och ibland långt över en timme?

Själv följer jag lagen, och har mina hundar lösa nästan jämt.

2 reaktioner på ”Koppeltvång?”

  1. Samma sak som jag ägnat tid till att tänka på idag ser jag! 🙂

    Det är lite konstigt det där med lagen då de flesta verkar tolka den som att det är ok att inte bry sig resten av året så ditt förslag är inte helt dumt faktiskt.

    Jag har sett bild på rådjur som rivits av hundar och det var fasen bland det värsta jag sett! Där ligger ju orienterarna på plus, plus att de aldrig kommer upp i samma hastigheter 😉

  2. Efter orienteringstävlingar och andra aktiviteter i skogen med mycket folk har ibland rådjur påträffats döda pga stress (ja, ngt sånt tror jag det är). Håller helt med att lagarna borde skärpas och framför allt förtydligas.

Kommentarer är stängda.