SM 4-spann dag 1

Då så, då var SM i 4-spann och nordisk stil igång! Anlände i Falun i lagom tid för att hinna med veterinärbesiktning, rastning, lagledarmöte, bangenomgång, lite mer rastning och nervöskissning av matte. Allt i sin ordning alltså!

20130123-183801.jpg

20130123-183807.jpg

Hundarna var taggade, Liam taggar alltid igång av själva miljön och blir så där lagom rolig. Det ska skällas hela hela tiden, vilket jag brukar kunna stävja med en vattenflaska – som jag glömt hemma. Låtsas som om det inte är min hund alt. jag hör honom inte fungerar fint 🙂 Neo och Timmie var också taggade men känner till skillnad från Liam inget behov av att berätta det för precis hela världen.

20130123-183813.jpg

När det väl var vår tur att starta så kändes det gött med tre handlers! Liam var som vanligt likt en rabiat studsboll, Timmie som en staty, Neo lät som ett skadeskjutet rådjur medan Singha försöka komma på någon egen stil. Vi fick en bra start trots att vi inte hade något att jaga, det var 8 minuter mellan oss och det ekipaget som startade före, och grabbarna + Singha drog iväg bra! Efter nån km så ser jag en skidåkare med hund i spåret, samma ekipage som tidigare gick genom startomådet och som inte var det minsta trevligt emot andra hundar. Jag ropade direkt att ”ta in hunden!!” varpå skidåkaren saktar ner lite och tar in hunden typ 1 m av den 3 m långa linan, dvs hunden står fortfarande mitt i spåret. ”Du får ta in hunden mer!” skriker jag. Husse stannar och tittar bakåt. ”TA IN HUNDEN! MINA GILLAR INTE ANDRA HUNDAR! TA IN HUNDEN NU!” De orden hördes nog enda hem till Näset tror jag 🙂 Nu brukar ju mina inte ha några problem med andra hundar *peppar, peppar* men det behöver inte detta människa veta. Hussen börjar fatta att bitchen på släden menar allvar och halar in hunden, som gör ett redigt utfall när vi kör förbi.. Husse får onda ögat med kommentaren ”Du kanske inte har märkt det men det pågår ett SM här!!” när vi kör förbi, för då va jag faktiskt något irriterad. Hur kan man missa all uppståndelse som är och köra hund mitt i en tävling?!?!

Nåväl, förbi kom vi.

Hundarna jobbar på bra, stannar en snabbis för att trassla ur Liam som inte kommer ur draglinan själv. Vi kommer till varvningen där vi ska höger. Jag kommenderar höger, hundarna börjar gå höger men då börjar funktionärerna som står där att öra omkring varpå Timmie blir osäker, svänger mot vänster och får med sig Liam och vi får ett stopp där funktionärerna tar tag och leder spannet rätt. Säger det igen, det är tur att man har hanterbara hundar, även i sånna situationer! Vi åker åt rätt håll och ut på andra varvet. Ingen labbe i sikte 😀 Spåret är ganska hårt så vi håller bra fart. I en vänsterkurva ligger det en del snö som skapats upp och jag passar på att slå en liten vurpa 🙂 Sånt ska hinnas med också. Hundarna stannar på kommandot som jag lyckats haspla ur mig medan jag far av släden, upp igen och startar igång! Vi kommer ner mot varvningen igen och tar nu vänster vilket går fint. Ner för att köra mot målområdet som går förbi starten som är avspärrad med låga avspärrningar. Har man ett cockerspann så hade avspärrningen varit i lagom hundhöjd, har man riesen så är avspärrningarna bara ett hastighetsgupp. Det står en del folk precis i spåret som Liam tycker är lite intressant medan Timmie är fokuserad på att åka rätt. Det var många ekipage som inte helt var vana vid den typen av störning, vilket inte är så konstigt med tanke på hur tävlingarna brukar se ut, och ett par körde till och med rätt över avspärrningarna. Hörde att det knorrades lite ang detta men själv tyckte jag att det var en bra lärdom för hundarna. Förbi avspärrningarna och ner på skidstadion för att köra in i mål. Vi kommer på upploppet och jag hinner registrera att speakern inte riktigt har koll på vad jag har för hundar men att ”den lilla hunden” iallefall får speakerns ”Årets kämpe” eller något i den stilen 😉 Sista biten upp till målfållan är risad, alltså det är såna där små granskott i rader och då blir främre halvan av spannet på en sida och bakre raden på den andra. Men i mål kom vi! Tiden blev 18:12 på 7 km på  det var ju helt okej med tanke på att vi hade lite strul på vägen!

Efter avslutat lopp blev det till att gå av hundarna, sätta på benvärmare, packa bilen och sedan dra iväg mot vandrarhemmet. Väl här har hundarna blivit strechade eller för Neos del, masserad, matade och ligger nu och sover så gött! Sen har faktiskt även jag fått i mig mat, duschat och nu ska jag försöka få iväg pressreleaser innan jag somnar!

20130123-173005.jpg

20130123-183753.jpg

Karin lämnade ifrån sig sin mobil och fick då både start och mål filmat, dock blev kvaliten inte så bra när hon mejlade över dem till mig. Så för er som har FB så finns filmerna i bättre kvalite där 🙂

9 reaktioner på ”SM 4-spann dag 1”

Kommentarer är stängda.