Långpromenad

 

IMG_1495

Efter två dagar i rad med relativt tung träning så körde vi aktiv vila idag med en långpromenad här hemma. Lite drygt 2 h var vi ute varav ca 1,5 h på ett kalhygge som är väldigt brötigt, vilket ger en bra och allsidig träning av hela kroppen. Blev lite pauser för att plocka smultronen som nu blivit mogna, ett bär som verkligen går hem hos Moa!

13445429_10153885174404139_678331488281963112_n

Snart är det midsommar och då brukar vovvarnas semester vara slut men i år har vi tjuvstartat lite, vilket ni kanske märkt främst om ni följer oss på instagram. Jag har tänkt testa att lägga upp träningen något annorlunda än vad jag gjort tidigare år för att se om vi kan få ännu bättre resultat. Tidigare år har hundarna fått börja att dra ATV i ett ganska så långsamt tempo för att främst bygga muskler och styrka. Det har absolut sina fördelar men nackdelen med att köra spann är hundarna kan fuska och att jag dessutom inte kan kontrollera hur mycket belastning varje hund utsätts för. Om en hund i ett spann blir trött så kan denna vila genom att helt enkelt inte dra utan bara springa med. Därför tänkte jag testa att låta dem bygga upp styrkan främst genom att dra kedjor nu i början, där går det inte att fuska utan man måste dra H-E-L-A tiden. Samtidigt ger det mig möjligheten att kolla in hur hundarna rör sig från sidan och framifrån.

I och med att jag kör 3-spann men främst 2-spann så är jag beroende av att båda hundarna ger allt hela tiden, det fungerar inte att en fuskar för då hamnar all belastning på den andra hunden. Vad jag märkte i vintras är att Ebbe gärna går all-in, han ger fullt ös medvetslös vilket gör att han lätt börjar fuska lite när det sen blir tungt ett par km in i loppet. Han slutar inte att dra men han drar inte till 100%  från start till mål. Timmie är visserligen äldre men har redan får start varit duktig på att köra i ett jämt tempo. Det hade troligtvis enkelt gått att lösa genom att köra dem längre sträckor på träning för att på så sätt öka uthålligheten men jag inte möjligheterna att köra dem riktigt långa sträckor för tillfället men förhoppningsvis kommer vi på en lösning på det problemet. Så efter att  ha fungerat lite så tänkte jag som sagt testa detta med att låta dw ta en större plats i träningen nu i början. Övriga hundar har tränat mycket dw vilket gjort att jag upplever att de dels drar mycket jämnare och dels att de tar i ju tuffare det blir. Ebbe har inte kört lika mycket dw och kanske har jag glömt att bygga upp hans jävla anamma lite samt att han inte fått lära sig att man inte behöver ge 200% från start när det räcker med 110%?

De kommer att fortsätta att lösköras en del och så klart även få en del traditionell dragträning men den sätter vi inte igång med ordentligt förens längre fram i träningsperioden 🙂

IMG_1482